Eigen man Steven van Rijswijk volgt bij ING Ralph Hamers op als topman

Nieuwe CEO

Foto Evert Elzinga/ANP
Foto Evert Elzinga/ANP

Steven van Rijswijk volgt per 1 juli Ralph Hamers op als topman van ING. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt. Van Rijswijk (49) is al lid van de raad van bestuur als hoofd risicobeheer. Zijn voorganger Hamers maakte eerder dit jaar bekend over te stappen naar de Zwitserse bank UBS.

Van Rijswijk studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1995 begon hij bij ING, waar hij op verschillende afdelingenen werkte. In 2012 werd Van Rijswijk wereldwijd verantwoordelijk voor de grootste zakelijke klanten. Sinds 2017 is Van Rijswijk binnen het bestuur deels verantwoordelijk voor de strategie van ING. Vooruitblikkend zegt Van Rijswijk dat het „niet vanzelfsprekend” is dat hij het roer radicaal om gaat gooien.

De nieuwe topman heeft een belangrijke rol gespeeld in het versterken van de poortwachtersrol van ING, aldus de raad van commissarissen. Volgens Van Rijswijk heeft ING „een belangrijke rol te spelen” in de bestrijding van financieel-economische criminaliteit. ING kwam in 2018 in de problemen omdat de bank te weinig controleerde op witwassen. Met het OM werd geschikt voor 775 miljoen euro: een boete van 675 miljoen en een ontneming van 100 miljoen.