Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón (55) overleden

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) De auteur Carlos Ruiz Zafón is vrijdag overleden. De Spaanse schrijver werd bekend met zijn boek De schaduw van de wind, dat uitkwam in 2001 en wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.
Carlos Ruiz Zafón poseert in 2006 met zijn boek El laberinto de los espiritus (Het labyrint der geesten).
Carlos Ruiz Zafón poseert in 2006 met zijn boek El laberinto de los espiritus (Het labyrint der geesten). Foto Pau Barrena/AFP

De Spaanse schrijver Carlos Ruis Zafón is vrijdag op 55-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Dat heeft zijn uitgever bevestigd tegenover de Spaanse krant El País. Zafón, die al enkele jaren darmkanker had, werd bekend met de internationale bestseller De schaduw van de wind, die in 2001 werd gepubliceerd.

Lees ook: Ontsnappen zoals alleen Montecristo kon

De uitgever noemt het een trieste dag en geeft aan dat het team al twintig jaar met veel plezier met de Spaanse schrijver werkte. Volgens het uitgeversteam was Zafón „een van de grootste hedendaagse romanciers”.

Zafón begon zijn schrijfcarrière met kinderboeken. De bestseller De schaduw van de wind was zijn eerste werk voor volwassenen. De Nederlandse vertaling, die in 2004 verscheen, stond lange tijd in de bestsellerlijsten. Er volgden nog drie werken van Zafón die zich in dezelfde wereld afspelen. Het vierde deel hiervan verscheen in 2017.

Hollywood

Over zijn eigen werk zei Zafón dat het sterk beïnvloed was door zijn ervaringen in de filmwereld. Vanwege zijn interesse in Hollywood reisde hij al vroeg in zijn carrière af naar Los Angeles, waar hij tevergeefs aan filmscripts werkte. Intussen werd hij bekend vanwege zijn romans.

De auteur zag zijn boeken altijd als opzichzelfstaande werken. Hij sloeg daarom ook verschillende aanbiedingen af om deze te laten verfilmen. Wel had hij veel ontzag voor de televisiewereld, waarover hij in 2008 tegenover El País zei: „Het is het equivalent van de teksten van Shakespeare. De personages vormen zich via de dialoog.”

De Spaanse premier Pedro Sánchez wenst de familie van Zafón sterkte toe en dankt de overleden schrijver omdat hij lezers „liet reizen via zijn verhalen”.

Twitter avatar sanchezcastejon Pedro Sánchez Nos deja uno de los autores españoles más leídos y admirados en todo el mundo. Carlos Ruiz Zafón, novelista referente de nuestra época, deja una importante huella en la literatura actual. Gracias por hacernos viajar a través de tus historias. Todo mi cariño para su familia. https://t.co/iSVo5qZ6ol