Antiracismebetoging

Eén persoon die bij demonstratie op de Dam was, positief getest op het coronavirus

Voor zover bekend is bij één persoon die aanwezig was bij de antiracisme-demonstratie op de Dam het coronavirus vastgesteld. De betoger kreeg pas „een kleine week” na de demonstratie klachten en was tijdens de bijeenkomst niet besmettelijk, zo heeft het Amsterdamse gemeentebestuur bekendgemaakt. Het is ook mogelijk dat diegene de besmetting na de demonstratie heeft opgelopen. De maximale incubatietijd van veertien dagen sinds de demonstratie is nu voorbij en het lijkt er dus op dat de betoging in elk geval geen grote besmettingshaard is geweest. Bij de andere GGD’en in Nederland hebben zich ook geen mensen met klachten gemeld die bij de demonstratie waren. Na de demonstratie, waar duizenden mensen aanwezig waren, ontstond veel bezorgdheid over het feit dat het te druk was om anderhalve meter afstand te houden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moest zich voor de gemeenteraad verantwoorden omdat er onvoldoende maatregelen getroffen waren om de drukte tegen te gaan. (NRC)