Syrië

Kabinet wil IS-vrouw toch in Nederland berechten

Het kabinet wil een IS-vrouw die nu in Noordoost-Syrië verblijft toch in Nederland berechten. De rechtbank heeft daarvoor zes maanden extra de tijd gegeven, meldt de rechtbank in Rotterdam donderdag. Het kabinet zegt al actie te hebben ondernomen om de vrouw in Nederland te berechten, maar te maken te hebben met moeilijke omstandigheden. Voor Ilham B. uit Gouda, die momenteel in het kamp Ain-Issa verblijft, geldt sinds maart 2016 een internationaal aanhoudingsbevel. Volgens het kabinet is het te gevaarlijk B. op te halen. Eerder had de rechter gedreigd de strafzaak stop te zetten omdat het kabinet geen concrete stappen nam.

Als de zaak wordt geseponeerd, kan dit gevolgen hebben voor zeker 29 andere jihadisten voor wie een repatriëringsverzoek uitstaat. (NRC)