Thuiskok

Soufflé van aardappel

We eindigen het menu met een dessert van een van de driesterrenchefs die Nederland rijk is: Jacob Jan Boerma. Hij besloot van de traditionele Franse soufflé een moderne variant te maken met aardappel, Parmezaan en cacao.

Kook de aardappels in water met het zout gaar en plet ze. Kook de melk met het aardappelzetmeel of maïzena en voeg de eidooiers toe. Bind licht tot een saus. Doe de aardappels erbij en druk het mengsel door een fijne zeef, zodat er een gladde massa ontstaat. Voeg de Parmezaanse kaas toe en laat de massa afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter 4 kleine cocottes (bakvormpjes) redelijk ruim en strooi er licht paneermeel op. Keer de vormpjes daarna om en tik op de onderkant met een pollepel, zodat je het overtollige paneermeel kwijtraakt. Klop de eiwitten met de suiker op totdat het mengsel luchtig en stevig is. Meng het eiwitmengsel eerst goed door de helft van de aardappelmassa. Voeg daarna de rest van het aardappelmengsel toe. Op deze manier neemt het eiwit de aardappels beter op. Vul de cocottes er tot de rand mee. Zet deze ca. 15-20 minuten. in de oven. Bestrooi de soufflés vlak vóór het serveren heel licht met het cacaopoeder.