In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Noord-Korea het kantoor waar het gesprekken met Zuid-Korea voerde, opblies, staan Mexicaanse worstelaars in de rij voor voedsel en vangen de bewoners van het Spaanse Mougas wilde paarden.
Volledig ingepakt trekt medisch personeel door een van de sloppenwijken van Mumbai om van deur tot deur iedereen te screenen op het coronavirus. Zo probeert de Indiase miljoenenstad de verspreiding van het virus tegen te gaan. Afgelopen week rapporteerde Mumbai ineens fors meer doden, niet omdat de uitbraak verergerd was, maar omdat eerder overleden personen niet waren meegeteld als coronadoden. Het officiële dodental in India als gevolg van Covid-19 staat op 12.573.
Foto Indranil Mukherjee/ AFP
Applaus klinkt nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening heeft gezet onder een decreet over politiehervormingen. Vergaande maatregelen om systematisch racisme en discriminatie bij de politie tegen te gaan, werden echter niet aangekondigd. Zo werd het gebruik van de nekklem, waardoor George Floyd eind mei om het leven kwam, niet verboden, maar mag deze gebruikt worden als het leven van de agent in gevaar is. Na de gewelddadige en dodelijke arrestatie van Floyd werd de roep op een verbod op de nekklem sterker in de Verenigde Staten.
Foto Leah Millis/Reuters
Noord-Korea blies dinsdag het verbindingskantoor op waar tot voor kort gesprekken werden gevoerd met Zuid-Korea. Het kantoor werd in 2018 geopend om voor het eerst mogelijk te maken dat Noord- en Zuid-Koreaanse ambtenaren elkaar in persoon ontmoeten voor overleg. Het was daarmee een van de symbolen van de toenadering tussen beide landen. Het opblazen is een jongste dieptepunt in de gestaag oplopende vijandigheid van Noord-Korea ten opzichte van het Zuiden.
Foto KCNA/Reuters
Vlak bij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea bekijken bezoekers de duizenden linten die zijn opgehangen met daarop de roep om vrede en hereniging van het Koreaanse Schiereiland. Deze week liepen de spanningen tussen de landen weer op. Noord-Korea wil geen speciale gezant om de spanningen met Zuid-Korea weg te nemen. Seoul noemde dat besluit ,,onbezonnen’’, waarop Kim Yo-jong, de zus en adviseur van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, dreigde met militaire acties gericht tegen Zuid-Korea.
Foto Jung Yeon-je/ AFP
In Mougás, in het noordwesten van Spanje, wordt jaarlijks het festival Rapa das Bestas gehouden. Bewoners van het Galicische dorpje trekken de bergen in op zoek naar wilde paarden. In het dorp worden de dieren gebrandmerkt en hun manen geknipt. Mannen worstelen met de wilde dieren.
Foto Miguel Riopa/ AFP
Na voetbal is lucha libre (worstelen) de favoriete sport in Mexico. Nu sportscholen en sportarena’s gesloten zijn en er geen wedstrijden mogen worden gehouden in verband met de corona-uitbraak, zitten de worstelaars, die per wedstrijd of optreden betaald worden, zonder inkomsten. Met als gevolg dat velen van hen, net als anderen in het informele circuit, problemen hebben rond te komen of aan eten te komen. De Mexicaanse worstelbond zette een voedseluitdeelpunt op waar worstelaars, zoals deze twee, een voedselpakket kunnen ophalen.
Foto Jorge Nunez/ EPA
Sinds maandag is bijna alles in Frankrijk weer als vóór de coronacrisis. De grenzen met de buurlanden zijn weer open en ook cafés en restaurants mogen weer binnen gasten ontvangen. Vanaf aanstaande maandag gaan alle scholen weer open. Alleen voor grote bijeenkomsten gelden nog restricties. Zondag was het president Emmanuel Macron die de Fransen deze boodschap kon melden. Macron, die woensdag een bezoek bracht aan het laboratorium van farmaceut Sanofi Pasteur, komt politiek verzwakt uit de coronacrisis. Zijn populariteit nam flink af, met name doordat hij praktisch onzichtbaar was tijdens de crisis.
Foto Gonzalo Fuentes/ AFP
Terwijl de nachtmarkt in het Chinese Shenyang weer open is en bezoekers trekt, blijkt een dagmarkt in de Chinese hoofdstad Beijing een nieuwe besmettingshaard te zijn van het coronavirus. Meer dan honderd mensen met een directe of indirecte link tot de markt, die 80 procent van Beijing van groente, fruit, vlees en vis voorziet, raakten besmet.
Foto AFP/China OUT
De jaarlijkse paardenraces van Royal Ascot worden deze week gehouden. Bezoek is echter dit jaar in verband met de coronapandemie niet toegestaan. Voor liefhebbers, zoals deze driejarige Merlin Coles is het volgen van de races via de televisie de enige mogelijkheid. En wat is er dan leuker om dat te doen terwijl je met je hond op de rug van je favoriete paard (Mr Glitter Sparkles) zit?
Foto Paul Childs/ Reuters
Mannen rouwen en vinden steun bij elkaar bij de begrafenis van een coronadode. Op een aparte strook van de begraafplaats nabij Tegucigalpa is plaatsgemaakt voor de overledenen. Meer dan driehonderd mensen in Honduras zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Het land telt bijna tienduizend coronabesmettingen. Ook de president van het Latijns-Amerikaanse land, zijn vrouw en twee medewerkers hebben het virus opgelopen. President Juan Orlando Hernández werd deze week opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking.
Foto Orlando Sierra/AFP
Familie van de zestienjarige Alexander Martínez bezoekt het graf van de omgekomen tiener na een protest tegen de autoriteiten en de roep om gerechtigheid. Martínez werd 9 juni door de Mexicaanse politie doodgeschoten, maar de omstandigheden zijn nog onduidelijk. Volgens vrienden stuitten patrouillerende agenten op het groepje jongeren op motoren, onder wie Martínez. Een van de agenten zou met een getrokken jachtgeweer zijn uitgestapt en Martínez door het hoofd hebben geschoten.
Foto Victoria Razo/ AFP
Een protest in Parijs voor betere werkomstandigheden en een hoger salaris voor zorgpersoneel is dinsdag uit de hand gelopen. Hoewel de Franse regering heeft toegezegd het zorgpersoneel dat tijdens de coronapandemie doorwerkte een bonus te verstrekken, stellen vakbonden dat de crisis de gaten in het zorgsysteem heeft blootgelegd. Ze eisen forse investeringen. Bij de protesten, waarbij de politie traangas gebruikte en mensen met de wapenstok uit elkaar dreef, werden dertig mensen opgepakt.
Foto Alain Jocard/ AFP
In het Leeghwaterpark in Purmerend werd woensdagavond een antiracismedemonstratie gehouden. Meer dan driehonderd mensen kwamen op de manifestatie af. De demonstratie werd georganiseerd in reactie op de door politiegeweld omgekomen George Floyd.
Foto Remko de Waal/ ANP
Geknield en met protestborden blokkeerden deze demonstranten maandag een belangrijke straat in de Amerikaanse hoofdstad Washington. De dood van George Floyd door politiegeweld heeft in de Verenigde Staten, én daarbuiten, geleid tot een golf van protesten voor raciale rechtvaardigheid. Ook de roep om hervorming van de politie in de VS is aangewakkerd.
Foto Jim Watson/ AFP