Antiracismeprotesten

Mississippi haalt Confederatie-embleem uit staatsvlag

Na de wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld nemen overheden en bedrijven maatregelen om racisme te bestrijden. De demonstraties waren een reactie op het overlijden van de Amerikaan George Floyd, die eind mei stierf nadat een agent minutenlang op zijn nek had geknield. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten en wordt niet meer bijgewerkt. Lees het laatste nieuws over de antiracismeprotesten in ons nieuwe blog:

Lees ook: Formule 1-coureurs Mercedes rijden in zwarte auto als protest tegen racisme

Mississippi haalt Confederatie-embleem uit staatsvlag

De Amerikaanse staat Mississippi krijgt een nieuwe vlag. Dat hebben de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in de staat bepaald. Zij namen op zondag een wet aan die bepaalt dat de huidige vlag vanwege het Confederatie-embleem niet meer van deze tijd is. Een commissie gaat een nieuwe vlag ontwerpen, waarover de inwoners van Mississippi in november mogen stemmen.

De huidige vlag werd voor het eerst gebruikt tegen het eind van de negentiende eeuw, na de Amerikaanse burgeroorlog waarbij zuidelijke staten die onderdeel waren van de Confederatie tegen het noorden vochten. De Confederatie was tegen afschaffing van slavernij en haar vlag wordt tegenwoordig gezien als symbool voor discriminatie.

Mississippi was de laatste staat die nog een Confederatie-embleem in de vlag had. Volgens de Republikeinse gouverneur Tate Reeves is het veranderen van de vlag pas het begin van het erkennen van het verleden van de staat.

Twitter avatar News_MS News Mississippi BREAKING: The Mississippi state flag is coming down. The Senate has voted 37-14 to remove the flag. #msleg #msflag https://t.co/ftrOHntrjh

Ook Starbucks stopt tijdelijk met adverteren op sociale media

Ook de koffieketen Starbucks gaat voorlopig geen advertenties meer plaatsen op sociale mediaplatforms. De beslissing volgt op een oproep van burgerrechtendemonstranten om te stoppen met adverteren op Facebook. De techgigant zou niet genoeg doen om racistische en haatdragende taal te weren van het platform. Onder andere levensmiddelengiganten Coca Cola en Unilever gingen Starbucks deze week al voor.

„Wij staan op tegen haatzaaien”, schrijft Starbucks in een verklaring. „Wij vinden dat er meer gedaan moet worden om online gemeenschappen gastvrij en inclusief te maken, en wij geloven dat het bedrijfsleven en beleidsmakers moeten samenwerken om echte veranderingen te bewerkstelligen.” Tegen persbureau Reuters zei Starbucks dat de advertentiestop los staat van de '#StopHateForProfit'-campagne die bedrijven oproept in juli niet te adverteren. Hoe lang er geen koffiereclames op Facebook zullen verschijnen, zegt het bedrijf niet.

Lees ook: Grootste boycot ooit tegen Facebook. Na Unilever boycotten grote merken als Levi’s en Coca-Cola ook Facebook, omdat het oogluikend racisme zou toestaan.

Vrijdag werd bekend dat Unilever, een van 's werelds grootste adverteerders, de rest van het jaar geen advertenties meer zal kopen op Facebook. Ook onder andere kledingmerk Levi's en autobedrijf Honda maakten die beslissing. Aandelen van Facebook verloren diezelfde dag nog zo'n 8 procent — ter waarde van 56 miljard dollar (49,9 miljard euro). Een hoge bestuurder van Facebook zei kort voor het weekend dat het bedrijf in gesprek is met mensenrechtenorganisaties en zich wil inzetten om haatdragende berichten van het platform te weren.

Advertenties zijn veruit de grootste inkomstenbron voor Facebook. Het bedrijf verdiende vorig jaar 69,7 miljard dollar (62,1 miljard euro) aan advertentie-inkomsten. Bij Twitter werd in 2019 voor zo'n 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) aan advertenties ingekocht. Starbucks gaf vorig jaar 245,7 miljoen dollar (zo'n 219 miljoen euro) uit aan reclamecampagnes. Onbekend is hoeveel daarvan naar sociale mediabedrijven ging.

Een Starbucks in Naperville, Illinois. Foto AP

Trump retweet video met aanhanger die 'white power' roept

President Donald Trump heeft zondag tijdelijk een video gedeeld op Twitter waarin een man 'white power' scandeert. Op de beelden is te zien hoe aanhangers en tegenstanders van de president tegenover elkaar staan in het plaatsje The Villages in Florida, een populaire plek onder pensionado's. Een oudere man die Trump lijkt te steunen, rijdt met een golfkarretje langs en roept meerdere keren de racistische leuze.

„Dank aan de geweldige mensen van The Villages. De radicale nietsnuttende Democraten zullen falen in de herfst”, schreef Trump op Twitter als reactie bij de beelden. De retweet is inmiddels niet meer te zien op zijn tijdlijn. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de president de racistische uiting - populair onder witte suprematie-groepen - niet gehoord heeft.

De enige zwarte senator van de Republikeinse partij, Tim Scott, riep de president al op om de beelden te verwijderen. „Hier bestaat geen twijfel over, dit is onverdedigbaar, dit bericht moet hij verwijderen. Punt.”, zei de politicus namens de staat South Carolina tegen CNN toen de video nog online stond.

Bekijk hier de beelden:

Seniors from The Villages in Florida protesting against each other: pic.twitter.com/Q3GRJCTjEW

— Fifty Shades of Whey (@davenewworld_2) June 27, 2020

Trump is in het verleden vaker beticht van racisme. Zo zei de president over vier Democratische vrouwelijke Congresleden van kleur dat ze „terug moeten waar ze vandaan komen”.

Rotterdams kunstcentrum doet nu al afstand van Witte de With

Het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With heeft zaterdag met directe ingang afstand gedaan van zijn naam- en naamgever. Iedere verwijzing naar Witte Corneliszoon de With is verwijderd uit het gebouw en van de sociale mediakanalen en het briefpapier van het instituut.

Aanvankelijk was het plan om op 27 januari volgend jaar de naam van de koloniale vlootvoogd en zeevaarder af te stoten. Het Witte de With wilde tot dan de tijd nemen om intern en extern het gesprek op gang te brengen over een nieuwe naam „en waarom de vorige niet kloppend was”. Waarom is besloten nu al naamloos verder te gaan, is niet duidelijk.

De naam van het kunstcentrum in de gelijknamige straat in de binnenstad van Rotterdam staat al jaren ter discussie. Twee jaar geleden liet de directie voor het eerst weten een andere naam te willen omdat de huidige „niet strookt met de waarden waar het instituut voor staat”. Begin deze maand werd de gevel beklad door het collectief Helden van Nooit, dat op verschillende plekken in Rotterdam en Amsterdam rode verf achterliet op in hun ogen „dubieuze gedenktekens”.

De gevel van het instituut zondagmiddag in Rotterdam. Foto Marco de Swart/ANP

Man opent vuur op Black Lives Matter-protest, 1 dode

In de stad Louisville in de staat Kentucky heeft in de nacht van zaterdag op zondag iemand het vuur geopend op een vreedzaam protest in het Jefferson Square Park. Daarbij is één iemand om het leven gekomen en raakte een ander gewond, melden lokale media. De politie in Louisville heeft nog niet bekendgemaakt of er aanhoudingen zijn verricht en naar hoeveel verdachten er precies gezocht wordt.

In een op sociale media gedeelde video is te zien hoe een man aan de voet van het park tientallen schoten lost op demonstranten, die tentjes hebben opgezet. Het park is volledig ontruimd voor forensisch onderzoek en de oproerpolitie houdt mensen op afstand. Burgemeester Greg Fischer van Louisville: „Het is tragisch dat deze plek van vreedzaam protest nu een plaats delict is geworden.”

In Louisville wordt net als in tientallen andere Amerikaanse steden al weken gedemonstreerd tegen systemisch racisme en politiegeweld. Aanleiding voor het oplaaien van die protesten was de dood van George Floyd, de ongewapende zwarte man die in Minneapolis om het leven kwam nadat een agent minutenlang zijn keel dichtduwde. In Louisville hebben de manifestaties ook een lokaal karakter.

Agenten in Louisville schoten in maart van dit jaar de zwarte Breonna Taylor (26) dood tijdens een zoeking in haar huis. Taylor en haar vriend lagen in bed toen agenten binnenstormden op zoek naar drugs die het stel zouden hebben gehad. De drugs werden nooit gevonden. Toen Taylor's vriend op de agenten schoot, reageerde de politie met een veelvoud aan kogels die Taylor fataal werden. De ambulancemedewerkster werd ten minste acht keer geraakt.

I am deeply saddened by the violence that erupted in Jefferson Square Park tonight, where those who have been voicing their concerns have been gathered. It is a tragedy that this area of peaceful protest is now a crime scene. 1/2

— Mayor Greg Fischer (@louisvillemayor) June 28, 2020

Mississippi gaat als laatste Confederatie-embleem van staatsvlag verwijderen

De Amerikaanse staat Mississippi heeft zaterdag stappen gezet om het Confederatie-embleem van de staatsvlag te verwijderen. De zuidelijke staat is de enige die de strijdvlag van de Confederatie, een symbool van racisme, nog op een een hoek van zijn vlag heeft. Dat meldt AP.

In Jackson, de hoofdstad van de staat Mississippi, juichten toeschouwers in het parlement toen volksvertegenwoordigers met een ruime meerderheid stemden om de weg snel vrij te maken voor een wet om de vlag te veranderen. In beide kamers stemde een meerderheid van meer dan twee derde daar mee in. De Republikeinse gouverneur van de staat, Tate Reeves, heeft verklaard die wet te zullen tekenen.

De vlag van Mississippi bestaat sinds 1894 uit een horizontale driekleur van blauw-wit-rood, met linksboven het symbool van de Confederatie, de afgesplitste zuidelijke staten die zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in de negentiende eeuw inzetten voor het behoud van slavernij. Het omstreden 'Confederate battle emblem', een rood vlak met een blauw kruis en witte sterren, is de afgelopen maand onder toenemende druk komen te staan bij de nationale protesten tegen racisme na de dood van George Floyd in Minneapolis.

Volgens de nieuwe wet zal het Confederatie-embleem van de vlag worden verwijderd. Een commissie moet een nieuwe vlag ontwerpen, zonder het embleem. Over dat nieuwe ontwerp wordt gestemd bij de verkiezingen op 3 november. Als dat ontwerp wordt goedgekeurd, wordt het de nieuwe vlag van Mississippi. Als het wordt afgekeurd, moet de commissie opnieuw een vlag ontwerpen, volgens dezelfde richtlijnen.

In 2001 werd in Mississippi een referendum gehouden over een nieuwe vlag. Toen stemden kiezers met 64 procent tegen 36 procent om de bestaande vlag te behouden. „Ik had nooit gedacht dat ik tijdens mijn leven nog de dag zou meemaken dat de vlag naar beneden zou komen", zei de Afro-Amerikaanse staatssenator Barbara Blackmon, een Democraat, zaterdag.

Een demonstrant loopt zaterdag langs het parlementsgebouw van Mississippi in Jackson met de huidige vlag van de staat en de Amerikaanse vlag. Foto Rogelio V. Solis / AP

Prestigieuze universiteit Princeton schrapt naam van oud-president Wilson

De universiteit van Princeton verwijdert de naam van oud-president Woodrow Wilson uit de naam van een van haar opleidingsinstituten. De Woodrow Wilson School of Public and International Affairs heet voortaan de Princeton School of Public and International Affairs, zo maakte het bestuur van de Amerikaanse privé-universiteit zaterdag bekend. Het „buitengewone” besluit is genomen omdat de leiding van Princeton van mening is dat Wilsons racistische gedachtegoed en beleid niet past bij „een school waarvan docenten, studenten en alumni er alles aan moeten doen zijn om de gesel van het racisme in al zijn vormen te bestrijden”.

Wilson was de 28ste president van de Verenigde Staten van 1913 tot 1921. Daarvoor was hij de voorzitter van Princeton en gouverneur van de staat New Jersey. De huidige Princeton-voorzitter Christopher Eisgruber zei in een verklaring dat „Wilsons racisme substantieel en consequent was, zelfs voor zijn tijd”. Het besluit is mede ingegeven door de dood van zwarte Amerikanen als George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery en Rayshard Brooks, die recent door (politie)geweld om het leven kwamen.

Het gebouw van de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs van de universiteit van Princeton. Foto Mel Evans/AP

Ook Coca Cola stopt tijdelijk met adverteren op sociale media

Ook The Coca-Cola Company stopt zeker dertig dagen met adverteren op alle socialemediaplatforms, waaronder Facebook en Instagram. De frisdrankfabrikant vindt dat platforms te weinig doen tegen haatdragend taalgebruik en racisme. „In de wereld is er geen plaats voor racisme en op sociale media ook niet", zegt topman James Quincey in een verklaring. Het concern sluit zich daarmee aan bij een groot aantal andere bedrijven.

De aankondiging komt een dag nadat Facebook juist beterschap had beloofd wat betreft het verwijderen van haatdragende content. Het platform gaat berichten die nieuwswaardig zijn, maar waarvan de inhoud indruist tegen het beleid, voortaan van een disclaimer voorzien. Berichten die oproepen tot geweld worden verwijderd.

Topman Mark Zuckerberg kondigde die veranderingen gisteravond aan, nadat een reeks bedrijven een advertentiestop op Facebook had afgekondigd. De bedrijven deden dit onder druk van activisten en burgerrechtenbewegingen in de Verenigde Staten. Zij vinden dat Facebook - tevens eigenaar van Instagram - in de nasleep van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd te weinig heeft gedaan om racistische uitingen op het platform te bestrijden en begonnen daarom een campagne: #StopHateforProfit.

Volgens de BBC hebben inmiddels negentig bedrijven zich aangesloten. Ook het Nederlands-Britse Unilever doet mee. Het levensmiddelenconcern stopt de rest van het jaar met adverteren op sociale media.

Wereldkampioen Hamilton veroordeelt uitspraken F1-icoon Ecclestone

Lewis Hamilton, zesvoudig wereldkampioen in de Formule 1, veroordeelt de „onwetende” uitspraken over racisme van voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone op zijn Instagramaccount. Ecclestone zei in een interview met CNN onder meer dat zwarte mensen in veel gevallen racistischer zijn dan witte mensen.

Bernie Ecclestone baseert zijn uitspraken op „gebeurtenissen die ik in de loop der jaren heb opgemerkt”. Concrete voorbeelden noemde hij niet in het interview. Ook sprak Ecclestone zich uit tegen het neerhalen van standbeelden van mensen die een rol speelden in het slavernijverleden: „Het is volslagen stom om de standbeelden neer te halen”, zei hij. „Laat de standbeelden staan en leer de kinderen wat die mensen hebben gedaan en hoe verkeerd dat is.” Ecclestone gaf ruim veertig jaar leiding aan de Formule 1.

De aanleiding voor het interview met CNN was de publieke positie van Lewis Hamilton. Sinds de dood van George Floyd spreekt Hamilton zich veelvuldig uit tegen racisme, liep hij mee in een Black Lives Matter-demonstratie en richtte hij een commissie op om meer jongeren met een multiculturele achtergrond aan de autosport te binden. Ecclestone denkt niet dat die commissie veel zal veranderen „want witten en zwarten zijn niet allemaal hetzelfde en denken anders over elkaar”.

Hamilton vindt de uitspraken van Ecclestone „verkeerd, onwetend en ongeschoold”. Volgens hem laat het zien „hoe ver we als maatschappij moeten gaan om echte gelijkheid te bewerkstelligen.” Volgens Hamilton begint verandering bij de top: „Als iemand die de sport decennia lang heeft geleid, zo'n gebrek aan begrip heeft van de diepgewortelde problemen waar wij als zwarte mensen dagelijks mee te maken hebben, hoe kunnen we dan verwachten dat alle mensen die onder hem werken dat wel begrijpen.”

Vrijdag nam de organisatie van de Formule 1 in een verklaring afstand van de uitspraken van de 89-jarige Brit, die „niet thuishoren in een samenleving die streeft naar eenheid”. De organisatie benadrukte dat Ecclestone sinds 2017 geen enkele rol meer speelt in de organisatie van de Formule 1.

Bernie Ecclestone (links) en Lewis Hamilton (rechts). Foto Toshifumi Kitamura/AFP

Animatieserie The Simpsons stopt met inhuren witte acteurs voor niet-witte personages

De Amerikaanse animatieserie The Simpsons gaat niet langer gebruik maken van witte acteurs om de stemmen in te spreken van niet-witte personages. Dat hebben de makers van de serie vrijdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. De makers hebben niet laten weten waarom ze deze keuze hebben gemaakt.

Al langer is er kritiek op de keuze voor acteurs en sommige stereotype personages. Zo liet acteur Hank Azaria in januari van dit jaar weten te stoppen met het inspreken van de stem van het personge Apu, een kruidenier van Indiase afkomst. Azaria sprak eerder ook de stem in van de zwarte politieagent Lou en het Mexicaans-Amerikaanse personage Bumblebee Man.

Ook acteurs van andere animatieseries hebben afgelopen week bekendgemaakt te stoppen. Zo maakte actrice Kristen Bell bekend niet langer het personage Molly Tillerman uit Central Park te spelen en liet acteur Mike Henry weten afscheid te nemen van zijn personage Cleveland Brown in de serie Family Guy. „Ik hou van dit karakter, maar acteurs van kleur moeten karakters van kleur spelen.”

Twitter avatar mikehenrybro Mike Henry It’s been an honor to play Cleveland on Family Guy for 20 years. I love this character, but persons of color should play characters of color. Therefore, I will be stepping down from the role. https://t.co/FmKasWITKT

Ook Unilever stopt met adverteren op Facebook en Instagram in de VS

Het Nederlands-Britse Unilever stopt in de Verenigde Staten voor de rest van het jaar met adverteren op Facebook, Instagram en Twitter. Het levensmiddelenconcern sluit zich daarmee aan bij een reeks bedrijven die geen advertenties meer plaatst op deze sociale media. Zij vinden dat de platforms racistische en haatdragende berichten te weinig aanpakken. The Wall Street Journal maakte vrijdagavond als eerste melding van Unilevers boycot in de VS.

„Met het oog op de polarisatie die we nu zien en de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten, zou er veel meer controle moeten zijn op haatzaaien”, zei Luis Di Como, een marketingtopman van het bedrijf. Adverteren op Facebook, Instagram en Twitter voegt volgens hem „geen waarde toe” aan de samenleving. Facebook en Twitter hebben vrijdag tegenover The Wall Street Journal nog niet gereageerd.

Verschillende Amerikaanse burgerrechtenbewegingen, waaronder de National Association for the Advancement of Colored People, riepen de laatste weken op tot een boycot van Facebook en Instagram. Ben & Jerry's (ook van Unilever), The North Face en Patagonia gaven daar al gehoor aan, al geldt bij hen de advertentiestop alleen voor de maand juli.

Breyers is een merk van Unilever dat ijs maakt. Ook Unox, Dove en Andrélon zijn onderdeel van Unilever. Foto Luke Sharrett/Bloomberg

'Congo wil drie Belgen het land uitzetten om racisme'

Drie Belgen die in de Democratische Republiek Congo wonen, zijn deze week opgepakt en verhoord over racistische berichten die ze op Facebook hadden geplaatst. Dat bevestigt een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. De Belgen reageerden op een recent interview met Pierre Kompany, burgemeester van het Belgische Ganshoren en vader van Rode Duivel Vincent Kompany, waarin hij zei dat hij vindt dat België zich moet excuseren voor zijn koloniaal verleden. Onder het bericht daarover op de Facebookpagina van nieuwssite 7sur7.be reageerden de drie Belgen. Een van hen schrijft dat hij de burgemeester, die van Congolese origine is, „in het museum tussen Afrikaanse dieren” zou willen laten plaatsen door een taxidermist. Een ander vergelijkt Kompany met een aap.

Over de uitspraken van de Belgen ontstond deze week ophef in Congo. Een lokale burgerbeweging riep de autoriteiten in een persbericht op actie te ondernemen en de drie uit te wijzen. Ook werd een petitie opgesteld. Niet lang daarna werden de Belgen gearresteerd en overgebracht naar Kinshasa voor verhoor, waar ze nog altijd vast zouden zitten. De Congolese nieuwssite Afrikarabia meldt dat hun visa zullen worden afgenomen en dat Congo de drie wil uitwijzen, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken laat vrijdagmiddag weten op de hoogte te zijn dat de drie Belgen verhoord worden. Over de rest van de zaak, inclusief eventuele sancties, kan hij vooralsnog geen uitspraken doen.

De discussie over het koloniaal verleden van België laaide recent weer op naar aanleiding van de wereldwijde Black Lives Matter-protesten en de viering, aanstaande dinsdag, van de zestigjarige onafhankelijkheid van Congo. Meerdere controversiële standbeelden werden de laatste tijd beklad en sommige verwijderd. Ook komt er een parlementaire commissie om het koloniaal verleden onder de loep te nemen en aansluitend mogelijk excuses aan te bieden.

Pierre Kompany, burgemeester van het Belgische Ganshoren. Foto John Thys/AFP

Voor het eerst agent New York opgepakt voor nekklem

Voor het eerst is een agent van de politie in New York aangeklaagd voor het gebruik van een nekklem. De betreffende politieman, David Afanador, werd volgens Amerikaanse media donderdag opgepakt. De nekklem werd in de staat onlangs strafbaar gesteld.

Op beelden die afgelopen weekend werden gedeeld op sociale media is te zien dat Afanador een zwarte man arresteert en vervolgens met zijn knie tegen de grond drukt. Het slachtoffer verliest vervolgens zijn bewustzijn, volgens de openbaar aanklager vanwege de nekklem. Afanador werd zondag al op non-actief gesteld.

In de nasleep van de protesten tegen politiegeweld in de VS, besloot zowel de stad als de staat New York wetgeving door te voeren tegen het gebruik van een nekklem. De wetgeving is vernoemd naar Eric Garner, een zwarte man die in 2014 overleed door politiegeweld. Ook George Floyd, wiens dood onlangs leidde tot wereldwijde protesten tegen racisme, overleed nadat hij minutenlang met een nekklem vast werd gehouden.

De nekklem werd in New York eerder al in de ban gedaan, maar in 2015 werd een uitzonderingsregel toegevoegd voor extreme omstandigheden. De methode werd daarom nog veelvuldig gebruikt. Het Huis van Afgevaardigden stemde vrijdag in met nieuwe wetgeving tegen politiegeweld, waarmee ook het gebruik van een nekklem zou worden verboden.

Huis van Afgevaardigden VS neemt wet aan tegen politiegeweld

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag een wet aangenomen die de politie in het land moet hervormen. Dat melden Amerikaanse media. De hervormingen zijn gericht op het tegengaan van institutioneel racisme en geweld door agenten. De kans dat de wet daadwerkelijk in werking treedt is klein: waarschijnlijk strandt hij later in de Senaat, waar Republikeinen in de meerderheid zijn.

De hervormingen zouden onder meer een einde maken aan wettelijke bescherming die agenten genieten tegen vervolging voor de rechter. Het aanpakken van wangedrag door politiemedewerkers zou daardoor makkelijker worden. Ook legt de wet het gebruik van dodelijk geweld aan banden, onder meer via een verbod op de omstreden nekklem. De wet werd vernoemd naar de zwarte Amerikaan George Floyd, die overleed aan de gevolgen van politiegeweld en wiens dood wereldwijd antiracismeprotesten ontketende.

De stemming over de wet verliep grotendeels volgens partijlijnen: drie Republikeinen en alle Democraten, in de meerderheid in het Huis, stemden voor de wet. Republikeinen vinden dat de federale overheid te veel macht zou uitoefenen op de politie middels deze wet. Eerder stelde die partij een minder vergaande hervormingswet voor. Wettelijke bescherming van agenten voor de rechter zou blijven bestaan en ook omvatte het voorstel geen verbod op de nekklem. Democraten verwierpen dat Republikeinse voorstel.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi voor de stemming over het Floyd-wetsvoorstel. Foto Carolyn Kaster/AP

Veronica Inside wordt maandag niet uitgezonden

Aankomende maandag zal de laatste aflevering van het seizoen van televisieprogramma Veronica Inside niet doorgaan. Dat zei Talpa-directeur Marco Louwerens donderdag bij Radio 538. „Het is zo pittig geweest, nu even rust in de tent,” zei Louwerens. Volgens de directeur waren de presentators van het programma het eens met de keuze.

Een grap van presentator Johan Derksen over de rapper Akwasi, die Derksen vergeleek met Zwarte Piet, was de aanleiding voor alle onrust rond het programma. Afgelopen maandag stond de laatste uitzending volledig in het teken daarvan. Woensdag vroeg Derksen al of de uitzending van volgende week geschrapt kon worden, omdat hij het gevoel had dat medepresentator Wilfred Genee hem maandag in de uitzending had laten vallen.

Derksen overweegt te stoppen met het programma, zo zei hij dinsdag tegen De Telegraaf. René van der Gijp liet een dag later aan RTL Boulevard weten te overwegen zich daarbij aan te sluiten. „We hebben alles met dat programmaatje [Veronice Inside] gewonnen wat er te winnen viel.” Van der Gijp was ook niet blij met de opstelling van Genee tijdens de uitzending van afgelopen maandag. „Tijdens een uitzending die cruciaal is voor in dit geval Johan, ga jij hem openlijk afvallen?”

Louwerens verwacht dat het „goed zal komen” met Veronica Inside en de onenigheid tussen de presentatoren van het programma. „Het is wel eventjes nodig dat iedereen even tot rust komt.”

Lees ook: De eenzaamheid van Johan Derksen

Nationale Garde VS ingezet om standbeelden te beschermen

De Amerikaanse staat Wisconsin heeft woensdag de Nationale Garde ingezet om overheidsgebouwen te beschermen, nadat tijdens een nacht van geweld twee standbeelden omver werden gehaald bij het parlementsgebouw van de staat in Madison. Dat meldt AP.

Betogers vielen een senator aan en probeerden het parlementsgebouw binnen te komen. De politie zette pepperspray in om dat te voorkomen. Het geweld brak uit nadat enkele honderden mensen demonstreerden tegen de arrestatie van een zwarte man. Volgens gouverneur Tony Evers van Wisconsin, een Democraat, stond het geweld in „schril contrast” met eerdere vreedzame protesten.

Een van de standbeelden die omver werd gehaald en onthoofd was van Hans Christian Heg, een kolonel tijdens de Burgeroorlog die zich inzette tegen de slavernij. Op het fundament van het beeld werd met graffiti geschreven „Ontsla Matt Kenny", een witte politieman die in 2015 de 19-jarige zwarte man Tony Robinson doodschoot.

Ook in Washington is woensdag de Nationale Garde ingezet om historische monumenten te beschermen, nadat betogers dinsdag probeerden een standbeeld van oud-president Andrew Jackson nabij het Witte Huis neer te halen. President Donald Trump heeft volgens The Washington Post de U.S. Marshals opdracht gegeven monumenten in het hele land te helpen beschermen. Dat meldt de Post op basis van een e-mail die de krant heeft ingezien. Trump wil strenge straffen voor mensen die beelden vernielen.

Bij de grootschalige protesten na de dood van George Floyd door politiegeweld in Minneapolis, wordt door vele demonstranten geëist dat beelden ter ere van prominente figuren van de Amerikaanse confederatie worden verwijderd. Dit omdat deze historische figuren zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in de negentiende eeuw inzetten voor het behoud van slavernij. Recentelijk zijn echter ook beelden van anderen het doelwit van de woede van demonstranten.

Verdachten dood zwarte jogger in VS aangeklaagd voor moord

Drie mannen die zijn gearresteerd in verband met de dood van een zwarte jogger in de Amerikaanse staat Georgia in februari zijn woensdag aangeklaagd wegens moord. Dat meldt persbureau AP.

De 25-jarige Ahmaud Arbery werd op 23 februari doodgeschoten toen hij aan het joggen was in de kustplaats Brunswick. Twee gewapende mannen, oud-politieman Greg McMichael en zijn zoon Travis McMichael, achtervolgden hem in een voertuig door hun woonwijk. Op videobeelden van de derde verdachte, William 'Roddie' Bryan, is te zien hoe Arbery bij een confrontatie werd doodgeschoten. Die beelden werden begin mei openbaar.

De dood van Arbery is regelmatig aangehaald bij de grootschalige antiracismeprotesten in de Verenigde Staten na de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man, door politiegeweld in Minneapolis op 25 mei. „Dit is een positieve stap, een geweldige stap om gerechtigheid te krijgen voor Ahmaud, voor zijn familie en de gemeenschap", zei aanklager Joyette Holmes woensdag tijdens een persconferentie.

Vader en zoon McMichael werden kort na het incident vrijgelaten. In mei werden ze opnieuw gearresteerd nadat de videobeelden, gemaakt met een smartphone, online verschenen en leidden tot landelijke verontwaardiging. Greg McMichael heeft tegen de politie gezegd dat hij Arbery verdacht van een reeks inbraken in de buurt, en dat Arbery zijn zoon zou hebben aangevallen voordat hij werd doodgeschoten. Volgens de familie van Arbery was hij aan het joggen.

Bryan, een bewoner van de buurt, zag de McMichaels voorbijrijden en zette ook de achtervolging in. Hij werd op 22 mei aangehouden. Volgens onderzoekers probeerde hij Arbery meerdere keren aan te houden door hem met zijn voertuig de pas af te snijden. Volgens zijn advocaat was hij slechts een getuige. In reactie op de dood van Arbery is in Georgia dinsdag een wet tegen haatdelicten aangenomen.

Organisatie Damprotest: wij zijn niet uitgenodigd voor gesprek met Rutte

Voor het gesprek tussen betogers die bij de antiracismedemonstratie op de Dam aanwezig waren en premier Mark Rutte is de organisatie van het protest niet uitgenodigd. Dat schrijft Kick Out Zwarte Piet (KOZP), een van de organisatoren, woensdag in een verklaring. „De opzet van het gesprek en het uitnodigingsbeleid van de premier geven sterk de indruk dat dit meer om een PR-stunt gaat dan om een oprecht gesprek om institutioneel en anti-zwart racisme concreet te gaan bestrijden.”

Rutte praat later vandaag op het Catshuis met „een aantal mensen die deelnemen aan de betogingen of op een andere manier een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over racisme”, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag weten. Wie er mogen komen, wil de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd niet zeggen „vanwege de privacy van de mensen die aan tafel zitten”. Na afloop van de ontmoeting, rond 14.30 uur, wordt daar pas meer over gezegd.

Een van de meest prominente aanwezigen bij het protest was rapper, schrijver en auteur Akwasi. Diens manager laat weten dat ook hij niet is uitgenodigd op het Catshuis. Op de vraag of hij bij de bijeenkomst aanwezig had willen zijn wil hij geen commentaar geven.

De demonstratie was georganiseerd door een aantal organisaties (waaronder KOZP) die zijn verenigd in Black Lives Matter NL. Dat is geen zelfstandige actiegroep maar een netwerk, zo benadrukt KOZP in het statement. Geen van de vertegenwoordigde organisaties zou op het Catshuis zijn uitgenodigd. Verder stelt KOZP dat er gesproken zou moeten worden over „hoe er beleid ontwikkeld kan worden om geïnstitutionaliseerde racisme te bestrijden” en zou Rutte daartoe niet bereid lijken. De RVD verklaarde dinsdag dat de centrale vraag woensdagmiddag zal zijn „hoe het gesprek over racisme in de samenleving op een goede manier gevoerd kan worden en wat is hiervoor nodig is”.

KOZP-voorman Jerry Afriyie tijdens de antiracismedemonstratie in de Bijlmer. Foto Remko de Waal/ANP

IJsmerk Ben & Jerry's stopt met advertenties op Facebook en Instagram

Ben & Jerry's stopt per 1 juli tijdelijk met adverteren via Facebook en Instagram in de Verenigde Staten. Dat schrijft het bedrijf woensdag op Twitter. Het bekende Amerikaanse ijsmerk zegt daarmee gehoor te geven aan de oproep van de Stop Hate For Profit-campagne, die burgerorganisaties in de VS zijn begonnen. Zij willen daarmee Facebook dwingen meer te doen tegen racisme en discriminatie op het platform.

Ben & Jerry's roept Facebook in een statement op actie te ondernemen tegen „diegenen die het land verdelen, stemmen onderdrukken en het vuur van racisme en geweld aanwakkeren en zo de democratie ondermijnen”. Het plan is om in ieder geval de gehele maand juli niet te adverteren op Facebook en Instagram in de VS. Eerder deze week sloten onder meer outdoorkledingmerken The North Face en Patagonia zich al aan bij de campagne.

Facebook en andere socialemediakanalen zijn sinds een aantal jaren een belangrijke marketingtool voor bedrijven en winkelketens. Via betaalde advertenties worden mensen met kortingen en aanbiedingen naar websites of verkooppunten geleid. Afgelopen jaar zou Facebook daar meer dan zestig miljard euro mee hebben verdiend.

Producten van Ben & Jerry's in een supermarkt. Foto Marco de Swart/ANP

Amerikaanse stad Charleston verwijdert standbeeld John Calhoun uit centrum

In de Amerikaanse stad Charleston is woensdagochtend het standbeeld van de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten John Calhoun verwijderd. Dat meldt persbureau AP. Het gemeentebestuur had daartoe dinsdag unaniem besloten. Calhoun was een uitgesproken voorstander van slavernijpraktijken.

De afgelopen weken is het standbeeld van Calhoun tijdens antiracismeprotesten meermaals beklad. Om meer vernielingen te voorkomen is het beeld verplaatst en zal het op een volgens het stadsbestuur „passende plek” worden bewaard en beschermd. Voorafgaand aan de stemming op dinsdag zei burgemeester John Tecklenburg tegen AP al dat het weghalen van het standbeeld hem „de juiste stap" leek. Volgens Tecklenburg is Charleston bezig met een „nieuw hoofdstuk, een meer gelijkwaardig hoofdstuk in geschiedenis".

Op meerdere plekken in Europa en in de Verenigde Staten zijn de afgelopen weken standbeelden van historische figuren beklad, vernield of omvergeworpen. De acties zijn het gevolg van een golf van antirascismeprotesten over de hele wereld, na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die in mei bij een gewelddadige arrestatie om het leven kwam.

Calhoun Street between Meeting Street and King Street is closed for the removal of the John C. Calhoun statue. It will be closed for several hours.#chsnews #chstrfc

— Charleston P.D. (@CharlestonPD) June 24, 2020

FBI: Strop was niet gericht tegen donkere autocoureur Wallace

De strop die zondag werd aangetroffen in de pitbox van de donkere autocoureur Darrell 'Bubba' Wallace, hing daar al sinds oktober 2019, concludeert de FBI na onderzoek. De vondst van de strop werd gezien als doodsbedreiging tegen de Amerikaanse Nascar-coureur, die zich de afgelopen weken meerdere malen duidelijk uitsprak tegen racisme.

De strop was aan de deur van de garage bevestigd en kon gebruikt worden om de box af te sluiten. De FBI heeft bewijs dat het geknoopte touw daar al ruim een half jaar hing en niemand tot een week voor de race kon hebben geweten dat Wallace de bewuste garagebox zou krijgen. De strop kan nooit voor hem zijn bedoeld, concludeert de Amerikaanse politiedienst. Het OM gaf hoge prioriteit aan het onderzoek, maar gaat omdat er geen sprake blijkt van een misdrijf niet over tot vervolging.

„Het was misschien niet aan mij gericht, maar het wás een strop", zei Wallace woensdagochtend vroeg tegen CNN. De coureur heeft naar eigen zeggen nog nooit een strop in een garage gezien, ook niet als lus om de deur mee dicht te trekken. Hij zei verder boos te zijn dat mensen het voorval gebruiken om zijn integriteit in twijfel te trekken. „Dit zal mij niet van mijn stuk brengen, geen van de beschuldigingen dat dit een hoax was zullen me van mijn stuk brengen of neerhalen.”

Wallace was zeer ontdaan door de vondst van de strop die symbool staat voor het lynchen van zwarte mensen en kreeg op het racecircuit in Alabama veel steun van medecoureurs en publiek. Beelden daarvan gingen de hele wereld over. Tegelijk waren er ook veel Nascar-fans die boos waren dat de raceklasse op de hand leek van de antiracismebetogers. Nascar is een zeer witte sport en heeft maar een paar zwarte coureurs gezien. Van hen is Wallace de eerste en enige die een vast stoeltje wist te veroveren in de klasse.

Op de racedag waarop de strop werd aangetroffen, was onder een deel van de fans ophef ontstaan omdat Nascar het vertoon van vlaggen van de Confederatie had verboden. Onder die vlag werd gestreden tegen de afschaffing van slavernij. Kort voor de race vloog nog een vliegtuigje over met zo'n vlag met daarachter de tekst „Defund Nascar". Daarmee werd verwezen naar een motto van de grootschalige antiracismeprotesten waarmee wordt opgeroepen om minder geld toe te kennen aan de politie: „Defund the police".

My family. pic.twitter.com/031TvNDopA

— Bubba Wallace (@BubbaWallace) June 23, 2020

Dit bericht is op 24 juni 2020 om 07.46 uur na een reactie van Wallace bijgewerkt en uitgebreid.

Rutte ontvangt deelnemers antiracismeprotesten in Catshuis

Premier Mark Rutte spreekt woensdagmiddag in het Catshuis in Den Haag met deelnemers van de verschillende antiracismebetogingen. Ook een aantal „publieke figuren” die zich hebben uitgesproken over racisme komen langs, laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Tot dusver hebben zes mensen zich aangemeld.

Aanleiding van het gesprek is het publieke debat dat is ontstaan na de Black Lives Matter-demonstraties. De minister-president zegt woensdag te willen horen van zijn gasten hoe het gesprek over racisme in de samenleving „op een goede manier gevoerd kan worden en wat hiervoor nodig is”.

Begin deze maand liet Rutte weten dat hij persoonlijk van mening is veranderd over Zwarte Piet, nadat hij in 2013 nog had gezegd dat „Zwarte Piet nu eenmaal zwart is”. De premier verwacht dat er over een aantal jaar vrijwel geen pieten meer zwart zijn. Een dag later benadrukte hij dat mensen die aan Zwarte Piet vasthouden volgens hem geen racisten zijn.

Maandagavond waren in het praatprogramma Veronica Inside de zwarte advocate Natacha Harlequin en de Marokkaans-Nederlandse oud-voetballer Dries Boussatta uitgenodigd om te praten over racisme. Dit na aanleiding van de rel die vorige week ontstond na uitspraken van vaste gast Johan Derksen die rapper Akwasi in een naar eigen zeggen „slechte grap” vergeleek met Zwarte Piet. Naar de uitzending keken 1,7 miljoen mensen, ruim een miljoen meer dan bij de vorige aflevering.

Lees ook: Derksen schopt tegen wie hij wil

Betogers pogen beeld president Jackson bij Witte Huis neer te halen

Demonstranten in Washington DC hebben maandagnacht geprobeerd een standbeeld van president Andrew Jackson nabij het Witte Huis neer te halen. Op videobeelden is te zien dat demonstranten touwen over het beeld in Lafayette Park hebben gespannen en het omver proberen te trekken. De politie greep in met pepperspray, meldt persbureau AP. Voor zover bekend staat het beeld nog overeind.

Jackson, tussen 1829 en 1837 de zevende president van de Verenigde Staten, is omstreden vanwege zijn beleid om inheemse Amerikanen van hun land te verdrijven. Vele duizenden mensen kwamen om tijdens de zogenoemde Trail of Tears, de gedwongen verplaatsing van grote groepen inheemse Amerikanen naar het westen van de Verenigde Staten in de jaren 1830. Over de precieze aantallen lopen de schattingen uiteen. Op zijn eigen landgoed hield Jackson bovendien slaven.

President Donald Trump noemde de gebeurtenissen in Lafayette Park „schandalig vandalisme” van het „prachtige standbeeld van Andrew Jackson”. Ook dreigde hij met „tien jaar gevangenisstraf” voor de demonstranten die poogden het beeld neer te halen. Volgens Trump zijn tientallen mensen gearresteerd voor het incident. Dat is niet bevestigd door de politie in Washington.

De protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS, naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, leidden in meerdere plekken tot het bekladden van standbeelden. Zondag werd bekend dat ook het standbeeld van president Theodore Roosevelt naast Central Park in New York wordt verwijderd. Ook hiertegen sprak Trump zich uit.

Twitter avatar juliaioffe Julia Ioffe Protestors in Washington, D.C. tearing down a statue of Andrew Jackson, the president responsible for the Trail of Tears and a hero to President Trump. Video courtesy of ⁦⁦@jonathanchase_https://t.co/MH2t4m7MT9

Seattle wil 'autonome protestzone' beëindigen

De Amerikaanse stad Seattle gaat maatregelen nemen om een door demonstranten bezette protestzone in het centrum op te heffen, na twee schietpartijen in het weekend waarbij een persoon is omgekomen en twee anderen gewond zijn geraakt. Dat heeft burgemeester Jenny Durkan van de stad maandag gezegd, na toenemende druk om de omstreden 'autonome zone' te ontruimen, meldt AP.

De zogenoemde 'Capitol Hill Occupied Protest' zone, ofwel CHOP, een gebied van meerdere straten, ontstond op 8 juni toen de politie zich terugtrok uit het gebied na gewelddadige confrontaties met demonstranten. Demonstranten kamperen in een park in de zone, genoemd naar de wijk Capitol Hill. President Donald Trump heeft de situatie fel gehekeld en gezegd dat de zone het werk is van „anarchisten".

Volgens Durkan heeft het schietgeweld, waarbij zaterdag een 19-jarige man omkwam, afgeleid van de vreedzame demonstraties tegen racisme en politiegeweld. De stad is volgens haar in gesprek met organisatoren om de protestzone te beëindigen. De politie is van plan weer een bureau te betrekken in het gebied dat is achtergelaten tijdens de ongeregeldheden.

Durkan gaf geen tijdslijn voor wanneer de zone moet zijn ontruimd, of welke maatregelen ze wil nemen als demonstranten niet vrijwillig vertrekken. Volgens haar kunnen vreedzame demonstraties doorgaan, maar moet nachtelijke wanorde worden beëindigd. Ze beloofde om in te gaan op de eisen van betogers, waaronder meer investeringen in zwarte gemeenschappen en hervormingen van de politie.

Activisten zaterdag bij de 'autonome zone' in de Amerikaanse stad Seattle. Foto Stephen Brashear / EPA

Derksen heeft geen spijt van 'verkeerde grap' over Akwasi

Johan Derksen heeft „geen enkele spijt” van een zwarte-pieten-grap die hij een week geleden maakte bij Veronica Inside. „Ook al accepteer ik dat het een verkeerde grap was.” De commentator verdedigde maandagavond tijdens een uitzending van het programma zijn uitspraak over rapper Akwasi.

Het programma over voetbalnieuws heeft de afgelopen week veel kritiek over zich heen gekregen nadat Derksen bij een foto van een zwarte piet de vraag stelde: „Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?” De voetbalanalist houdt vol dat de uitspraak niet racistisch bedoeld was, maar een „slechte grap”.

Daarbij zei Derksen in het programma met Wilfred Genee en René van der Gijp het „niet zo interessant” te vinden wat Akwasi denkt over de uitspraken. Derksen weigerde daarbij excuses aan te bieden voor de grap. Volgens de commentator moet juist meer aandacht Akwasi die „oproep tot agressie en geweld” bij het Damprotest tegen racisme.

De afgelopen week pleitten bekende Nederlanders voor een boycot van het programma. Internationals van Oranje zeiden zich niet meer te laten interviewen bij Veronica Inside. Ook besloten adverteerders zich terug te trekken.

Johan Derksen verdedigde zich maandagavond in een uitzending van Veronica Inside. Foto Sander Koning/ANP

Standbeeld van president Roosevelt verwijderd uit centrum New York

Een bronzen standbeeld van president Theodore Roosevelt wordt weggehaald uit het centrum van New York omdat het een symbool van racisme en overheersing zou zijn. Het beeld van de 26e president van de Verenigde Staten (1901 tot 1909) staat voor het Amerikaanse Natuurhistorisch Museum, dat gelegen is naast het Central Park in Manhattan. Het beeld is publiek eigendom, maar het Natuurhistorisch Museum heeft zondag bekendgemaakt een verzoek tot verwijdering ingediend te hebben bij burgemeester Bill de Blasio.

Roosevelt is te zien op een paard, terwijl naast hem op de grond een inheemse en een Afrikaanse man lopen. Volgens het museum beeldt het monument een „rassenhiërarchie uit die het museum en het publiek al langer verontrustend vonden”. Burgemeester De Blasio verklaarde zondag dat het huidige klimaat, met wereldwijd protesten tegen racisme en politiegeweld, „het goede moment was om dit problematische standbeeld” te verwijderen. Het is nog niet bekend wat er met het standbeeld zal gebeuren.

President Donald Trump is het niet eens met de verwijdering van het standbeeld van zijn voorganger. Op Twitter noemde het besluit „belachelijk” en riep hij De Blasio op het beeld te laten staan.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Ridiculous, don’t do it! https://t.co/VYez8p9AJh

Bill de Blasio: 'Problematic' Roosevelt statue to be removed by history museumhttps://t.co/SsG7d8MUsY pic.twitter.com/JzOiWK8RgH

— The Washington Times (@WashTimes) June 21, 2020

Zwarte Nascarcoureur Wallace vindt strop in pitbox op racecircuit

Nascarcoureur Darrell 'Bubba' Wallace heeft zondagmiddag in zijn pitbox op het racecircuit van Talladega in de Amerikaanse staat Alabama, een strop aangetroffen. Wallace is de enige zwarte coureur in de raceklasse en sprak zich de afgelopen weken geregeld uit tegen racisme en ongelijkheid. Nascar onderzoekt het incident en stelt alles eraan te zullen doen om de verantwoordelijke te „identificeren en uit de sport te verwijderen”.

„Deze verachtelijke daad van racisme en haat maakt me ongelooflijk verdrietig”, schrijft Wallace op zijn Instagrampagina. „Het dient als een pijnlijke herinnering aan hoeveel verder we als samenleving nog moeten gaan en hoe vasthoudend we moeten zijn in de strijd tegen racisme. Ik zal trots blijven staan voor waar ik in geloof.”

Sinds de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei omkwam door politiegeweld in Minneapolis, spreekt Wallace zich geregeld uit op Instagram tegen racisme. Ook liet hij de hashtag 'Black Lives Matter' op zijn auto zetten en droeg de 26-jarige Amerikaan op het circuit een t-shirt met de tekst 'I can't breathe', de laatste woorden van Floyd.

Anderhalve week geleden verbood Nascar het gebruik van de confederatievlag tijdens races, na een oproep daartoe door Wallace. Deze vlag, die door de zuidelijke staten werd gevoerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), is voor velen een symbool van slavernij. Vaak was de vlag te zien bij Nascarraces, die vooral populariteit genieten in het zuiden van de Verenigde Staten.

Nascarcoureur Darrell 'Bubba' Wallace naast zijn racewagen. Als steunbetuiging voor antiracismeprotesten heeft Wallace verschillende Black Lives Matter-leuzen op zijn auto laten zetten. Foto Getty Images/AFP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de antiracismeprotesten die wereldwijd zijn ontstaan naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Lees hier het vorige blog terug: Politie onderzoekt camerabeelden van rellen in Hoorn van vrijdag