Marijnissen

Lijsttrekker SP is ‘de vrouw die Rutte boos kan maken’

Lilian Marijnissen is bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de lijsttrekker van de Socialistische Partij (SP). Ze werd zaterdag door de afdelingsvoorzitters van de SP gekozen tijdens een online partijraad. Er waren geen tegenkandidaten.

Volgens senator Bastiaan van Apeldoorn, voorzitter van de commissie die de lijsttrekker moest voordragen, is Marijnissen „de vrouw die Mark Rutte echt boos kan maken”. Van Apeldoorn zei op de online partijraad dat Marijnissen „verbindend” is en „sterke ideeën” over de partij heeft.

Dat Marijnissen de lijsttrekker zou worden, was de verwachting. Ze werd eind 2017 fractievoorzitter, nadat Emile Roemer zijn vertrek had aangekondigd na de voor de SP teleurstellend verlopen Kamerverkiezingen. Marijnissen maakte als partijleider drie verkiezingen mee (gemeenteraad, Provinciale Staten en Europees parlement) waarbij de partij forse nederlagen leed.

Ondanks die slechte resultaten heeft Marijnissen het vertrouwen van de partij behouden. Toen de SP vorig jaar nul zetels haalde bij de Europese parlementsverkiezingen, stapte partijvoorzitter Ron Meyer op. Sinds zijn vertrek is Marijnissen duidelijker het echte boegbeeld van de partij. (NRC)