UWV

Aanvragen WW door jongeren sinds februari verdrievoudigd

Een UWV-kantoor in Den Haag
Een UWV-kantoor in Den Haag Foto Peter Hiltz / HH

Het aantal mensen dat een WW-uitkering ontvangt is de afgelopen drie maanden „ongekend snel” gestegen, meldt het UWV donderdag. Het aantal uitkeringen nam met ruim zestigduizend toe. De stijging was het sterkst in de maand april, maar zette ook in mei nog door, blijkt uit de cijfers. Met name het aantal jongeren dat een werkloosheidsuitkering ontving, steeg sterk. Onder de gehele beroepsbevolking lag het werkloosheidspercentage in mei op 3,6 procent.

In de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar is het aantal WW-uitkeringen in drie maanden tijd bijna verdrievoudigd. In februari ging het om 10.800 uitkeringen, eind mei 31.100.

„Jongeren zijn vaak de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen. Dit komt omdat zij vaak werken met een tijdelijk contract”, zegt Rob Witjes van het UWV in een verklaring. Het ging vooral om uitzendwerk of banen in de horeca of detailhandel. „Daarentegen zijn jongeren ook vaak de eersten die weten te profiteren als de arbeidsmarkt aantrekt.”

Het werkloosheidspercentage is in mei opgelopen van 3,4 naar 3,6 procent van de beroepsbevolking. Daarmee ligt dit percentage op hetzelfde niveau als begin 2019, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een minder grote stijging dan in april, toen het CBS de grootste maandelijkse stijging sinds 2003 registreerde. In totaal steeg het aantal werklozen in mei met 16.000 naar 330.000 mensen.

Niet alle mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt, worden door het CBS meegeteld. Het bureau registreert iemand pas als ‘werkloos’ als hij of zij geen baan heeft, daar wel naar op zoek is én direct beschikbaar is.

In mei kregen ruim 301.000 mensen een WW-uitkering, ruim 20 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. In die maand ontvingen vooral meer mensen uit de horeca en catering, schoonmaak, detailhandel en uitzendbranche vaker een uitkering. Het UWV wijst erop dat dit ook de sectoren die (al dan niet indirect) getroffen worden door contactbeperkende maatregelen.