Monument

Pand Etty Hillesum gered van de sloop

Foto Herman Bunzing

Het huis waar Etty Hillesum haar bekende oorlogsdagboeken schreef, is gered van de sloop. Het pand is „belangrijk erfgoed” en wordt daarom een gemeentemonument, heeft wethouder Touria Meliani (Monumenten en Archeologie, GroenLinks) woensdag bekendgemaakt. Vastgoedmagnaat Ronald Egger wilde het afbreken om plaats te maken voor een nieuw gebouw met zes luxe appartementen en een galerie.

In het huis aan de Gabriël Metsustraat 6 stond Hillesums „lieve bureau, de beste plek op deze aarde”, schreef ze zelf vanuit Westerbork in een brief aan een vriendin. Ze woonde al sinds 1937 in het pand uit 1901, tot ze in 1942 naar het doorvoerkamp vertrok. Vervolgens werd ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze in 1943 werd vermoord. (NRC)