Amerikaanse openbaar aanklager die weigerde op te stappen toch weg

Geoffrey Berman Het Amerikaanse ministerie van Justitie verving Berman plotseling. In eerste instantie wilde de openbaar aanklager niet vertrekken.
Geoffrey Berman tijdens een persconferentie in New York, vorig jaar.
Geoffrey Berman tijdens een persconferentie in New York, vorig jaar. Foto Johannes Eisele/ AFP

De Amerikaanse openbaar aanklager Geoffrey Berman, die de laatste jaren onderzoek deed naar vertrouwelingen rondom president Donald Trump en vrijdagavond plotseling werd weggestuurd, is na een eerdere weigering nu toch opgestapt. Dat meldt persbureau Reuters.

Op vrijdagavond kondigde het ministerie van Justitie aan dat Berman werd vervangen, zonder daarvoor een reden te geven. In een verklaring zegt Berman „Ik las via een persbericht van de minister van Justitie dat ik ‘aftrad’ als openbaar aanklager. Ik ben niet afgetreden, en ben ook niet van plan om dit te doen.”

Lees ook deze necrologie van Jeffrey Epstein: Een ritselaar en seksverslaafde die zich overal uit kon praten

Berman zat sinds januari 2018 op zijn huidige positie. Als openbaar aanklager was hij verantwoordelijk voor het onderzoek naar multimiljonair en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in augustus vorig dood werd gevonden in zijn cel. Ook had Berman eerder Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van Trump, vervolgd voor onder meer belastingontduiking en het afleggen van valse verklaringen. Verder onderzocht hij Trumps huidige advocaat Rudy Giuliani.

Preet Bharara, Bermans voorganger die kort na het aantreden van Trump werd afgezet, reageerde via Twitter op het voorval. „Waarom gooit een president een door hemzelf benoemde aanklager op vrijdagavond eruit, minder dan vijf maanden voor de verkiezingen?”

Twitter avatar PreetBharara Preet Bharara Why does a president get rid of his own hand-picked US Attorney in SDNY on a Friday night, less than 5 months before the election?

Nadat Berman had gezegd niet op te willen stappen, bracht minister van Justitie William Barr zaterdag een verklaring naar buiten. Volgens Barr had Berman met zijn weigering „het openbare spektakel verkozen boven de openbare dienst”.

„Omdat u hebt verklaard dat u niet van plan bent af te treden, heb ik de president gevraagd u vandaag te ontslaan, en dat heeft hij gedaan”, schrijft Barr in een brief aan het ministerie van Justitie. Later op zaterdag bracht Berman naar buiten toch per direct afscheid te nemen van zijn functie.