Aantal tekenbeten met 30 procent toegenomen in tien jaar

RIVM In tien jaar tijd is het aantal tekenbeten toegenomen tot 1,5 miljoen per jaar, blijkt uit onderzoek van RIVM. Door het warmer wordende klimaat lijken de teken beter te gedijen in Nederland.
Een teek, gevangen met een tekendoek.
Een teek, gevangen met een tekendoek. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Het aantal geregistreerde tekenbeten is met ongeveer 30 procent gestegen naar 1,5 miljoen in tien jaar tijd. Dat blijkt maandag uit landelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2007 en 1996 werden respectievelijk 1,1 miljoen en 600.000 tekenbeten geregistreerd.

Ook het aantal mensen dat door een teek is gebeten, is gestegen. Zo’n 15 procent van de Nederlanders is de afgelopen vijf jaar door een teek gebeten, terwijl dit in 1996 6 procent betrof. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl, een website van het RIVM en de Wageningen University. Daarom is het volgens het RIVM in die maanden „extra belangrijk” te controleren of je bent gebeten.

Waarschijnlijk gedijen teken steeds beter in Nederland door het warmer wordende klimaat. In de maanden juni en juli komt elk jaar ongeveer de helft van alle meldingen binnen. Volgens het RIVM komt dat doordat „teken dan zeer actief zijn en dat er veel mensen in de natuur recreëren”. Afgelopen weken blijft het aantal meldingen echter achter in vergelijking met vorige maanden. Of dat komt door de droogte of doordat mensen anders recreëren vanwege corona, is niet duidelijk.

Lees ook dit interview met infectioloog Joppe Hovius: Teek brengt veel meer over dan alleen lyme

Nieuwe app

Een nieuwe app van Nature Today moet helpen tekenbeten te voorkomen. De app laat de verwachte activiteit van teken in de omgeving van de gebruiker zien. Teken komen vooral in bossen en op heidevelden voor, maar ook in parken, speeltuinen en tuinen. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar soms kan een beet de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal is dat te zien aan een rode ring of vlek op de huid.

Elk jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme. In twintig jaar tijd is het aantal mensen dat de ziekte van Lyme krijgt, verviervoudigd. Elk jaar krijgen ongeveer 1.500 mensen meteen ernstigere klachten, zoals zenuw-, gewrichts- of hartklachten. De meeste mensen met de ziekte van Lyme knappen op na een behandeling met antibiotica.

Correctie (23-06-2020): In een eerdere versie van dit artikel werd ontrecht gesuggereerd dat een rode ring of vlek op de huid vanwege een tekenbeet onschuldig is. Dat is hierboven aangepast.