Wetenschap

Spinoza- en Stevinprijzen vooral naar biomedisch onderzoek

Zes wetenschappers krijgen ieder een prijs van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Biofysicus Nynke Dekker (TU Delft), chemicus Jan van Hest (TU Eindhoven), ethicus Pauline Kleingeld (Rijksuniversiteit Groningen) en chemisch immunoloog Sjaak Neefjes (Universiteit Leiden) ontvangen de Spinozapremie. Omgevingspsycholoog Linda Steg (Rijksuniversiteit Groningen) en immunoloog Ton Schumacher (Universiteit Leiden) krijgen de Stevinpremie. De laureaten mogen de premies vrij besteden aan onderzoek en aan activiteiten die aan onderzoek gerelateerd zijn. De Stevinpremie wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt en is bedoeld voor onderzoek dat heeft geleid tot innovatieve praktijktoepassingen. (NRC)