Rechter staat publicatie boek ex-veiligheidsadviseur Bolton over Trump toe

Memoires In The Room Where It Happened beschrijft Bolton onder meer hoe Trump de Chinese president om hulp vroeg bij zijn herverkiezing.
Trump en Bolton tijdens een vergadering in het Witte Huis in mei 2018.
Trump en Bolton tijdens een vergadering in het Witte Huis in mei 2018. Foto Saul Loeb/AFP

Een Amerikaanse rechter heeft zaterdag toestemming gegeven voor de publicatie van het boek The Room Where It Happened van de voormalige veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten John Bolton. Dat meldt persbureau Reuters. Het Witte Huis had geprobeerd de publicatie tegen te houden omdat er staatsgeheimen in zouden staan.

Het oordeel betekent niet dat de rechter denkt dat het boek geen schade kan aanrichten. Volgens rechter Royce Lamberth zijn er wel degelijk terechte zorgen. Bolton heeft de tekst namelijk niet vóór publicatie laten lezen door medewerkers van het Witte Huis. Deze stap is gebruikelijk bij de publicatie van memoires van voormalige regeringsmedewerkers en moet voorkomen dat er geheime informatie uitkomt. Door deze review niet te laten doen, zou Bolton met „de nationale veiligheid hebben gespeeld”. Mogelijk heeft hij die veiligheid zelfs al geschaad, aldus Lamberth.

Toch zou het blokkeren van de publicatie geen oplossing zijn, omdat er al 200.000 exemplaren zijn verspreid onder boekhandelaren en media wereldwijd. Volgens Lamberth is de „schade al aangericht” en is het niet mogelijk om de „status quo te herstellen”. Ook het Witte Huis zou niet goed hebben uitgelegd hoe het blokkeren van de publicatie zou kunnen leiden tot bescherming van de nationale veiligheid.

Lees ook: Boltons brisante beschuldigingen komen een beetje laat

China, Venezuala en journalisten

De afgelopen dagen kwamen meerdere pikante zaken naar buiten die in het boek van Bolton staan. De voormalige veiligheidsadviseur schrijft in het boek onder meer dat president Donald Trump zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping heeft gevraagd hem te helpen bij zijn herverkiezing. Ook zou Trump gezegd hebben dat bepaalde journalisten „geëxecuteerd” zouden moeten worden en zou hij voorstander zijn geweest van een invasie in Venezuela omdat hij dat „cool” vond.

De neoconservatieve Bolton diende van april 2018 tot september 2019 als veiligheidsadviseur onder Trump. The Room Where it Happened verschijnt dinsdag. President Trump heeft Bolton de afgelopen tijd als wacko bestempeld en stelt dat alle aantijgingen aan zijn adres verzinsels zijn. Het rechterlijke oordeel van zaterdag noemt de president op Twitter een „big win” omdat de rechter kritisch was op Bolton.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump BIG COURT WIN against Bolton. Obviously, with the book already given out and leaked to many people and the media, nothing the highly respected Judge could have done about stopping it…BUT, strong & powerful statements & rulings on MONEY & on BREAKING CLASSIFICATION were made….