Australië sinds maanden doelwit van cyberaanvallen

Veiligheid Volgens de Australische premier Scott Morrison zijn de cyberaanvallen „zo verfijnd” dat er een land achter moet zitten.
De Australische premier Scott Morrison.
De Australische premier Scott Morrison. Foto Mick Tsikas/EPA

Australië wordt al maandenlang getroffen door cyberaanvallen. Dit maakte premier Scott Morrison vrijdagochtend (Australische tijd) bekend op een persconferentie in Canberra. De aanvallen zijn gericht op cruciale sectoren als de overheid, de industrie, de zorg en het onderwijs.

De cyberaanvallen zouden nog geen grote datalekken hebben veroorzaakt. De reden dat de Australische regering het nieuws naar buiten brengt, is om de burgers te informeren. De baas van een belangrijke cybersecurity-instantie in Australië, Rachael Falk, zegt tegen nieuwszender ABC dat instanties, bedrijven en burgers maatregelen moeten treffen om hun gegevens te beschermen of veilig te stellen.

Op geruchten dat China achter deze aanval zou zitten, wilde premier Morrison niet ingaan. Wel kon hij „met vertrouwen” bevestigen, op basis van informatie van technische adviseurs van zijn regering, dat de acties zo verfijnd zijn dat er een persoon of een groep achter de aanval moet zitten die in opdracht van een land werkt. „En er zijn niet er niet veel die dit kunnen”, aldus Morrison.

Bronnen in de Australische regering zouden hebben gemeld dat de aanvallen gelijkenis vertonen met die op het computernetwerk van het Australische parlement in februari 2019. Die aanval werd door de veiligheidsdiensten toegeschreven aan China.