Noodwet

De Jonge: coronaspoedwet per 1 juli is niet haalbaar

De spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus juridisch beter vast te leggen, komt er niet per 1 juli. Dit heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. „Een zorgvuldige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer vergt tijd en aandacht”, schrijft De Jonge. Daardoor is volgens de minister „inwerkingtreding per 1 juli niet haalbaar”. De Tijdelijke wet Covid-19 moet in de plaats komen van de huidige noodverordeningen. De Raad van State brengt deze week advies uit over een aangepaste versie van het conceptwetsvoorstel. Tot de invoering van de noodwet blijven noodverordeningen van kracht. Een demonstratie tegen coronamaatregelen zondag op het Malieveld in Den Haag, is vrijdagochtend verboden door de gemeente. (NRC)