Islamitische Staat

Frankrijk haalt nog tien kinderen van jihadisten terug uit Syrië

Tien kinderen van Franse jihadisten die vastzaten in kampen onder Koerdische controle in het noorden van Syrië, zijn zondagnacht teruggehaald naar Frankrijk. Dat maakte het BZ-ministerie maandag bekend. De kinderen zijn overgedragen aan de gerechtelijke autoriteiten, krijgen een medische controle en hulp van de sociale diensten. Het besluit is volgens het ministerie genomen vanwege „de situatie van deze bijzonder kwetsbare, jonge kinderen” en met toestemming van de lokale autoriteiten. Waar de kinderen zijn aangekomen is onbekend. Sinds IS in maart 2019 ten val is gebracht, heeft Frankrijk in totaal 28 kinderen van jihadisten uit Syrië gerepatrieerd. In totaal zitten er zo’n 150 volwassen Fransen, vooral vrouwen, en zo’n 300 Franse kinderen vast in kampen in Noord-Syrië. (NRC)