Politie behandelt steekpartij Reading als terreurdaad

Steekpartij Bij de steekpartij in een park in Reading kwamen drie mensen om het leven. Drie anderen raakten gewond. De politie noemt het incident een terreurdaad.
De politie heeft zondag een weg richting park Forbury Gardens afgezet.
De politie heeft zondag een weg richting park Forbury Gardens afgezet. Foto Jonathan Brady/AP

De Britse politie behandelt de steekpartij in de plaats Reading die drie mensen het leven kostte als een terreurdaad. De antiterreureenheid neemt het onderzoek over, laat de politie zondag weten. Eerder op de dag zei de Britse van minister van Volksgezondheid Matt Hancock nog dat de steekpartij vooralsnog niet als terreurdaad zou worden behandeld. Het is niet bekendgemaakt waarom de politie het incident nu wel een terreurdaad noemt.

Twitter avatar ThamesVP Thames Valley Police 🚨| UPDATE- Murder investigation Reading @TerrorismPolice can now confirm that the stabbing incident that happened in Reading last night has now been declared a terrorist incident. We continue to work together with Counter Terrorism Policing SE. ➡ https://t.co/CMkzwE6crv https://t.co/MQeQr8XLe5

Bij de aanval in het park Forbury Gardens zaterdagavond kwamen drie mensen om het leven en raakten drie anderen gewond. In het park vond eerder op de dag een demonstratie plaats tegen racisme en politiegeweld. Neil Basu, hoofd van de antiterreureenheid, heeft laten weten dat de demonstratie en de steekpartij geen verband houden. Bovendien is er volgens hem vooralsnog geen bewijs dat iemand anders betrokken was. „Dit was een gruweldaad”, zei hij.

Zaterdagavond is een 25-jarige man gearresteerd. Volgens de BBC woont hij in Reading en zou hij van Libische afkomst zijn. De zender meldt verder dat de veiligheidsdiensten hem al langer in de gaten hielden.

De Britse premier Boris Johnson, die zondagochtend spoedoverleg hield met de veiligheidsdiensten en de politie, liet weten „geschokt” te zijn door de steekpartij. De politie roept iedereen op het park te vermijden. „We laten het weten zodra het gebied weer open is”, schrijft de politie in een verklaring.