‘Mesaanvaller Reading bekend bij de inlichtingendiensten’

Terrorisme De man die verdacht wordt van het doden van drie mensen en verwonden van drie anderen in Reading, zou opgeschept hebben dat hij een kindsoldaat was in Libië.
Zwaarbewapende politieagenten in Reading zaterdag, niet lang na de aanval.
Zwaarbewapende politieagenten in Reading zaterdag, niet lang na de aanval. Foto Steve Parsons/PA/AP

De man die verdacht wordt van de mesaanval in Reading van afgelopen zaterdag, was bekend bij de autoriteiten. De BBC meldt op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten dat het gaat om de 25-jarige Khairi Saadallah, die in 2019 in beeld kwam bij de inlichtingendienst MI5. Oorspronkelijk zou hij uit Libië komen. The Telegraph schrijft dat hij tegenover vrienden opschepte dat hij als kindsoldaat tegen Moammar Gaddafi heeft gevochten en dat hij kampte met psychische problemen.

Saadallah zit vast op verdenking van een terreurdaad, melden Britse media. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie mensen, en het verwonden van drie anderen. Bronnen stellen tegenover de Daily Mirror dat een politieman hem met een „rugbytackle” tegen de grond heeft gewerkt. De antiterreurpolitie gaat ervan uit dat Saadallah de dader is en alleen heeft gehandeld. „Het onderzoek heeft tot nu toe geen aanwijzingen opgeleverd dat nog andere mensen bij de aanval waren betrokken en momenteel zijn we in verband met dit incident niet op zoek naar iemand anders.”

Tovervloek

De verdachte woont in Reading, een stad in het zuidoosten van het land met zo’n 230.000 inwoners. Kieran Vernon, een vriend van Saadallah, zegt tegen de BBC dat de verdachte geen raar gedrag vertoonde. „Als we afspraken, spraken we over het drinken van whisky en hoe verschillende soorten ganja [cannabis, red.] je denkpatronen beïnvloeden.” Zijn nicht zegt tegen The Telegraph dat Saadallah kampte met stemmen in zijn hoofd, dat hij dacht dat hij werd achtervolgd en dat hij onder behandeling stond voor psychoses. „Hij zei altijd dat het was alsof iemand een tovervloek over hem had uitgesproken.”

Een van de slachtoffers is de 36-jarige James Furlong, een geschiedenisleraar uit Wokingham. Zijn ouders omschrijven hem volgens Britse media als een „prachtige, intelligente, eerlijke en leuke” man. De leiders van de school waar hij werkte, noemen hem „heel vriendelijk en zachtaardig” en prijzen zijn „oprechte plichtsbesef en aandacht voor ieder van onze leerlingen”. Ook Joe Ritchie-Bennett kwam om, zo heeft zijn Amerikaanse familie aan CBS laten weten. De identiteit van de derde dode is nog niet bekend. In Reading is maandag aan het eind van de ochtend een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.