Depot

Het depot van Boijmans gaat even open

Foto Koen van Weel/ANP

Foto Koen van Weel/ANP

Het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, bekleed met spiegelend materiaal en met een daktuin vol berkenbomen, gaat eind september voor het eerst open voor publiek. Drie dagen lang (25/26/27 september) kan het publiek kijken in het nog lege depot, via een livestream of, als de aanpak van het coronavirus het toelaat, in het echt. Daarna sluit het weer, om de 151.000 objecten van de museumcollectie over te brengen. Het zal dan een jaar duren voordat het depot echt opent. Museum Boijmans Van Beuningen is al meer dan een jaar dicht wegens verbouwing. Het depot moet plaats bieden aan de kunst waarvoor ook na de renovatie geen plek is op zaal.

„Bezoekers zijn dan uit eerste hand getuige van de ultieme zorg die aan elk kunstwerk wordt gegeven bij conservering, restauratie, transport en onderzoek” aldus Boijmans. De kunstwerken in het depot zijn te zien bij objecten van hetzelfde materiaal en niet ingedeeld op basis van chronologie.

Binnen zijn er vijf verschillende klimaten die zijn afgestemd op kunstwerken van verschillende materialen: metaal, kunststof, organisch/anorganisch, fotografie zwart/wit en fotografie kleur. (ANP)