Recensie

Recensie

Verzorg een stervende bij het bordspel ‘Holding On: the Troubled Life of Billy Kerr’

In de aanloop naar de zomer test spelletjes. Afl. 2 : Dubbele diensten draaien

Waarom spelen we spelletjes? Voor de hand ligt: om samen te zijn. Of om plezier te maken. Om met elkaar te wedijveren, ook belangrijk. Maar toch niet om geconfronteerd te worden met de droevige kanten van ons bestaan. Toch blijft er een akelig gevoel over na het spelen van het bordspel Holding On: The Troubled Life of Billy Kerr. Kerr (60) krijgt een hartaanval op een intercontinentale vlucht van Sydney naar Londen. Samen met je medespelers vorm je een team van verplegers op de afdeling palliatieve zorg van een ziekenhuis. Aan ons de taak om Billy te verzorgen in zijn laatste dagen. En, als er tijd voor is, om meer te weten te komen over zijn leven.

Holding On is een coöperatief spel dat bestaat uit verschillende scenario’s. Spelers nemen gezamenlijk beslissingen, en winnen of verliezen het spel ook als team. Om te voorkomen dat Billy vroegtijdig overlijdt, moeten de spelers hem genoeg medische zorg geven. Maar daarmee win je het spel niet. Uiteindelijke doel is om herinneringen vrij te spelen.

Elke dag is ingedeeld in een ochtend-, middag- en avonddienst. Kaarten bepalen hoeveel zorg Billy op een dagdeel nodig heeft. Als spelers heb je beschikking over een beperkte pool van verpleegpionnen en tijdelijke inhuurpionnen.

Het wrange: op veel dagen is er méér zorg nodig dan dat er pionnen zijn. Verplegers kúnnen wel dubbele diensten draaien, maar dat levert extra stress op, voorgesteld door een rood ringetje om de hals van de pion. Verplegers met te veel stress zijn de volgende dag niet inzetbaar.

Soms kunnen spelers ervoor kiezen om palliatieve zorg te verlenen in plaats van medische handelingen te verrichten. Daarmee ontvangen ze kaartjes met geschilderde herinneringen die nodig zijn om het scenario te winnen. ‘Winnen’ is natuurlijk relatief: het leven van Billy is niet te redden.

Holding On is geen leuk spel. De regels zijn te warrig, het verzamelen van herinneringen te ingewikkeld en het thema te zwaar. Maar Holding On laat zien wat bordspellen kúnnen zijn. Dat een spel een spel kan zijn en tegelijkertijd een diepere laag van het leven kan aanraken.

Holding On levert scherp maar weinig subtiel commentaar op onze gezondheidszorg. De twee Noord-Ierse bedenkers van Holding On wilden met het spel onderzoeken of bordspellen ook emotionele verhalen kunnen vertellen. Het tweetal putte inspiratie uit eigen ervaringen met een dementerende moeder en een stervende vader. „Dit spel zal leiden tot discussies aan tafel, en hopelijk ook tot ver daarna”, zei ontwerper Michael Fox in een interview.

Thuis waren we even stil na het spelen van Holding On. Er was erg veel ellende over ons uitgestort. Of was dat nou net de bedoeling?

Holding On: the Troubled Life of Billy Kerr, 2-4 spelers, €35

●●●●●


Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.