Detailhandel

Winkelketen HEMA staat nu alweer te koop

Winkelketen HEMA is nog maar net verwisseld van eigenaar, maar het bedrijf staat nu alweer in de etalage. De schuldeisers die HEMA deze week opeisten, maken de komende weken een rondgang op de financiële markten om te kijken hoeveel het warenhuis waard is. Mocht iemand een aantrekkelijk bod neerleggen, dan wordt de keten nog deze zomer doorverkocht, vertellen ingewijden aan NRC.

Het ‘rondje langs de velden’ is onderdeel van de herstructurering die nu loopt. Daarin neemt een groep schuldeisers, die eigenaar zijn van 600 miljoen euro aan verhandelbare leningen aan HEMA, het bedrijf over van miljardair Marcel Boekhoorn. De helft van die schuld schelden zij kwijt. Andere crediteuren, die nog 200 miljoen euro tegoed hebben, blijven in dat plan met niets achter.

De nieuwe eigenaren van HEMA worden aangevoerd door de zogenoemde ‘Ad Hoc Group’, een club van acht grotere schuldeisers in het bedrijf. Bronnen rond de onderhandelingen vertellen NRC dat het onder meer gaat om de Amerikaanse private-equityfirma Carlyle, de Zwitserse bank Credit Suisse en vermogensbeheerder Invesco. Ook het Britse hedgefonds Sona, dat recent flink verdiende aan het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook, behoort tot de initiatiefnemers.

De nieuwe eigenaren gaan ervan uit dat HEMA minder waard is dan de schuld van 600 miljoen plus de banklening van 80 miljoen. De komende drie maanden wordt gezocht naar mogelijke kopers, om te bepalen hoeveel HEMA waard is. Verschillende partijen hebben inmiddels interesse getoond, aldus een ingewijde. Een van hen, Blokker-eigenaar Michiel Witteveen, deed dat vorig weekeinde al publiekelijk. Mocht er geen akkoord komen, dan volgt een „lock-up” van twaalf maanden, waarin niet naar kopers wordt gezocht.

Hema Economie, pagina 10-11