Nederlandse boeren mogen extra mest blijven uitrijden onder voorwaarden

Stikstof De Europese norm voor het uitrijden van mest is maximaal 170 kilo stikstof per hectare. Voor Nederland wordt die norm nog twee jaar versoepeld.
De koeien staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk.
De koeien staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk. Foto Bart Maat/ANP

Nederlandse boeren mogen nog twee jaar meer mest uitrijden dan andere Europese lidstaten. Daarmee heeft de Europese Commissie ingestemd, meldt minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Europese regels mogen boeren per hectare maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest uitrijden. Nederlandse boeren mogen van Brussel onder voorwaarden afwijken van die norm. Voor zandgrond geldt dan maximaal 230 kilo stikstof per hectare, en voor de rest van Nederland 250 kilo.

‘Goed nieuws’

Schouten noemt de Europese instemming „goed nieuws”. Het heeft volgens de minister positieve effecten op „de waterkwaliteit, het klimaat en de agrobiodiversiteit”. Wel zegt ze dat het ook kan leiden tot meer stikstofuitstoot, wat voor de Commissie aanleiding is voor de aanvullende voorwaarden.

Eén van de voorwaarden is dat de Nederlandse boeren minstens 80 procent grasland hebben. Dat is beter voor de waterkwaliteit omdat grasland meststoffen goed opneemt. Ook mogen boeren op klei- en veengrond alleen met een sleepvoet bemesten bij een maximum buitentemperatuur van 20 graden. De minister verwacht de Europese beschikking over „een aantal weken” in te voeren.

Landbouwcollectief LTO spreekt van „een belangrijk besluit”, maar heeft wel kritiek op de voorwaarden. „Met deze aanvullingen worden de werkzaamheden weer meer door externe factoren bepaald. Hierdoor wordt het uitvoeren van het werk minder flexibel”, aldus de organisatie.

Twitter avatar minlnv Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit Vandaag stemden Europese lidstaten tijdens het Nitraatcomité in met verlenging van de Nederlandse derogatie. Boeren kunnen tot 2022 evenveel mest uitrijden als de afgelopen 2 jaar. Wel heeft de EC aanvullende maatregelen waar boeren aan moeten voldoen.⤵️
https://t.co/fZ0LdPH25E