Laatste ontwikkelingen Covid-19

Zes leden team-Trump testen positief op coronavirus voor grote rally Tulsa

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 20 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zondag 21 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Brazilië is het tweede land ter wereld waar meer dan een miljoen coronabesmettingen zijn gemeld. Tot dusver zijn voor zover bekend 48.954 Brazilianen overleden aan Covid-19.
 • In meerdere Amerikaanse staten stijgt het aantal coronabesmettingen snel, vooral in het zuiden en het westen van het land. De snelste stijgingen worden gemeld in Arizona (een toename van 17 procent), Alabama (12 procent), de staat Washington (11 procent) en Zuid-Carolina (10 procent).
 • Sanquin gaat op grote schaal bloedplasma van herstelde Covid-19-patiënten verzamelen. De antistoffen in het plasma kan gebruikt worden bij behandelingen en bij het voorkomen van besmettingen.
 • De demonstratie tegen de coronamaatregelen die zondag zou plaatsvinden in Amsterdam mag niet doorgaan van de Veiligheidsregio. Vergelijkbare demonstraties in Den Haag en Maastricht werden eerder ook al verboden. Gevreesd wordt dat demonstranten geen anderhalve meter afstand kunnen of willen houden.
 • Bij het RIVM zijn acht nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het officiële dodental oploopt tot 6.089. Momenteel worden 57 Covid-19-patiënten verzorgd op een intensive care - evenveel als vrijdag.
 • Het reproductiegetal in Duitsland is sinds vrijdag opgelopen van 1,06 naar 1,79. Dit betekent dat één Duitser die besmet is met het coronavirus, gemiddeld 1,79 andere personen besmet. Pas als het R-getal onder de 1 blijft, dooft de epidemie langzaam uit.

Zes leden team-Trump testen positief op coronavirus voor grote rally Tulsa

Zes leden van het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump in Oklahoma zijn positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft het team zaterdag bekendgemaakt. De zes werknemers werkten allen aan de grote rally die over enkele uren begint in de stad Tulsa.

Volgens woordvoerder van de campagne Tim Murtaugh zijn de besmettingen naar voren gekomen omdat alle medewerkers uit voorzorg zijn getest op het coronavirus. Hij benadrukt dat er honderden testen zijn uitgevoerd en stelt dat er geen „Covid-positieve medewerkers” bij de rally aanwezig zullen zijn. De besmette werknemers zijn in quarantaine geplaatst.

Terwijl het nieuws over de coronabesmettingen naar buiten komt, wordt de laatste hand gelegd aan de rally waar 20.000 Trump-aanhangers bij aanwezig zullen zijn. Op het evenement is de afgelopen tijd veel kritiek ontstaan, omdat men vreest dat de samenkomst een brandhaard voor het coronavirus kan worden.

Hierbij speelt mee dat het aantal coronabesmettingen in Tulsa County deze week met 100 procent is toegenomen - de grootste stijging sinds het begin van de uitbraak. Ook is het Trump en zijn team op kritiek komen te staan dat alle aanwezigen een verklaring moeten ondertekenen dat ze het campagneteam noch de president verantwoordelijk kunnen houden als zij ziek worden.

Lees ook deze voorbeschouwing: Podiumdier Trump mag dit weekend losgaan voor twintigduizend mensen

Bezoekers van de verkiezingsbijeenkomst ontsmetten hun handen. Foto Michael B. Thomas/AFP

Alle inwoners van Luxemburg getest, Italiaanse voetbalcompetitie hervat

Een greep uit het nieuws van over de grens.

 • Alle inwoners van Luxemburg worden binnenkort op regelmatige basis getest op het coronavirus. Door dagelijks duizenden tests af te nemen, hoopt het land een heropleving van het virus te voorkomen. „Als we iedereen continu testen, weten we precies waar besmettingen plaatsvinden en hoe we verspreiding kunnen tegengaan”, aldus Ulf Nehrbass, de baas van het Luxemburgse gezondheidsinstituut.

  De Luxemburgers worden opgedeeld in groepjes die om de beurt en regelmatig getest zullen worden. Groepen met een hoger besmettingsrisico, zoals zorgpersoneel, worden vaker getest. Volgens Nehrbass heeft Luxemburg hiermee het meest uitgebreide testprogramma van Europa. Tot dusver is zo'n 10 procent van de 600.000 inwoners minstens een keer getest.

 • Het reproductiegetal van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt is in Duitsland opgelopen tot 1,79. Dat heeft het Robert Koch Instituut zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Dit betekent dat één Duitser die besmet is met het coronavirus, gemiddeld 1,79 andere personen besmet. Vrijdag werd het R-getal nog geschat op 1,06. Het getal wordt gezien als belangrijke graadmeter voor het verloop van de uitbraak van het coronavirus. Als ‘de R’ onder de 1 blijft, dooft de epidemie langzaam uit.
 • Lees ook: Het gaat goed met R en de antilichamen
 • Spanje gaat Britse toeristen vanaf 21 juni weer toelaten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya zaterdag bekendgemaakt. Dit betekent dat Britten niet meer in quarantaine hoeven bij aankomst in het Zuid-Europese land en op dezelfde manier gecontroleerd worden als toeristen uit andere Europese landen.

  Hoewel de aankondiging goed nieuws lijkt voor de Spaanse toerismesector, dat voor een vijfde afhankelijk is van toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, is het maar de vraag hoeveel Britten daadwerkelijk in Spanje hun vakantie zullen doorbrengen. Voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk geldt namelijk dat zij na thuiskomst uit een ander land wél twee weken in quarantaine moeten.

 • De Italiaanse voetbalcompetitie Serie A is zaterdag na meer dan honderd dagen onderbreking weer hervat. Op dit moment spelen Torino FC en Parma Calcio tegen elkaar in het Olympisch Stadion in Turijn. Aan het begin van de wedstrijd hielden alle spelers en scheidsrechters een minuut stilte voor de ruim 34.000 sterfgevallen door Covid-19 in het Zuid-Europese land. Ook staan op het tenue van de spelers van Torino de woorden „bedankt aan al onze helden” - een verwijzing naar het zorgpersoneel. Italië is na Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk het vierde land in Europa waar de voetbalcompetitie wordt hervat.

De spelers houden een minuut stilte in een publiekloos stadion. Foto Fabio Ferrari/LaPresse

Nog steeds 57 coronapatiënten op intensive care

Er verblijven in Nederland nog 57 coronapatiënten op de intensive care. Dat is evenveel als gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal opgenomen coronapatiënten buiten de intensive care ligt momenteel op 220, een afname van vijftien ten opzichte van vrijdag.

Er liggen daarnaast 602 non-Covid-19-patiënten op de IC's, tien meer dan gisteren. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is dat een teken dat de reguliere zorg „heel geleidelijk aantrekt”.

Gemeente Den Haag maakt fout met coronasteun, vordert bijna 300.000 euro terug

De gemeente Den Haag heeft ten onrechte 192 ondernemers dubbel gecompenseerd voor het verlies van hun inkomen gedurende de coronacrisis. In totaal moet een bedrag van bijna 300.000 terugbetaald worden. Dat staat zaterdag in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Haagse gemeenteraad.

De ondernemers die te veel hebben ontvangen, moeten het bedrag van de zogenoemde Tozo 1-uitkering terugstorten. Dat is mogelijk via een betalingsregeling. Het bedrag kan ook verrekend worden met de Tozo 2-regeling. „Wij willen immers niet dat ondernemers gedupeerd worden door deze fout”, zegt de gemeente in de brief waarin ze excuses maken.

In totaal is er 285.037 euro ten onrechte uitbetaald. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, zoals de Tozo-regeling officieel heet, is tijdelijk in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen tijdens corona.

RIVM meldt acht coronadoden

Het dodenaantal als gevolg van Covid-19 is in Nederland opgelopen met acht. Dat meldt het RIVM zaterdag. Er zijn voor zover bekend nu 6.089 mensen overleden aan het coronavirus in Nederland.

Verder liep het aantal bevestigde besmettingen op met 91 tot 49.502. Ook waren er twee nieuwe meldingen van mensen die vanwege het longvirus zijn opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er 11.846 coronapatiënten opgenomen (geweest).

Vrijdagmiddag lagen er nog 57 coronapatiënten op de intensive care, tien minder dan een dag eerder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maakt in de loop van zaterdag bekend hoeveel patiënten er nu nog op de IC's liggen.

Demonstratie tegen coronamaatregelen ook in Amsterdam verboden

De demonstratie tegen de coronamaatregelen die zondag zou plaatsvinden in Amsterdam mag niet doorgaan. Dat heeft de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zaterdag bekendgemaakt. Eerder verboden de gemeentes Den Haag en Maastricht ook al demonstraties tegen de coronamaatregels.

De demonstratie zou plaatsvinden op het Museumplein in Amsterdam, maar volgens de veiligheidsregio is de kans te groot dat er meer mensen dan de geschatte vijfduizend bezoekers op af komen. „De recente ervaring leert dat demonstraties onverwacht een zeer grote aanwas kunnen hebben”, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het is volgens de veiligheidsregio „niet aannemelijk” dat de organisatoren van actiegroep ‘Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin’ de verplichte anderhalvemeter afstand kunnen waarborgen.

Daarnaast heeft de demonstratie, net als in Den Haag, Utrecht en Maastricht, de vorm van een evenement, wat voor de veiligheidsregio reden is om het af te blazen. Evenementen zijn tot 1 september verboden. De veiligheidsregio zegt te vermoeden dat actiegroep ‘Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin’ het protest gewoon in dezelfde vorm heeft proberen te verplaatsen van Den Haag naar Amsterdam. „Het Museumplein is kleiner dan het Malieveld”, aldus de gemeente Amsterdam. Daarnaast benadrukt de gemeente dat de rechter het verbod dat Den Haag had opgelegd in stand heeft gehouden.

„Het belang van de volksgezondheid, de mogelijke verspreiding van het coronavirus en de vrees voor wanordelijkheden zijn de redenen om de demonstratie niet door te laten gaan”, meldt de gemeente in een verklaring. Eerder kwamen op een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam duizenden mensen af, waardoor de anderhalvemeter niet in acht genomen kon worden. De Amsterdamse burgemeester Halsema kreeg veel kritiek omdat ze het protest liet doorgaan.

Australische staat Victoria draait versoepelingen terug uit vrees voor nieuwe piek

De Australische staat Victoria draait de versoepelingen van de coronamaatregelen deels terug omdat er weer meer besmettingen zijn ontdekt. Dat heeft de premier van Victoria, Daniel Andrews, zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Voor de vierde dag op rij is het aantal besmettingen in de staat met meer dan tien toegenomen, zaterdag werden 25 nieuwe besmettingen gemeld.

Volgens Andrews negeren veel mensen de huidige richtlijnen voor sociaal contact en afstand houden. Zo zouden mensen elkaar weer omhelzen en kussen. De lockdown in Victoria, met als grootste stad Melbourne, was de laatste weken sterk versoepeld. Bijeenkomsten met maximaal twintig mensen waren weer toegestaan.

Met de nieuwe regels mogen nu niet meer dan tien mensen buiten samenkomen. Ook mogen gezinnen niet meer dan vijf mensen op bezoek krijgen. „Het is onacceptabel dat families overal in onze staat, omdat ze willen dat dit over is, doen alsof het ook zo is. Het is niet over”, aldus Andrews.

Victoria, de op een na dichtstbevolkte staat in Australië, is goed voor ongeveer een kwart van het totaal van 7.400 besmettingen in Australië. In sommige staten zijn op dit moment geen actieve besmettingen bekend, in Victoria gaat het momenteel om 116 mensen. Volgens de Australische gezondheidsautoriteiten bestaat de kans op een tweede piek.

Cinema Tiel sluit deuren vanwege coronacrisis

Cinema Tiel moet de deuren sluiten. Het is voor zover bekend de eerste bioscoop in Nederland die ten onder is gegaan aan de coronacrisis. In een verklaring op Facebook schrijft het bijna veertig jaar oude filmtheater dat het door „bedrijfseconomische redenen” onmogelijk was de bioscoop verder te exploiteren.

„De corona periode heeft ons hard geraakt en was de druppel om tot dit besluit te komen”, staat in de verklaring. „Met pijn in ons hart sluiten we de deuren.” Meerdere filmhuizen in Nederland hebben het moeilijk door de coronacrisis. Directeur van het Filmfonds Bero Beyer kondigde deze week een speciale subsidie aan voor filmhuizen die dreigen om te vallen.

Lees ook: Anderhalve meter afstand houden bij een popconcert?

Sanquin zamelt bloedplasma genezen patiënten in voor mogelijk medicijn corona

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) heeft bloedbank Sanquin gevraagd op grote schaal bloedplasma van herstelde coronapatiënten in te zamelen. Dat meldt het ministerie zaterdag. De plasma's kunnen mogelijk worden gebruikt voor het behandelen van coronapatiënten of het voorkomen van besmettingen.

Sanquin wil antistoffen afnemen bij 16.000 mensen, die gevraagd worden zo'n vier tot zes keer bloedplasma te doneren. Daarmee wordt in totaal 30.000 kilo bloedplasma met antistoffen verzameld. VWS heeft 10 miljoen euro voor het project uitgetrokken. Het project moet snel van de grond komen - dit najaar verwacht de bloedbank de eerste onderzoeksresultaten. Als die resultaten positief zijn, kunnen de antistoffen direct worden ingezet bij behandelingen van coronapatiënten, zegt De Jonge in een verklaring.

„De hoeveelheid antistoffen in het bloed neemt af in verloop van tijd. Het is dus een race tegen de klok”, zegt Daphne Thijssen, directeur van de divisie Bloedbank, over het grootschalige project.

Lees ook: Bloedplasma kan Covid-19-patiënt helpen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt begin mei een rondleiding bij Sanquin. Foto Sem van der Wal/ANP

Sint-Maarten op 1 juli open voor toeristen uit Europa en VS

Sint-Maarten opent op 1 juli zijn grenzen voor reizigers en toeristen uit Europa en de Verenigde Staten. Dat heeft minister Ludmila de Weever van Toerisme zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Voorwaarde is wel dat reizigers een coronatest ondergaan voordat ze naar Sint Maarten komen. Ook moeten ze een mondkapje dragen tijdens de reis.

Iedereen op Sint-Maarten moet volgens De Weever afstand houden en zich houden aan de hygiënevoorschriften. „Het ministerie begrijpt de dringende behoefte aan meer economische bedrijvigheid op het eiland, maar we zijn van plan op een veilige en verantwoorde manier te heropenen voor onze inwoners en bezoekers”, aldus de minister.

Eerder maakte ook Aruba bekend per 1 juli weer Europeanen te willen ontvangen. Vanaf 10 juli zijn Amerikanen weer welkom. Curaçao is voorlopig nog niet open voor bezoekers uit de Europa, de VS en Canada.

Kort buitenlands coronanieuws

 • In Frankrijk gaan maandag de bioscopen, casino's en vakantiecentra weer open, heeft de regering in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. Ook mogen stadions vanaf 11 juli weer publiek verwelkomen met een maximum van vijfduizend toeschouwers. Volgens de regering maakt de verbetering van de gezondheidssituatie dat mogelijk.
 • In Mexico is het aantal bevestigde coronadoden gestegen tot boven de twintigduizend. In het afgelopen etmaal zijn volgens Reuters 647 nieuwe sterfgevallen gemeld en daarmee komt het totaal uit op 20.394. Er zijn nu ruim 170.000 bevestigde coronabesmettingen, maar de daadwerkelijke aantallen liggen volgens experts beduidend hoger.
 • In verschillende Amerikaanse staten stijgt het aantal coronabesmettingen weer snel, vooral in het zuiden en het westen van de VS. De snelste stijgingen van werden vrijdag gemeld vanuit Arizona (17%), Alabama (12%), de staat Washington (11%) en Zuid-Carolina (10%). Ook in de grote staten Texas en Californië nam het aantal besmettingen met meer dan 7,5% toe.

'KNVB heeft plan voor voetbal met publiek vanaf 1 september'

Vanaf 1 september zou er een beperkt aantal toeschouwers naar binnen kunnen bij wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal. De KNVB heeft „een goed plan” om publiek toe te laten in de stadions op anderhalve meter van elkaar, zegt burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad Hubert Bruls in De Gelderlander.

„Anderhalve meter afstand houden in stadions is mogelijk. Er zijn dan geen volle tribunes, maar er kunnen wel duizenden mensen naar binnen. Dat scheelt financieel voor de clubs een slok op een borrel.” Bruls voegt daar aan toe dat voetballen met publiek ook wat betreft de openbare orde goed controleerbaar is.

Het kabinet moet het plan van de KNVB nog wel goedkeuren. Er is nog geen programma voor het nieuwe voetbalseizoen bekend gemaakt, maar de KNVB mikt op september.

Directeur Wilco van Schaik van eerste divisieclub NEC zegt tegen de krant dat in het Nijmeegse Goffert-stadion mondkapjes verplicht worden en tijdssloten bij de ingangen ervoor moeten zorgen dat toeschouwers gespreid naar hun plaats gaan.

Meer dan miljoen bevestigde besmettingen in Brazilië

Brazilië is het tweede land ter wereld waar meer dan een miljoen coronabesmettingen zijn gemeld. Vrijdag maakten de autoriteiten bekend dat er 54.771 nieuwe gevallen zijn vastgesteld, waarmee het totaal nu op 1.032.913 staat. Het totale aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is opgelopen tot 48.954.

Op een begraafplaats in São Paolo worden oude graven heropend om ruimte te maken voor nieuwe coronadoden. Foto Sebastiao Moreira/EPA

Alleen in de Verenigde Staten zijn meer besmettingen vastgesteld. Daar zijn volgens de Johns Hopkins University ruim 2,2 miljoen mensen positief getest en bijna 120.00 sterfgevallen geregistreerd

Professor Alexandre Naime Barbosa van de staatsuniversiteit van São Paulo zegt tegen persbureau Reuters dat er in Brazilië waarschijnlijk veel meer besmettingen zijn dan officieel is vastgesteld. „Dat getal van een miljoen is veel minder dan het daadwerkelijke aantal mensen dat is geïnfecteerd, omdat er sprake is van een onderrapportage van een factor van vijf tot tien. Het echte aantal is hoogstwaarschijnlijk minstens drie miljoen en zou zelfs wel eens op tien miljoen kunnen staan.”

President Jair Bolsonaro krijgt veel kritiek op zijn aanpak van de crisis. Hij is het oneens met de lockdowns die veel gouverneurs hebben ingesteld, wuift de ernst van het virus steevast weg en doet niet aan 'social distancing'. Ook heeft Brazilië sinds april geen minister van Gezondheid meer, nadat er twee zijn vertrokken na conflicten met Bolsonaro, die vaak de „Tropische Trump” wordt genoemd.

Het virus is door rijke toeristen meegenomen vanuit Europa naar grote steden in het zuidoosten als São Paolo en Rio de Janeiro en heeft zich vervolgens over vrijwel het hele 210 miljoen inwoners tellende land verspreid.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC het laatste nieuws bij uit binnen- en buitenland omtrent de uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Eerst een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag.

 • Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft bepaald dat een verkiezingsbijeenkomst van president Donald Trump zaterdag door mag gaan.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt vrijdag dat de pandemie nog steeds in een fase van versnelde groei zit, ook al zijn veel landen intussen maatregelen tegen het virus aan het versoepelen.
 • De demonstratie van actiegroep Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen zondag op het Malieveld mag definitief niet doorgaan. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdagavond in een voorlopige voorziening bepaald dat de gemeente het protest inderdaad kan verbieden „ter bescherming van de gezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden”.
 • De spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus juridisch beter vast te leggen, komt er niet per 1 juli. Dit heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer. De wet moet behandeld in de Eerste en Tweede Kamer, en de inwerkingstrede is daarom „niet haalbaar”. Ook de Raad van State zou kritisch zijn op de wetgeving.
 • Door een storing bij een testapparaat in een laboratorium in Dordrecht hebben dertig mensen ten onrechte gehoord dat ze besmet zouden zijn met het coronavirus. De gedupeerden zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de fout en hebben toestemming gekregen uit quarantaine te komen.
 • Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is vanaf het begin van de coronacrisis herhaaldelijk gewaarschuwd voor problemen in de verpleeghuizen.
 • Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal drie nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnengekomen. Verder liggen nog 57 coronapatiënten op de intensive care, 10 minder dan een dag eerder. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de bezetting van zieken met Covid-19 nu „echt laag” is.

Lees hier het blog van vrijdag terug.