Steven van Rijswijk volgt Hamers op als topman van ING

Nieuwe topman De huidige eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen bij ING, Steven van Rijswijk, gaat de bank leiden.
Steven van Rijswijk bij de presentatie van de jaarcijfers van ING afgelopen februari.
Steven van Rijswijk bij de presentatie van de jaarcijfers van ING afgelopen februari. Foto Evert Elzinga/ANP

Steven van Rijswijk (49) volgt per 1 juli Ralph Hamers op als topman van ING. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt. Rijswijk is al lid van de raad van bestuur als hoofd risicobeheer. Hamers maakte eerder dit jaar zijn vertrek naar de Zwitserse bank UBS bekend.

Van Rijswijk werd geboren in 1970 en studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1995 begon hij voor ING. Hij werkte op verschillende afdelingen tot hij in 2012 zijn eerste hoge functie bij de bank kreeg. Hij was toen wereldwijd verantwoordelijk voor de grootste zakelijke klanten. Van Rijswijk was een aantal jaar gestationeerd in Hongkong.

Van Rijswijk is sinds 2017 al deels verantwoordelijk voor de strategie van ING. Vooruitblikkend op zijn nieuwe rol zegt Van Rijswijk dan ook dat het „niet vanzelfsprekend” is dat hij het roer radicaal om gaat gooien.

De nieuwe topman heeft een belangrijke rol gespeeld in het versterken van de poortwachtersrol van de bank, zegt de raad van commissarissen. Van Rijswijk zegt hierover: „Financieel-economische criminaliteit is een probleem voor de hele samenleving en wij hebben hierin een belangrijke rol te spelen. Ik ben ook blij met de toenemende samenwerking met regeringen, wetshandhavingsinstanties en de politie.” Hij vervolgt: „Het bestrijden [van deze criminaliteit] begint bij ons: wij moeten het juiste doen en ik zal hierop blijven focussen, ook in mijn nieuwe rol.”

ING kwam in 2018 in de problemen omdat de bank te weinig controleerde op witwassen. De bank schoot tekort in het onderzoeken van verdachte geldstromen en klanten. ING trof met het OM toen een schikking van 775 miljoen euro: een boete van 675 miljoen en een ontneming van 100 miljoen

Wie Van Rijswijk opvolgt als ‘chief risk officer’ is nog niet bekend. De dagelijkse werkzaamheden zullen worden waargenomen door Karst Jan Wolters, die zal worden aangestuurd door Tanate Phutraku, de financieel directeur van ING.

Lees ook: Niet alleen de salarisstrook verandert voor Hamers Is het voor een topman makkelijker of juist moeilijker om over te stappen naar een bedrijf dat niet op je oude bedrijf lijkt?

Correctie (19 juni 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond de naam van Steven van Rijswijk verkeerd geschreven. Dit is aangepast.