Malieveld

Rechter: verbod van protest tegen coronawet is gegrond

De geplande demonstratie van Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen zondag op het Malieveld mag niet doorgaan. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdagavond in een voorlopige voorziening bepaald dat de gemeente het protest kan verbieden „ter bescherming van de gezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden”. De gemeente Den Haag wilde de bijeenkomst verbieden omdat die met mogelijk twintigduizend betogers groter zou worden dan de organisatoren volgens de gemeente hadden aangekondigd. Door de verwachte drukte zou de anderhalvemeterregel niet nageleefd kunnen worden. Volgens de rechter heeft de gemeente gelijk en brengt het verwachte aantal deelnemers het risico met zich mee dat het coronavirus wordt verspreid. Ook oordeelt de rechtbank dat een „groot risico op wanordelijkheden” bestaat doordat de geplande bijeenkomst, waarbij ook dj’s op het programma staan, meer op een evenement zou lijken dan op een protest. En evenementen zijn tot 1 september verboden. De oprichters van Viruswaanzin menen dat hun protest om politieke redenen is verboden. Ze hadden opgeroepen tot een anticoronamaatregelenprotest omdat de beperkingen van de regering volgens hen te ver gaan en niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. (NRC)