Verhuurders beboeten bewoners die zich niet houden aan coronaregels

Talk of the Town Twee verhuurders in Amsterdam hebben ‘coronaboetes’ opgelegd aan bewoners. Dat kan niet zomaar, zegt een deskundige.

Foto Matias Delacroix

Op 8 april stapte Bas Krommenhoek de lift in van studentencomplex Casa in Amsterdam-Oost, samen met een vriend. Voordat de deuren zich konden sluiten, stond de manager van het gebouw voor zijn neus. Met een verrassende mededeling: 50 euro boete.

Ja, Krommenhoek wist dat het eigenlijk niet mocht wat ze deden. Sinds de coronacrisis gold bij Casa: maximaal twee personen per lift. En er stond al iemand in toen hij en zijn vriend instapten. Maar het zou wel loslopen, dacht hij.

Het liep niet los: de boete werd bevestigd per e-mail. Het bleek inmiddels om honderd euro te gaan: bij Casa zijn huurders verantwoordelijk voor het gedrag van hun bezoekers. Twee weken later was het bedrag afgehaald van Krommenhoeks borg.

Krommenhoek is het daar niet mee eens: hij wil dat Casa het geld terugstort. De sanctie van 50 euro, zo stelt hij, was op dat moment dat hij hem kreeg opgelegd nog niet officieel medegedeeld aan de bewoners. „Er hing een briefje in de lift, maar de huisregels zijn pas weken later aangepast.” En belangrijker: een verhuurder is volgens hem helemaal niet gemachtigd om zelf boetes uit te schrijven aan huurders – zelfs niet in de buitengewone omstandigheden van een virusepidemie.

Meerdere verhuurders

Het verhaal Krommenhoek staat niet op zichzelf. In elk geval twee verhuurders in Amsterdam hebben tijdens de ‘intelligente’ lockdown strenge regels opgesteld voor hun bewoners, met „officiële waarschuwingen” en financiële sancties.

Casa heeft de afgelopen tijd „tien tot twaalf” bewoners een boete gegeven wegens het overtreden van de interne coronaregels, zegt algemeen directeur Jeroen Diepeveen van het studentencomplex annex hotel.

Ook Change=, een andere commerciële verhuurder in Amsterdam, heeft de afgelopen tijd boetes opgelegd aan bewoners van een complex in Amsterdam-Zuidoost. Begin april stond in de nieuwsbrief dat huurders die „een feestje of een bijeenkomst van meer dan drie personen” organiseren, een boete tegemoet zouden kunnen zien van 390 euro – hetzelfde bedrag dat gold in de openbare ruimte. De geïnde boetes zouden geschonken worden aan een goed doel, „bijvoorbeeld een fonds om zelfstandig professionals te ondersteunen”.

Een boete was de enige manier om de gezondheid van het personeel en de rest van de bewoners te garanderen

Jeroen Diepeveen directeur studentencomplex Casa

Twee bewoners van Change= hebben zo’n boete gekregen, blijkt uit de notulen van een vergadering van de huurdersvereniging met het management . Een van de beboete bewoners „was in de binnentuin met 12 cheerleaders aan het sporten”, aldus de notulen. Bij de handhaving van de regel gebruikte het management ook beelden van het interne cameratoezicht.

Het werkte wel

Bas Krommenhoek woont inmiddels niet meer bij Casa, maar hij laat de zaak niet rusten. Hij heeft de hulp ingeschakeld van Woon!, een organisatie die huurders bijstaat. Als Krommenhoek de betaalde boete niet terug krijgt, overwegen ze juridische stappen te ondernemen.

Volgens advocaat Evert Baart, specialist op het gebied van huurrecht, mogen verhuurders niet zomaar ‘coronaboetes’ opleggen aan bewoners. „Zoiets moet in de huurovereenkomst staan, en dat is in dit geval niet gebeurd.” Een boete tussentijds opnemen in het huisreglement, zoals bij Krommenhoek gebeurde, voldoet niet – en kan volgens Baart in strijd zijn met Europees recht, omdat er niet expliciet overeenstemming over is bereikt met de huurder. „Ik denk dat dit niet standhoudt bij de rechter.”

Directeur Jeroen Diepeveen van Casa staat nog steeds achter de boetes die zijn uitgeschreven. Volgens hem was er sprake van een „een groepje bewoners” dat zich niet aan de coronaregels wilde houden. „Een boete was de enige manier om de gezondheid van het personeel en de rest van de bewoners te garanderen. Vanwege de bijzondere omstandigheden moesten we snel handelen.”

Het boetebeleid van Casa heeft volgens Diepeveen goed gewerkt: „Het aantal overtredingen is flink afgenomen.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.