Laatste ontwikkelingen Covid-19

‘President Trump gaat uitgifte werkvisa tot eind 2020 opschorten’

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 22 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Saoedi-Arabië weert buitenlandse bezoekers aan jaarlijkse hadj

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Nederlandse middelbare scholen kunnen na de zomervakantie mogelijk weer volledig open, melden Haagse bronnen tegen de NOS. Scholen moeten wel maatregelen treffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Voor het eerst sinds 12 maart zijn er geen nieuwe sterfgevallen gemeld in de dagelijkse briefing van het RIVM. Dit betekent niet dat er niemand is bezweken, het kan even duren voor een sterfgeval wordt opgenomen in de statistieken. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg het afgelopen etmaal met 69. Het aantal zieken op de IC nam toe met vier. Tegelijkertijd maakte de WHO bekend dat niet eerder op één dag bij zoveel mensen Covid-19 is vastgesteld.
 • Maastricht University heeft 1.200 op afstand afgenomen examens afgekeurd nadat bleek dat door studenten werd afgekeken. Om fraude verder tegen te gaan had de volgorde van de vragen per student moeten verschillen, maar dit was misgegaan.
 • De Franse president Emmanuel Macron komt dinsdag naar Den Haag om plannen voor een coronaherstelfonds met premier Mark Rutte te bespreken. Naast het herstelfonds zal volgens Reuters ook de situatie omtrent Air France-KLM besproken worden.
 • Het aantal banen is met 23.000 afgenomen tussen februari en maart van dit jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gemeld aan de hand van nieuwe maandcijfers. Vooral oproepkrachten en jonge werknemers raakten hun baan kwijt.

'President Trump gaat per executive order uitgifte werkvisa opschorten'

President Trump gaat de uitgifte van werkvisa voor de Verenigde Staten opschorten. Daarmee zou het Amerikaanse staatshoofd de arbeidsmarkt van het land willen beschermen, nu miljoenen mensen zonder baan zitten door de coronacrisis. Dat hebben vertegenwoordigers van het Witte Huis maandag bekendgemaakt, schrijven Amerikaanse media.

De beperkingen zou worden doorgevoerd per executive order en tot het einde van het jaar gelden. Daarmee zouden honderdduizenden arbeiders uit de VS geweerd kunnen worden. Het betreft onder meer het zogeheten H-1B-visum, voor hooggeschoolde werknemers. In april besloot het Witte Huis dat zeker twee maanden geen zogeheten green cards meer uitgegeven zouden worden. Die maatregel blijft ook tot eind 2020 van kracht.

Al eerder werd bekend dat de regering-Trump het visumbeleid nog verder wil gaan aanscherpen. Dat leidde tot kritiek van veel bedrijven die vrezen dat ze niet genoeg bekwame arbeiders in de VS kunnen vinden. Het Witte Huis hield voor de crisis al een protectionistisch economisch beleid aan. Door de corona-uitbraak zou het volgens Trump en zijn adviseurs nog belangrijker zijn om de Amerikaanse arbeidsmarkt te beschermen.

In de executive order zijn enkele uitzonderingen opgenomen, onder meer voor zorgmedewerkers. Die zouden nodig zijn voor de bestrijding van en het onderzoek naar het coronavirus.

Lees ook: In gevecht met de ‘onzichtbare vijand’ wil Trump even geen immigratie

Nieuws rond de coronacrisis over de grens

 • In India is een recordaantal sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd. Afgelopen etmaal stierven ruim vierhonderd mensen. Meerdere ambassades, waaronder die van Duitsland en Ierland, waarschuwen hun burgers dat er mogelijk geen bedden beschikbaar zijn in India als iemand daar ziek wordt. Sinds de eerste vastgestelde besmetting in januari zijn in India minstens 14.000 mensen overleden aan Covid-19.
 • Zeker zes Iraakse parlementariërs en 28 parlementsmedewerkers hebben Covid-19 opgelopen. De spreker van het parlement, Mohammed al-Halbousi, stelt maandag dat in totaal twintig parlementsleden mogelijk besmet zijn, aldus The National, een Engelstalige krant in Abu Dhabi. In Irak zijn zover bekend 1.100 mensen overleden aan coronavirus.
 • In Brazilië zijn afgelopen week meer dan 7.200 mensen overleden aan het coronavirus. Het land heeft in totaal meer dan vijftigduizend sterfgevallen geregistreerd. Ook in Mexico loopt het aantal slachtoffers snel op: in het afgelopen etmaal zijn daar volgens internationale persbureaus 1.044 sterfgevallen geregistreerd.
 • In de VS zijn opnieuw twee medische studies naar het gebruik van het anti-malariamiddel hydroxychloroquine stopgezet.. De eerste studie wilde tweeduizend Covid-patiënten behandelen met het middel, maar kreeg slechts twintig aanmeldingen. De tweede studie is gestaakt omdat het „zeer onwaarschijnlijk” is dat het geneesmiddel een positief effect zou hebben op de ziekte, aldus CNN.
 • De katoenindustrie van Ivoorkust heeft door de coronacrisis slechts 20 procent van de oogst van afgelopen seizoen kunnen exporteren. Normaal gesproken had het West-Afrikaanse land nu bijna alle 210 miljoen kilo katoen geëxporteerd. Contracten met inkopers uit Pakistan, India en Bangladesh zijn vertraagd of geannuleerd, meldt persbureau Reuters op basis van een Ivoriaanse katoengilde.

'Middelbare scholen na zomer helemaal open'

Nederlandse middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer volledig open. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Het virus zou genoeg onder controle zijn, dat het kabinet verdere versoepelingen aandurft.

Scholen moeten wel maatregelen treffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moet tegen die tijd het virus niet weer zijn opgelaaid. De versoepeling wordt vermoedelijk aanstaande woensdag bekendgemaakt na het coronacrisisberaad.

Sinds 2 juni mogen middelbare scholen al met beperkingen open. Daardoor zijn kinderen nu nog gemiddeld een keer per week op school. Ook moeten ze anderhalve meter afstand bewaren. Na de zomer zou dat onderling niet meer hoeven, maar wel tot de docenten.

Verder zouden overige versoepelingen vanaf 1 juli ook doorgaan, schrijft de NOS. Vanaf dan mogen sportscholen, sauna's, casino's en sportkantines open gaan. Het maximum aantal mensen op bijeenkomsten zoals uitvaarten, huwelijken en kerkdiensten zou worden uitgebreid van dertig naar honderd mensen.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media tijdens een bezoek aan een middelbare school eerder deze maand. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

'1.200 examens ongeldig verklaard bij Maastricht University'

Maastricht University heeft 1.200 op afstand afgenomen examens afgekeurd nadat bleek dat door studenten werd afgekeken. Dat meldt NU.nl op basis van een aan de studenten verstuurde e-mail.

Het examen Quantative Methods 2 vond plaats op 12 juni. Vanwege het coronavirus werden de studenten in drie groepen achtereen online getoetst, uit voorzorg tegen afkijken gebeurde dit onder strenge tijdslimieten. Om fraude verder tegen te gaan had de volgorde van de vragen per student moeten verschillen, maar dit was misgegaan, schrijft NU.nl. Hierdoor kregen veel van de studenten alsnog het examen in dezelfde volgorde. Nadien zou zijn gebleken dat studenten in chatgroepen de antwoorden uitwisselden.

Door de fout kan „de academische integriteit” van het examen niet gewaarborgd worden, stelt de Universiteit. Studenten die voor eerdere deelexamens voldoendes haalden, krijgen nu diezelfde score voor dit examen. Degenen die er slechter voor stonden mogen de toets in juli herkansen.

De Maastrichtse universiteit maakte geen gebruik van surveillancesoftware, zoals de Universiteit van Amsterdam en de universiteit van Tilburg. Maastricht University was maandag niet direct bereikbaar voor een reactie.

Het nieuws van vandaag

Het belangrijkste coronanieuws van 22 juni tot nu toe:

 • Voor het eerst sinds 12 maart zijn er geen nieuwe sterfgevallen gemeld in de dagelijkse briefing van het RIVM. Dit betekent niet dat er niemand is bezweken, het kan even duren voor een sterfgeval wordt opgenomen in de statistieken. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg het afgelopen etmaal met 69. Het aantal zieken op de IC nam toe met vier. Tegelijkertijd maakte de WHO bekend dat niet eerder op één dag bij zoveel mensen Covid-19 is vastgesteld.
 • De Franse president Emmanuel Macron komt dinsdag naar Den Haag om plannen voor een coronaherstelfonds met premier Mark Rutte te bespreken. Naast het herstelfonds zal volgens Reuters ook de situatie omtrent Air France-KLM besproken worden.
 • Het aantal banen is met 23.000 afgenomen tussen februari en maart van dit jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gemeld aan de hand van nieuwe maandcijfers. Vooral oproepkrachten en jonge werknemers raakten hun baan kwijt.
 • De Kroatische tennisser Borna Coric (nummer 33 op de wereldranglijst) is positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt nadat hij heeft deelgenomen aan de door Novak Djokovic georganiseerde Adria Tour. Hij is de vierde persoon die besmet lijkt na deelname aan het toernooi.

Vier meer coronapatiënten op de IC's

Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensive care-afdelingen is met vier toegenomen tot 59 personen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding (LCPS) maandag. Gisteren werd het laagste aantal coronapatiëneten op de IC's gemeld sinds de uitbraak van het longvirus.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet „een geringe stijging” van het aantal Covid-19-patiënten op de IC's, maar zegt dat er geen reden is tot zorg. „Eens te meer omdat het aantal COVID-patiënten in de kliniek afneemt”, aldus Kuipers. Buiten de IC's zijn 194 mensen vanwege Covid-19 opgenomen in een ziekenhuis. Dat zijn er 27 minder dan zondag.

Disneyland Parijs vanaf 15 juli geleidelijk weer open

Frankrijks populairste toeristische bestemming, Disneyland Parijs, gaat vanaf 15 juli weer open voor bezoekers. Het pretpark is dan vier maanden dicht geweest. Bij de heropening zal een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten en is het dragen van een mondkapje verplicht voor mensen ouder dan elf. Dat heeft Disneyland Parijs maandag bekendgemaakt.

Het park gaat werken met kaartverkoop vooraf en tijdsloten om te grote drukte te voorkomen. Jaarlijks bezoeken rond de 15 miljoen mensen Disneyland Parijs. Dat is ongeveer net zo veel als het aantal bezoekers van de Eiffeltoren en het Louvre bij elkaar. Het pretpark van zo'n 20 vierkante kilometer staat in Marne-la-Vallée, een stad ten oosten van Parijs.

Disneyland Parijs ging op 15 maart dicht vanwege het coronavirus. Foto EPA

Politie-inzet om quarantaine in Duitse flat in stand te houden

De Duitse politie heeft versterking gestuurd naar een flat in Göttingen om ervoor te zorgen dat de zevenhonderd bewoners in quarantaine blijven. Dat melden Duitse media maandag. Afgelopen weekend ontstonden rellen bij de flat toen de bewoners in thuisisolatie werden geplaatst.

De quarantaine werd donderdag opgelegd nadat twee bewoners van de flat positief testten op het coronavirus. Een dag later bleken 120 bewoners besmet te zijn. Zo'n tweehonderd bewoners probeerden zaterdag naar buiten te gaan en raakten slaags met de politie. Bewoners bekogelden de politie met vuurwerk, flesjes en metalen voorwerpen.

Acht politieagenten raakten bij de rellen gewond en één verdachte werd aangehouden, hij of zij werd later op de dag weer vrijgelaten. Inmiddels zijn alle bewoners getest. Bewoners die negatief zijn getest, moeten een tweede test afnemen. Als die ook als negatief uit de bus komt, mogen ze onder bepaalde voorwaarden het gebouw verlaten.

De flat in de Nedersaksische stad staat in een relatief arme wijk. De appartementen zijn klein en er wonen vaak grote gezinnen met soms wel vier of vijf kinderen. Niet iedereen in de flat is het Duits machtig, schrijven Duitse media. Volgens de lokale autoriteiten was er daarom sprake van een communicatieprobleem. Niet iedereen zou begrijpen waarom ze een tweede test moeten ondergaan. Er zouden nu vertalers ingezet zijn om dat probleem op te lossen.

Ruim 60.000 coronatesten uitgevoerd door GGD'en afgelopen week

De afgelopen week zijn 61.939 coronatesten afgenomen bij GGD'en in Nederland. Dat meldt de landelijke koepelorganisatie GGD GHOR maandag. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten die passen bij Covid-19 een test laten doen, waarna het aantal wekelijks afgenomen testen is gestegen.

In de eerste week nadat testen voor iedereen mogelijk werd zijn 49.228 tests afgenomen. In de daarop volgende week 57.501. In totaal zijn nu bijna 170.000 testen uitgevoerd. Naast de GGD'en nemen ook huisartsen en ziekenhuizen tests af. Die zijn niet opgenomen in deze cijfers.

Hoewel het aantal testen dat wordt afgenomen flink is gestegen, daalt het wekelijkse aantal positieve testen nog steeds. Afgelopen week is bij 747 mensen een coronavirusbesmetting vastgesteld, blijkt uit de cijfers van het RIVM.

Voor het eerst sinds maart geen nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld

Voor het eerst sinds 12 maart heeft het RIVM maandag geen nieuwe doden door Covid-19 gemeld. Wel zijn er twee nieuwe patiënten met de longziekte in het ziekenhuis geteld. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 69. Dat het dodental maandag niet opliep, wil niet zeggen dat niemand het afgelopen etmaal aan de ziekte is bezweken. Er kan tijd zitten tussen het moment dat de ziekte wordt vastgesteld en de dag dat patiënten worden meegeteld in de statistieken. Met name in het weekend komen de cijfers vaker vertraagd binnen.

Volgens de laatste cijfers zijn er in totaal 11.851 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest), is de ziekte bij 49.658 mensen vastgesteld en staat het dodental op 6.090. Die aantallen zijn in werkelijkheid hoger omdat niet alle patiënten getest worden. De testcapaciteit is de voorbije weken wel vergroot waardoor nu iedereen met klachten onderzocht kan worden.

Een andere belangrijke statistiek, die van het aantal coronapatiënten op de intensive cares, wordt niet door het RIVM gepubliceerd maar door het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding (LCPS). Zondag stond de teller op 55, een verdere daling ten opzichte van het hoogtepunt begin april. Later maandag worden nieuwe cijfers bekendgemaakt.

Correctie (22 maart 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat het sinds 10 maart niet was voorgekomen dat het dodental gelijk bleef. Ook op 12 maart werden geen nieuwe sterfgevallen gemeld. De datum is hierboven aangepast.

'President Macron dinsdag naar Den Haag voor overleg over coronaherstelfonds'

De Franse president Emmanuel Macron komt dinsdag naar Den Haag om plannen voor een coronaherstelfonds met premier Mark Rutte te bespreken. Dat hebben bronnen binnen de Franse overheid maandag bevestigd aan persbureau Reuters. Naast het herstelfonds zal volgens de bronnen ook de situatie omtrent Air France-KLM besproken worden.

Het belangrijkste gespreksonderwerp zou het herstelfonds van 750 miljard euro zijn dat de Europese Commissie vorige maand voorstelde. Macron zou met Rutte willen praten omdat Nederland zich samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden (de 'zuinige vier') verzet tegen de komst van het fonds.

Volgens het plan van de Europese Commissie zal de Europese meerjarenbegroting via gezamenlijke leningen met 750 miljard euro verhoogd worden. Van het geleende geld moet 500 miljard euro via speciale wederopbouwprogramma's bij de afzonderlijke lidstaten terecht komen. De overige 250 miljard euro is bestemd voor leningen aan Europese bedrijven, om hen de coronacrisis door te helpen.

Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn hoofdzakelijk tegen het „samenvoegen van schulden” van EU-landen. Ook zouden leningen volgens de landen samen moeten gaan met economische hervormingen in de betrokken lidstaten. In juli komen alle lidstaten op een EU-top bij elkaar om te stemmen over het herstelfonds.

Rutte hekelt 'doorgesnoven hooligans' bij anderhalvemeterprotest

De betogers die zondag op het Malieveld stonden hebben het begrip van Mark Rutte. „Er stonden vooral oprecht bezorgde mensen. Dat respecteer ik zeer", zei hij maandag volgens de NOS tegenover een aantal verslaggevers. Volgens Rutte hebben „doorgesnoven hooligans” echter misbruik gemaakt van het protest.

Op het Malieveld werd gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Het protest was aanvankelijk verboden, maar werd in bescheiden omvang alsnog toegestaan. De demonstratie verliep goeddeels vreedzaam, maar her en der raakten demonstranten toch slaags met de politie die daarop onder meer een waterkanon inzette. Volgens de gemeente Den Haag was op voorhand al bekend dat „verschillende groepen onruststokers”, onder wie voetbalsupporters, van plan waren naar de protesten te komen.

De betogers hadden „het volste recht, net als bij de demonstraties tegen racisme en discriminatie” om op te komen voor hun vrijheden, zei Rutte maandag volgens de NOS. De maatregelen waarmee anderhalve meter afstand wordt afgedwongen kunnen volgens Rutte niet opgeheven worden - al zou hij dat naar eigen zeggen „ook wel willen”, omdat dan het virus weer de kop kan opsteken. „Maar als ik me baseer op de televisiebeelden dan zaten er gisteren ook halve garen tussen.”

Een deel van de betogers in Den Haag botste zondag met de politie. Die groepen hebben het protest misbruikt, zegt premier Rutte. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

'Vier coronabesmettingen na tennistoernooi Novak Djokovic'

De Kroatische tennisser Borna Coric is positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt nadat hij heeft deelgenomen aan de door Novak Djokovic georganiseerde Adria Tour. Dat heeft de nummer 33 op de wereldranglijst maandag bekendgemaakt via Twitter. Hij is de vierde persoon die besmet lijkt na deelname aan het toernooi.

Coric zegt zich goed te voelen en geen symptomen te hebben. „Ik wil ervoor zorgen dat iedereen die in contact met mij is geweest zich laat testen. Het spijt me als ik schade heb veroorzaakt”, aldus Coric. De 23-jarige tennisser nam het zaterdag op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov die zondag meldde dat hij positief was getest op het virus. Ook twee coaches die aanwezig waren, zouden zijn besmet.

Nadat Dimitrov besmet bleek, is de finale van de Adria Tour afgezegd en zijn zo'n duizend mensen getest op het virus. Het tennistoernooi was georganiseerd door de nummer één van de wereld, Novak Djokovic, in het Servische Belgrado en het Kroatische Zadar. Publiek was welkom op het toernooi en tussen de tennissers onderling werd niet altijd anderhalve meter afstand gehouden.

Bij de Adria Tour was ook publiek aanwezig. Foto Antonio Bronic/Reuters

Reddingsschip Ocean Viking hervat acties op Middellandse Zee na drie maanden

Het reddingsschip Ocean Viking begint na drie maanden stilgelegen te hebben door het coronavirus weer met reddingsacties op de Middellandse Zee. Dat meldt een verslaggever van persbureau AFP maandag. Aan boord werden maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan - AFP meldt niet welke.

De Ocean Viking wordt gebruikt door de maritieme humanitaire organisatie SOS Mediterranée om migranten te redden die de oversteek proberen te maken van Noord-Afrika naar Europa. Maandag om 08.30 uur vertrok het schip uit de haven van Marseille voor de eerste reddingsactie sinds maanden. Naar verwachting komt de Ocean Viking donderdag aan in het centrale deel van de Middellandse Zee, waar de meeste reddingsacties worden uitgevoerd.

De hulpverleners van SOS Mediterranée redden ieder jaar duizenden migranten uit de Middellandse Zee. Vorig jaar moest het schip meermaals lang wachten voordat het kon afmeren, omdat landen als Malta en Italië weigerden de opvarenden aan land te laten.

158 medewerkers van Welshe slachterij besmet

Bij een kippenslachterij in Wales zijn zeker 158 medewerkers besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Donderdag werden de eerste dertien besmettingen vastgesteld bij het bedrijf. 110 medewerkers gingen toen in isolatie. Inmiddels moeten alle 560 medewerkers twee weken thuisblijven en worden ook andere medewerkers getest, meldt de BBC maandag. Het bedrijf is tijdelijk stilgelegd.

Het gaat om de slachterij 2 Sisters in Llangefni, in het noordwesten van het land. Tot nu toe zijn vierhonderd medewerkers getest. Omdat het onderzoek nog loopt, verwachten de gezondheidsdiensten dat het aantal besmettingen verder zal oplopen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er rondom de slachterij extra maatregelen getroffen moeten worden om verdere verspreiding te voorkomen. De autoriteiten willen deze uitbraak „zo lokaal mogelijk” houden, zo zei minister van Economische Zaken Ken Skates tegen de BBC. Voor Wales worden de reisbeperkingen per 6 juli versoepeld.

Het is niet voor het eerst dat zich in een slachterij een virusuitbraak voordoet. Eerder werden al abattoirs gesloten in de VS, Frankrijk en Duitsland. Ook in Nederland moest een aantal slachthuizen dicht omdat medewerkers besmet waren. Het virus lijkt onder de omstandigheden waarin geslacht wordt goed te gedijen. Bovendien is het voor de medewerkers om verschillende redenen moeilijk om afstand te bewaren. Gezondheidsdiensten, zowel in Nederland als in Wales, zeggen dat het niet aannemelijk is dat consumenten ziek kunnen worden van de producten die uit de slachthuizen afkomstig zijn.

In Duitsland is het reproductiegetal mede door uitbraken bij de grootste slachter van het land tot 2,88 gestegen. Lees ook: Duitse ‘vleesbaron’ onder druk na massale besmetting in slachterij

CBS: 'ongekend' grote krimp consumptie en investeringen in april, consumentvertrouwen toegenomen in juni

Nederland kende in april ten opzichte van een jaar eerder „verreweg de grootste krimp” in de consumptie door huishoudens ooit gemeten. Dat blijkt maandagochtend uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten gaven dit jaar 17,4 procent minder uit dan in april 2019.

Door het coronavirus en de maatregelen ertegen gaven consumenten voornamelijk minder geld uit aan diensten (24,6 procent), zoals een kappersbezoek, theatervoorstelling of sportschoolabonnement. Aan zogenoemde duurzame goederen zoals auto's en kleding gaven consumenten 14,8 procent minder geld uit en aan brandstoffen zoals benzine en gas 10,7 procent minder. De consumptie van voedingsmiddelen groeide daarentegen met 3,6 procent in april.

Het CBS stelt ook een krimp in investeringen vast, met ongeveer 10,6 procent in april dit jaar tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat is de grootste daling sinds juni 2013 en volgens het CBS vooral te wijten aan lagere investeringen in gebouwen, personenauto's, vrachtauto's en grote machines. April bevat dit jaar een werkdag meer dan april 2019, waarvoor het bureau niet heeft gecorrigeerd.

Daar staat tegenover dat het consumentenvertrouwen in juni dit jaar met een cijfer van -27 iets minder somber is dan een maand eerder. Dit cijfer is het resultaat van een maandelijkse peiling door het CBS onder ten minste duizend respondenten, waarmee het bureau het vertrouwen in de economie en hun persoonlijke financiën onderzoekt. In mei werd het vertrouwen gepeild op -31. Beide getallen zijn lager dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-5), maar nog steeds niet lager dan het dieptepunt (-41 in maart 2013). In januari 2000 werd met 36 het hoogste cijfer voor consumentenvertrouwen ooit gemeten.

Het CBS splitst het consumentenvertrouwen op in koopbereidheid, de persoonlijke financiële situatie van consumenten en de mate waarin zij bereid zijn tot een grote aankoop, en hun algemene oordeel over de economie. Het cijfer over de koopbereidheid is met -11 in juni minder negatief dan in mei (-17). Het algemene oordeel van consumenten over de economie blijft ten opzichte van vorige maand gelijk op -52.

WHO: recordaantal nieuwe coronagevallen bevestigd

Niet eerder is in één dag tijd bij zoveel mensen Covid-19 vastgesteld als in de voorbije dag. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zondagochtend om 10.00 uur meldden de gezondheidsdiensten wereldwijd in totaal 8,7 miljoen bevestigde gevallen: 183.020 meer dan het etmaal ervoor. Een verklaring voor het hoge aantal nieuwe bevestigde gevallen geeft de WHO niet.

Een bewoner van een favela in Rio de Janeiro. Foto Silvia Izquerdo/AP

Veruit de meeste nieuwe gevallen werden vastgesteld op het Amerikaanse continent: 116.041. Daar zijn 3.241 patiënten overleden. Brazilië en de Verenigde Staten nemen ongeveer de helft van het totale aantal nieuwe besmettingen voor hun rekening. Ook in India steeg het aantal ziektegevallen snel: daar werd de ziekte bij meer dan 15.000 patiënten vastgesteld. In totaal werden er wereldwijd 4.743 nieuwe sterfgevallen gemeld waarmee het dodental nu op 461.715 staat.

De cijfers geven nog een te rooskleurig beeld van de werkelijke omvang van zowel het aantal patiënten als het aantal sterfgevallen, benadrukt de WHO. Niet iedereen wordt getest. Bovendien bestaan tussen landen verschillen in het testbeleid en de manier van melden.

Het dagelijks aantal bevestigde gevallen en doden vertoont sterke schommelingen. Afgelopen donderdag werd ook een piek van boven de 180.000 nieuwe besmettingen geteld. Het zou kunnen dat er meer patiënten bekend zijn doordat er meer getest wordt. Het aantal sterfgevallen vertoont vooralsnog geen opvallende piek en lijkt ook lager te liggen dan een paar maanden geleden. De recorddag was 17 april toen er 12.531 doden gemeld werden.

Aantal banen nam met 23.000 af in maart

Het aantal banen is met 23.000 afgenomen tussen februari en maart van dit jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag aan de hand van nieuwe maandcijfers. Vooral oproepkrachten en jonge werknemers raakten hun baan kwijt.

Het is voor het eerst in veertien jaar dat het aantal werknemers daalt in maart, want normaal gesproken stuwen de horeca en cultuursector de banengroei die maand, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen tegen persbureau ANP: „Dan gaan de terrassen open en worden de festivals afgestoft.”

In maart kreeg Nederland te maken met het coronavirus. De afname van banen was het sterkst zichtbaar in de bedrijfstakken die vervolgens te maken kregen met anticoronamaatregelen. In de horeca liep het aantal banen met 3,3 procent terug. Het aantal banen in de sector 'verhuur en overige zakelijke diensten', waar uitzendbureaus onder vallen, nam af met 1,3 procent.

Werknemers tussen de vijftien en twintig jaar werden het hardst getroffen, daarna die van 45 tot vijftig jaar. In een aantal bedrijfstakken, zoals de zorg en het onderwijs, was juist een toename van een aantal banen zichtbaar.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag.

 • Een protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag is uitgelopen op hevige rellen. Volgens de gemeente kwamen relschoppers bewust naar de stad toe om de demonstratie te verstoren. Er werden vierhonderd aanhoudingen verricht.
 • Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care ligt, is afgenomen tot 55. Dat is het laagste aantal sinds de vriusuitbraak in Nederland begon. Het RIVM meldde één nieuw sterfgeval door Covid-19 op zondag.
 • De politie in Brussel heeft een einde gemaakt aan een feest op een plein in Brussel, waar honderden mensen zonder mondkapjes dicht op elkaar stonden.
 • Het reproductiegetal in Duitsland is de afgelopen dagen sterk opgelopen, tot 2,88. Dit getal is een graadmeter voor de manier waarop de virusuitbraak zich ontwikkelt.

 

Lees hier het blog van zondag terug