Reportage

‘In ons dorp worden de regels veel meer nageleefd’

Terrassen Amsterdam Sinds 1 juni stromen de Amsterdamse terrassen weer vol, met vooral toeristen. De anderhalvemeterregel werkt lang niet overal.

Een gast desinfecteert zijn handen op een terras aan het Rembrandtplein.
Een gast desinfecteert zijn handen op een terras aan het Rembrandtplein. Foto Sem van der Wal/ANP

‘Wij zijn één huishouden hoor!”, buldert een man lachend in een groep van zeven vijftigers die drie tafels tegen elkaar heeft geschoven op een terras aan de Nieuwmarkt om samen te kunnen borrelen. De bediening vindt het prima, op deze tweede zaterdagmiddag dat de horeca weer gasten mag ontvangen. Die laten zich gretig zien op de warme, zonnige lentedag waarop het kwik tot 29 graden oploopt.

Verderop bij In de Waag gaat het er ordentelijker aan toe. Als je niet beter zou weten, zou je niet eens opvallen dat de tafels anderhalve meter uit elkaar staan. Walter Oomen (68) bevalt de nieuwe horecasituatie prima. „Je hebt meer privacy nu, ik hoor nu niet de gesprekken van de buren in mijn oor”, zegt hij bij een glas witte wijn en wat toastjes met zalm, brie en rosbief. „Plus, het gaat niet ten koste van de sfeer. Gisteren zaten we in De Pijp aan het Van der Helstplein, dat zat helemaal vol, gezellig!” Of hij dat niet spannend vindt? Lachend: „Haha, nee, zo panisch zijn we niet.”

Zijn vrouw Jeanne de Waard (60) valt hem bij: „Wij zijn vanuit Brabant een weekendje in Amsterdam en het is heerlijk om in musea nu alle plek voor jezelf te hebben.” Dat beaamt Oomen: „De hotels zijn ook lekker goedkoop, het is een uitgelezen kans voor provincialen zoals wij om Amsterdam te bezoeken. Vroeger had ik de schurft aan Amsterdam, vanwege de drukte en de hectiek. Maar doordat het nu rustiger is en ik niet steeds hoef op te letten wie er voor mijn voeten loopt, vallen me details op die ik eerder nooit zag.”

Overal weer Duits en Engels

Dat laatste duurt vermoedelijk niet lang, aangezien buitenlandse toeristen massaal de weg naar Amsterdam weer gevonden lijken te hebben – te beoordelen aan de flinke hoeveelheid Duits en Engels die in de binnenstad klinkt. „Dat was vier weken geleden echt anders, toen was het hier juist helemaal stil qua toeristen”, zegt de 53-jarige Edwin, die met zijn collega’s Julia (29) en Jeroen (24) voor het eerst sinds de lockdown weer een ijsthee drinkt op het terras van Café Zwart aan de Dam.

Café Zwart is ook meteen het meest corona-proof café dat we tegenkomen: tussen elke tafel zijn schotten geplaatst, het personeel bedient met handschoentjes en een met Nederlands vlaggetje versierd mondkapje, tafels worden na elke gast grondig gereinigd. Wel zit het drietal noodgedwongen schouder aan schouder naast elkaar.

Terrassen op het Leidseplein.

Foto Sem van der Wal/ANP

Op de geplaatste schotten na voelt de terraservaring als vanouds, maar daar schuilt volgens Julia ook een gevaar in: „Mensen lijken hier te denken dat corona verdreven is. Dan voelt het snel als vanouds, nu loopt iedereen weer naast en tegen elkaar. Ik kom uit Katwijk en daar worden de regels nog veel meer nageleefd – hier niet.”

‘Ten koste van horeca-ervaring’

Een ober bij café Hoppe aan het Spui, die liever niet met zijn naam in de krant wil, heeft zijn twijfels bij de haalbaarheid van de anderhalvemeterregel. „Mensen moeten afstand houden en blijven zitten, maar dat is niet te doen, zeker niet later op de avond”, stelt hij vast. „Sommige gasten komen hier al zestig jaar, die willen gewoon rondlopen en met andere gasten kletsen – terwijl de regels juist voor hen bedoeld zijn.” Bovendien gaan de voorschriften ten koste van de horeca-ervaring: „Je komt hier niet alleen voor een biertje, maar ook voor de gezelligheid en sfeer.”

Buiten het café hebben Bobby Keyzer (26) en twee vrienden die sfeer opgezocht. Hun Amstel-vaasjes en bitterballen staan niet op een tafel, maar op een elektriciteitshuisje aan de rand van het terras waaromheen barkrukken zijn geplaatst – een creatieve poging om meer ruimte te creëren voor gasten. Verderop zijn om dezelfde reden tafels geplaatst op de smalle strook tussen fietspad en autoweg, waardoor verkeer langs beide rugleuningen van een koffie drinkend stelletjes zoeft. Tafels op het Spui zijn wat uit elkaar geplaatst, maar anderhalve meter is het niet altijd.

Terras op de Nieuwmarkt.

Foto Sem van der Wal/ANP

Keyzer vindt het gezellig met zijn maten, maar merkt dat het nieuwe normaal nog niet helemaal normaal voelt. „We hebben mazzel met deze plek, maar hadden eigenlijk moeten reserveren en hebben nu een tijdslot tot 16.00 uur. De spontaniteit is er zo een beetje vanaf, dat vind ik jammer.”

We hebben nu een tijdslot tot 16.00 uur. De spontaniteit is er zo een beetje vanaf, dat is jammer

Hij heeft begrip voor de maatregelen, maar plaatst er ook vraagtekens bij. „Kijk wat op 1 juni op de Dam is gebeurd, ga dan nog maar eens handhaven als twee mensen te dicht bij elkaar zitten.” Toch heeft de lockdown ook wat bewustzijn gebracht. „Ik geloof dat iedereen wel waardeert hoe leuk simpele dingen zoals dit zijn, met vrienden kletsen in de zon”, zegt de Amsterdammer. „We hadden het er net nog over hoe fijn het zou zijn om een paar dagen naar Friesland te gaan, terwijl je het vroeger bij wijze van spreken over een trip naar Madagaskar had.”

Inmiddels voelt de terraservaring bij de Rembrandtbar aan het Rembrandtplein weer normaal voor Elsbeth Hamstra (34), die daar nu voor de derde keer sinds de heropening van de kroegen zit. „De eerste keer voelde ik me echt een koe die weer het weiland in mag, nu voelt het weer gewoon.” Haar tafelgenoot Michael van Silfhout (35) merkt op: „Maar zij vergeet de regels ook steeds.”

Ook voor hem en Bart Laas (35), allen met een wit wijntje en glas water voor zich, voelt het weer als vanouds. „Het is alleen een beetje gek dat je in een gemarkeerd vak moet zitten en dat mensen niet zomaar kunnen aanschuiven”, zegt Laas. Wie naar de wc wil, moet dat bij de host aangeven en die kijkt dan of dat kan – om te voorkomen dat mensen te dicht langs elkaar lopen.

‘Hersenpan gebruiken’

Dat het terras ouderwets gezellig is, betekent niet dat dit voor alle horeca geldt. „Hierbuiten is het prima, maar ik betrap mezelf erop dat ik geen zin meer heb wanneer het niet zulk mooi weer is als vandaag”, bekent Van Silfhout. „Wij komen normaal veel in pijpenlaatjes, waar je met iedereen op elkaar staat. Ik snap dat dat nu niet kan, maar de regels werken niet echt sfeerverhogend.” Laas valt hem bij: „Zeker later op de avond, als je een borrel op hebt, sta je toch al snel in andermans aura.”

Het gezelschap vindt het vooral raar dat hier het café aansprakelijk is als de anderhalve meter niet wordt gerespecteerd, terwijl daarbuiten burgers daar zelf voor beboet kunnen worden. „In de supermarkt of winkel is het de eigen verantwoordelijkheid voor mensen, dat moet in de horeca toch ook kunnen?”, vindt Van Silfhout. „Mensen kunnen toch hun hersenpan gebruiken?”

Lees ook: ‘Ik wil mijn oude café terug’

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.