Recensie

Recensie Muziek

Elegante en geloofwaardige ‘Winterreise’ in De Vlam in Rhenen

Klassiek Ook kleine zaaltjes gaan weer open voor concerten. Tenor Peter Gijsbertsen zong in Rhenen voor dertig toeschouwers Die Winterreise van Schubert.

Peter Gijsbertsen en Hans Eijsackers in De Vlam in Rhenen.
Peter Gijsbertsen en Hans Eijsackers in De Vlam in Rhenen. Foto Korenwinde Rhenen

‘Ik zing net zo lief een liedavond voor veertig mensen in een zaaltje van niks als een operahoofdrol voor tweeduizend man”, zei tenor Peter Gijsbertsen twee jaar geleden in NRC. In De Vlam in Rhenen, waar Gijsbertsen zaterdagavond Schuberts Winterreise zong, waren het er volgens protocol slechts dertig. Zijn plezier leek er niet minder om. Iemand grapte dat De Vlam deze week evenveel bezoekers trok als het Concertgebouw in Amsterdam.

Voor grote zalen is de financiële strop van het lamgelegde concertleven immens, en de gevolgen voor de lange termijn zijn nog niet te overzien. Kleine zaaltjes zijn mogelijk beter toegesneden op de geldende beperkingen. Zoals De Vlam, waar stichting De Korenwinde concerten organiseert. Dat bleek prima te gaan. Bij de ingang was desinfectiespray en informeerde men volgens protocol naar de gezondheid, de stoelen stonden los of in groepjes twee door de ruimte verspreid. Geen pauze, geen drankjes.

Gijsbertsen, met baard, was al begonnen met een opleiding tot hovenier, toen bleek dat er per 1 juni toch weer kleinschalige concerten mogelijk zouden zijn. Met pianist Hans Eijsackers voerde hij die dag in Den Bosch meteen maar liefst tweemaal de Winterreise uit. Geen regulier zomerrepertoire, maar wel de mooiste muziek die ze kenden, aldus Gijsbertsen – dat is natuurlijk een goede reden.

In Rhenen deden ze het één keer, maar wel erg goed. Gijsbertsen heeft een uitzonderlijke stem, met een glasheldere hoogte en een sonoor laag, dat bij een bariton niet zou misstaan. Zijn voordracht blonk uit in elegante eenvoud en geloofwaardige inleving: geen overdreven drama, en daardoor des te meer zeggingskracht. De klik met de uitstekende Eijsackers was evident: de contrasten en wendingen waren fijn afgestemd, de hoogtepunten volgden elkaar snel op.

Donderdag is Gijsbertsen te horen in de reeks Zomerzang van De Nationale Opera, met recitals van Nederlandse operazangers. Zomerzang gaat maandag van start met een optreden van Claron McFadden.