Hoorn Politie voert charges uit na betoging tegen standbeeld JP Coen

Vrijdagavond werd in Hoorn gedemonstreerd tegen het beeld van VOC-koopman Jan Pieterszoon Coen.
Vrijdagavond werd in Hoorn gedemonstreerd tegen het beeld van VOC-koopman Jan Pieterszoon Coen. Foto Olaf Kraak

Demonstranten die tegen het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn protesteerden zijn vrijdagavond in aanraking gekomen met de politie. Zo’n tien politiebusjes, politie te paard en de ME werden ingezet om de betogers op de demonstratieplek te houden. „Een groep demonstranten wilde naar de binnenstad trekken, maar dat kon niet”, zegt een woordvoerder van de politie. Bij schermutselingen zouden wat rake klappen zijn gevallen. Uiteindelijk zijn er twaalf arrestaties verricht. Acht arrestanten zaten zaterdagmiddag nog steeds vast.

Zo’n driehonderd betogers waren vrijdag afgekomen op een protest tegen het beeld van J.P. Coen op de Roode Steen, een plein in Hoorn. Protesteren bij het standbeeld in het oude deel van de binnenstad, waar veel cafés en terrassen omheen liggen, mocht niet van de gemeente vanwege de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De demonstranten mochten aan het begin van de demonstratie wel een kort statement geven bij het standbeeld. „Zo stellen wij hen in staat om hun standpunten op de gewenste plek uiten, zonder dat de openbare orde en veiligheid hierbij in het geding komt”, schreef burgemeester Jan Nieuwenburg (PvdA) deze week in een brief aan de gemeenteraad. De rest van het protest zou plaatsvinden buiten het stadscentrum op parkeerterreinen bij het treinstation van de stad, gemarkeerd met gele stippen zodat afstand bewaard kon worden. Daar waren uiteindelijk zo’n tweehonderd demonstranten. Op een tegenprotest – aangemeld onder naam Coen is oké – kwamen eerder op de dag zo’n zeventig man af.

Het beeld van Coen, al jaren voorzien van een plakkaat waarop de historische context wordt benadrukt, werd eerder al eens beklad. Ook voor de onthulling van het standbeeld in 1893, toen Coen gevierd werd als toonbeeld van de Nederlandse VOC-mentaliteit, klonk al kritiek op zijn wandaden op de Banda-eilanden in 1621, toen hij een strafexpeditie ondernam tegen de lokale bevolking.