Ruim twintig arrestaties bij hevige rellen Stuttgart

Duitsland De politie van Stuttgart werd zaterdagnacht tijdens rellen bekogeld met stenen. Meerdere agenten raakten gewond. Zeker twintig mensen zijn opgepakt.
Winkels in het centrum van Stuttgart werden in de nacht van zaterdag op zondag vernield tijdens rellen.
Winkels in het centrum van Stuttgart werden in de nacht van zaterdag op zondag vernield tijdens rellen. Foto Ralph Brock/Reuters

De politie in de Duitse stad Stuttgart heeft in de nacht van zaterdag op zondag vierentwintig arrestaties verricht na hevige rellen in het centrum van de stad. Meer dan tien agenten zijn bij de rellen gewond geraakt, waar tussen de vier- en vijfhonderd mensen bij betrokken waren. Volgens een woordvoerder van de politie was de „situatie volledig uit de hand gelopen”. Dat melden Duitse media.

Aanleiding voor de rellen was volgens de politie van de Zuid-Duitse stad een controle op drugs bij een 17-jarige jongen rond middernacht in het centrum. Daarbij keerden honderden omstanders zich tegen de politie. Op filmpjes is te zien hoe agenten en politiewagens door kleinere groepjes werden bekogeld met stenen. Ook werden etalages van winkels vernield en geplunderd. Zeker tweehonderd agenten van politiekorpsen uit de buurt kwamen naar Stuttgart om de politie te ondersteunen. Rond 03.00 uur was de situatie weer onder controle.

Burgemeester Fritz Kuhn laat op Twitter weten „geschokt” te zijn door het „uitbreken van geweld, de aanval op de politie en de vernieling van de stad”. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Baden-Württemberg Thomas Strobl zal woensdagochtend bij een speciale zitting met het Duitse parlement over de rellen in gesprek treden. „De rellen die we vannacht in Stuttgart moesten meemaken waren ongekend, zoiets is niet eerder voorgekomen in Baden-Württemberg.”

Twitter avatar FritzKuhn1 Fritz Kuhn Ich bin schockiert von dem Ausbruch an Gewalt, von den Angriffen auf die Polizei & den Zerstörungen in unserer Stadt. Das ist ein trauriger Sonntag für Stuttgart. Wir analysieren das Geschehen sorgfältig. Eines muss klar sein:Es darf keine rechtsfreien Räume in Stuttgart geben. https://t.co/VY7167BjI2