Laatste ontwikkelingen Covid-19

Politie Den Haag: vierhonderd arrestaties verricht

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 21 juni het laatste nieuws bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Een protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag is uitgelopen op hevige rellen. Volgens de gemeente kwamen relschoppers bewust naar de stad toe om de demonstratie te verstoren. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht.
 • Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care ligt, is afgenomen tot 55. Dat is het laagste aantal sinds de vriusuitbraak in Nederland begon. Het RIVM meldde één nieuw sterfgeval door Covid-19 op zondag.
 • De politie in Brussel heeft een einde gemaakt aan een feest op een plein in Brussel, waar honderden mensen zonder mondkapjes dicht op elkaar stonden.
 • Het reproductiegetal in Duitsland is in de afgelopen dagen sterk opgelopen, tot 2,88. Dit getal is een graadmeter voor de manier waarop de virusuitbraak zich ontwikkelt.

 

Lees voor het laatste nieuws het coronablog van maandag 22 juni

Politie Den Haag: vierhonderd arrestaties verricht

De politie Den Haag heeft zondag ongeveer vierhonderd mensen aangehouden rondom de protesten tegen de coronamaatregelen. Dat maakt de politie via Twitter bekend. Het duurde nog tot laat in de avond totdat het Malieveld leeg was.

Eerder vandaag zei de gemeente Den Haag dat zij hebben vastgesteld dat er relschoppers naar Den Haag waren gekomen om bewust de demonstratie te verstoren. Terwijl demonstranten zich op het Malieveld hadden verzameld, trok een groep met onder andere hooligans richting de stad, waar zij slaags raakten met de politie. Daarna werd besloten om het Malieveld te ontruimen.

Gemeente Den Haag: relschoppers kwamen bewust demonstratie verstoren

Vanuit verschillende regio's van het land zijn vandaag relschoppers naar Den Haag gekomen vanwege de manifestatie tegen de coronamaatregelen. De politie had eerder al signalen binnengekregen dat verschillende groepen „onruststokers” onder wie voetbalsupporters, van plan waren naar de Hofstad te komen om de demonstratie te verstoren. Dat staat te lezen in een verklaring van de gemeente van zondagavond.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes spreekt van een „onrustige” dag, verwijzend naar de rellen bij het centraal station. Daarbij werden vijf voetbalsupporters opgepakt die stenen en rookbommen naar de politie gooiden. Volgens Remkes staan de rellen los van de demonstratie:

„Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde.”

De demonstratie op het Malieveld werd vrijdag door de Veiligheidsregio verboden met het oog op de volksgezondheid. Maar in dat besluit speelde ook de „vrees voor wanordelijkheden mee”, schrijft de gemeente nu. Rond 13.00 uur vandaag werd toch toestemming gegeven voor een korte demonstratie. Op dat moment was namelijk een „beheersbaar aantal mensen” op het Malieveld. Kort na afloop van de demonstratie brak de onrust uit. De politie greep in om te voorkomen dat een aantal relschoppers naar het centrum zou gaan, met als doel „de veiligheid van bewoners en bezoekers in het centrum te waarborgen”.

Aan het begin van de dag werden al acht mensen aangehouden, een van hen had een samoeraizwaard bij zich. Op het Malieveld werden onder de demonstranten later op de middag ook nog aanhoudingen verricht, omdat zij weigerden het veld te verlaten. De politie is daar momenteel nog steeds actief. Hoeveel mensen in totaal zijn aangehouden, is nog onbekend.

Politie op het Malieveld. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Reproductiegetal coronavirus in Duitsland loopt op, toeristen welkom in Spanje

  Een greep uit het buitenlands nieuws van zondag:

 • In Duitsland is het reproductiegetal van het coronavirus zondag flink toegenomen ten opzichte van zaterdag, tot een gemiddelde van 2,88 over de afgelopen vier dagen. Dat meldt persbureau Reuters aan de hand van informatie van het Robert Koch Instituut. Dat betekent dat iedere persoon die met het virus besmet raakt, dit overdraagt op gemiddeld genomen 2,88 anderen. Zaterdag was dit aantal nog 1,79 en vrijdag 1,06. De stijging is te wijten aan nieuwe uitbraken in onder andere verpleeghuizen en vleesverwerkingsfabrieken. Het reproductiegetal wordt gezien als een graadmeter voor de manier waarop de virusuitbraak verloopt. Wanneer het reproductiegetal onder de 1 komt, dooft de epidemie uit.
 • In de Australische staat Victoria zijn de onlangs verscherpte coronamaatregelen verlengd tot zeker 19 juli. Zaterdag besloot de premier van de deelstaat al een deel van de versoepelingen terug te draaien omdat er weer meer besmettingen zijn ontdekt. Volgens de autoriteiten heeft het virus zich wederom kunnen verspreiden omdat inwoners met milde klachten toch een bezoek brachten aan bijeenkomsten en diners. Zo wordt vanaf maandag het maximale aantal mensen dat mag samenkomen teruggebracht van twintig naar tien. De politie heeft aangekondigd het naleven van de regels strenger te gaan handhaven. Victoria, met als grootste stad Melbourne, is de op één na dichtstbevolkte staat in Australië.
 • In Spanje zijn toeristen weer welkom. De eerste passagiers kwamen zondag aan op de vliegvelden van het land. De noodtoestand is na drie maanden ongeveer opgeheven, maar mensen worden nog wel verzocht afstand te houden. Waar dat niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer, moeten mondkapjes worden gedragen. De grens met Portugal blijft nog gesloten tot 1 juli. In de verschillende regio's gelden andere maatregelen: zo hebben strandgangers op de Canarische eilanden een gereserveerd stuk van vier vierkante meter voor zichzelf.

 

Passagiers die net zijn aangekomen op het vliegveld van Palma de Mallorca. Foto Enrique Calvo/Reuters

Politie pakt honderd achtergebleven actievoerders Malieveld op

De politie heeft zojuist achtergebleven actievoerders op het Malieveld gearresteerd. De demonstranten waren even daarvoor al gesommeerd te vertrekken, maar weigerden dit. De ME omsingelde de groep. Volgens persbureau ANP zijn er meer dan honderd mensen opgepakt.

De actievoerders waren na een demonstratie tegen de coronamaatregelen, die om 13.30 uur was afgelopen, op het veld in de Hofstad blijven hangen. De ME greep even daarvoor al in tegen rellende voetbalsupporters, die na de demonstratie richting de binnenstad en het Centraal Station van Den Haag trokken. Bij het station verrichtte de politie vijf arrestaties vanwege het gooien van stenen.

Op het Koekamp scandeerde een groepje „Wij zijn het volk", zag aanwezig NRC-redacteur Titia Ketelaar.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar ‘Wij zijn het volk’, scandeert dit groepje demonstranten. En dat Nederland ‘een politiestaat is’ https://t.co/mpqC3ckuNE

Laagste aantal coronapatiënten op IC sinds begin uitbraak

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen op een intensive care is met twee afgenomen tot 55 personen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding (LCPS) zondag. Dit aantal loopt al meerdere dagen terug. Het huidige aantal patiënten is het laagste sinds de uitbraak is begonnen.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg voegt toe dat op meer dan de helft van de IC's geen coronapatiënten meer liggen. Buiten de IC's liggen 221 mensen vanwege Covid-19 in een ziekenhuis, wat één minder is dan gisteren.

Politie zet waterkanon in na demonstratie op Malieveld

De politie heeft rond 15:00 uur een waterkanon ingezet tegen rellende demonstranten in Den Haag om hen richting het Malieveld te dwingen. Op het station voert de ME om dezelfde reden charges met paarden uit. In de stad zijn verschillende wegen afgesloten, volgens de politie is dit nodig om „veilig te kunnen werken”.

Volgens een woordvoerder van de politie is het momenteel „vrij onrustig” in de stad. Eerder op de dag had waarnemend burgemeester Johan Remkes een demonstratie van actiegroep Virus Waanzin op het Malieveld verboden, maar om 13.00 uur werd deze toch voor korte tijd toegestaan. Dat verliep aanvankelijk rustig, maar later voegden ook voetbalsupporters zich bij de demonstranten. Het gaat om supporters van verschillende clubs.

Na de demonstratie trokken tientallen rellende voetbalsupporters richting de Haagse binnenstad, zegt de politie. Zij houden zich onder meer op rond de Utrechtsebaan.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Charge met paarden en waterkanon https://t.co/YXF5nKmaje

Politie zet ME in tegen voetbalsupporters na demonstratie op het Malieveld

De politie heeft bij het Centraal Station van Den Haag ME ingezet om een groep voetbalsupporters tegen te houden. De supporters verzamelden zich eerder op de dag op het Malieveld, om te demonstreren tegen de huidige coronamaatregelen.

De supporters verplaatsten zich eerst richting het stadscentrum, waarbij volgens de politie een „grimmige sfeer” ontstond. „Dit heeft niets meer met een normale demonstratie te maken”, aldus de politie. De ME heeft straten tussen de binnenstad en het Malieveld afgesloten.

De demonstratie, die vrijdag verboden werd door de burgemeester van Den Haag, mocht zondagmiddag „een korte periode” toch doorgaan. Vanaf half 2 werden de demonstranten geacht weg te gaan van het Malieveld. Eerder op de ochtend heeft de politie zeven demonstranten aangehouden, omdat ze na vorderingen niet weg wilden van het Malieveld.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Sfeer wordt grimmig in Den Haag https://t.co/RAkEcOi4AT

Meer demonstranten Malieveld, sfeer 'slaat om'

De politie in Den Haag roept op om niet naar het Malieveld te gaan. Er zijn meer demonstranten dan vanochtend en de sfeer slaat om, laat de politie zondagmiddag weten. Ook zouden supporters van verschillende voetbalclubs aanwezig zijn op het Malieveld.

De demonstranten kwamen af op een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen, georganiseerd door actiegroep Viruswaanzin. Vanochtend heeft de politie in Den Haag zeven demonstranten aangehouden, omdat ze na vorderingen van de politie niet wilden vertrekken. Later op de dag besloot waarnemend burgemeester Johan Remkes toch een korte demonstratie toe te laten op het Malieveld. Vanaf half twee vanmiddag werden alle demonstranten geacht te vertrekken.

Momenteel zijn er volgens de gemeente en politie alsnog demonstranten op het veld aanwezig. De politie kan niet zeggen hoeveel mensen er precies op het veld staan en of er in de tussentijd meer arrestaties zijn verricht.

In het centrum van Den Haag heeft de politie het winkelgebied afgesloten om te voorkomen dat demonstranten vanaf het Malieveld het gebied in gaan. De afsluiting kan mogelijk leiden tot verkeershinder. Ook beide ingangszijden van het Binnenhof zijn afgesloten. Of er demonstranten op of in de buurt van het Binnenhof waren tijdens de afsluiting, kan de politie niet zeggen. Wel zijn er gedurende de hele dag verschillende groepen demonstranten op verschillende plekken in de stad gezien, aldus een woordvoerder.

RIVM meldt één nieuwe coronadode

Zondag is één nieuwe melding binnengekomen van iemand die is overleden aan Covid-19. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Er zijn voor zover bekend nu 6.090 mensen overleden aan het coronavirus in Nederland.

Het aantal bevestigde besmettingen is met 98 opgelopen tot 49.593. Ook waren er drie nieuwe meldingen van mensen die vanwege het longvirus zijn opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn 11.849 coronapatiënten opgenomen (geweest).

Politie Brussel beëindigt feest op plein

De politie in Brussel heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een bijeenkomst van honderden feestvierders. Ze stonden zonder mondmaskers en binnen anderhalve meter bij elkaar te dansen op een plein, melden Belgische media zondag.

Het Heilig Kruisplein ligt in een populaire uitgaansbuurt. Nadat om 01.00 uur de cafés hun deuren sloten, verzamelden de bezoekers zich op het plein. De politie probeerde de feestgangers uit elkaar te drijven. Zij vertrokken vervolgens naar omliggende pleinen om verder te feesten. De politie heeft geen arrestaties verricht. „Het is niet onze bedoeling om daar hardhandig tussen te komen, wij rekenen op begrip voor de maatregelen die van kracht zijn", zei een woordvoerder van de politie tegen de krant De Morgen.

Twitter avatar HLN_BE HLN.BE Honderden opeengepakte mensen vieren feest aan Brussels Flageyplein https://t.co/HusB81uIEH https://t.co/SK1C9wfKiG

Zeven demonstranten aangehouden op Malieveld

De politie in Den Haag heeft zondag zeven demonstranten van actiegroep Viruswaanzin aangehouden omdat ze niet van het Malieveld wilden vertrekken. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Op het Malieveld waren meerdere mensen aanwezig. Het is niet bekend of alle demonstranten zijn vertrokken.

Eerder had de gemeente Den Haag de demonstratie tegen de coronamaatregelen verboden omdat de bijeenkomst groter zou kunnen worden dan de organisatoren volgens de gemeente hadden aangekondigd. Hierdoor zou de anderhalvemeterregel niet nageleefd kunnen worden. Ook Amsterdam en Maastricht hebben de demonstratie verboden.

Volgens de actiegroep Viruswaanzin gaan de coronamaatregelen te ver. Zij demonstreren specifiek tegen de komst van de spoedwet die deze zomer de noodverordeningen met maatregelen moet vervangen.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo Demonstranten #viruswaanzin op het #Malieveld in #DenHaag zijn meerdere keren aangesproken, gewaarschuwd en gevorderd om het terrein te verlaten. Zij hebben dit geweigerd. Agenten zijn daarom zojuist, in opdracht van de burgemeester, overgegaan tot aanhouding.

Het coronavirus over de grenzen

 • Op één dag zijn er in Chili meer dan drieduizend doden bijgekomen. De plotselinge stijging is te danken aan de nieuwe manier van tellen die het ministerie van Volksgezondheid hanteert. Het ministerie houdt de doden door het coronavirus op twee manieren bij. Op dagelijkse persconferenties wordt het dodental dat is geregistreerd via bevestigde PCR-tests gepubliceerd, en één keer per week worden de gevallen doorgegeven waarbij men uitgaat van Covid-19 als doodsoorzaak. De 3.069 doden die er vandaag bijkwamen zijn hoogstwaarschijnlijk aan het virus overleden. Het totale dodental ligt nu op 7.144. Qua besmettingen is Chili wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen. Het land heeft meer dan 230.000 geregistreerde besmettingen.
 • De Surinaamse president Desi Bouterse heeft een versoepeling van de lockdownmaatregelen in Suriname aangekondigd. Mensen mogen weer naar buiten, er blijft alleen nog een avondklok gelden. In Suriname werd vorige week een totale lockdown ingesteld nadat het aantal coronavirusbesmettingen hard was gestegen. Die beperkingen hebben volgens autoriteiten gewerkt en een grote uitbraak is voorkomen. Toch is de verwachtingen dat de komende tijd het aantal besmettingen en doden zal toenemen. De grenzen in Suriname blijven voorlopig dan ook dicht.
 • Lees ook: Europese grenzen weer open
 • De noodtoestand in Spanje wordt vanaf morgen opgeheven. Sinds 14 maart was die noodtoestand van kracht. De regering was oorspronkelijk van plan de noodtoestand in juli op te heffen maar heeft die datum onder druk van de toerismesector naar voren gehaald. Volgens die sector trekken de huidige beperkingen een te zware wissel op de Spaanse economie. Spanje is na het Verenigd Koninkrijk het zwaarst getroffen land in Europa, met bijna 300.000 geregistreerde besmettingen en bijna 30.000 doden door het coronavirus.

Militairen in Oirschot toch niet besmet

Alle veertig militairen in opleiding in het Brabantse Oirschot, die deze week naar huis werden gestuurd met een mogelijke coronavirusbesmetting, blijken niet besmet te zijn. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De militairen hadden last van milde klachten en moesten uit voorzorg in quarantaine. Ook ander personeel op de kazerne werd uit voorzorg naar huis gestuurd en de lokale GGD werd door Defensie op de hoogte gebracht. Uit testresultaten is nu gebleken dat niemand van de groep het virus heeft.

De groep moet nog thuisblijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn. De andere personeelsleden verschijnen na het weekend weer op werk. Op de opleiding gelden strenge richtlijnen om besmettingen te voorkomen.

Lees ook: Hoe Nederland de controle verloor

Welkom in dit nieuwe blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag.

 • Brazilië is het tweede land ter wereld waar meer dan een miljoen coronabesmettingen zijn gemeld. Tot dusver zijn voor zover bekend 48.954 Brazilianen overleden aan Covid-19.
 • In meerdere Amerikaanse staten stijgt het aantal coronabesmettingen snel, vooral in het zuiden en het westen van het land. De snelste stijgingen worden gemeld in Arizona (een toename van 17 procent), Alabama (12 procent), de staat Washington (11 procent) en Zuid-Carolina (10 procent).
 • Sanquin gaat op grote schaal bloedplasma van herstelde Covid-19-patiënten verzamelen. De antistoffen in het plasma kunnen gebruikt worden bij behandelingen en bij het voorkomen van besmettingen.
 • De demonstratie tegen de coronamaatregelen die zondag zou plaatsvinden in Amsterdam mag niet doorgaan van de Veiligheidsregio. Vergelijkbare demonstraties in Den Haag en Maastricht werden eerder ook al verboden. Gevreesd wordt dat demonstranten geen anderhalve meter afstand kunnen of willen houden.
 • Bij het RIVM zijn acht nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het officiële dodental oploopt tot 6.089. Momenteel worden 57 Covid-19-patiënten verzorgd op een intensive care - evenveel als op vrijdag.
 • Het reproductiegetal in Duitsland is sinds vrijdag opgelopen van 1,06 naar 1,79. Dit betekent dat één Duitser die besmet is met het coronavirus, gemiddeld 1,79 andere personen besmet. Pas als het R-getal onder de 1 blijft, dooft de epidemie langzaam uit.
Lees hier het hele blog van zaterdag terug: Alle inwoners van Luxemburg getest, Italiaanse Serie A hervat