Ruzie tussen VS en EU over digitaks

Digitaks Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zijn onderhandelingen over de digitaks in een impasse geraakt.
Minister van Financiën Mnuchin en president Trump tijdens een persconferentie.
Minister van Financiën Mnuchin en president Trump tijdens een persconferentie. Foto Alex Brandon/AP

Een provocatie. Zo omschreef de Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) donderdag de brief die zijn Amerikaanse collega Steven Mnuchin aan hem en drie andere Europese ministers van Financiën stuurde.

Met de brief – die donderdag uitlekte via de Financial Times – maakte Mnuchin abrupt een einde aan de onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten over een wereldwijde ‘digitaks’: een mondiale belasting voor grote techbedrijven.

Lees ook wat we eerder schreven over de digitaks: Winstbelasting wordt wereldzaak

In de brief, die is gericht aan Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, schrijft Mnuchin dat gesprekken over de digitaks in „een impasse” zijn geraakt en de VS en Europa het al niet eens konden worden over de basisbeginselen van internationale afspraken over een techbelasting.

Mnuchin dreigt in de brief met „passende maatregelen” als landen er toch voor zouden kiezen een dergelijke belasting in te voeren. „Deze ingewikkelde onderhandelingen nu overhaasten leidt af van belangrijker zaken”, aldus Mnuchin, die zei nu andere prioriteiten te hebben. „Dit is een tijd waar overheden zich moeten richten op de economische gevolgen van Covid-19.”

De vastgelopen onderhandelingen zijn een klap voor de OESO, de denktank van rijke industrielanden die zich al jaren sterk maakt om internationale regelgeving van de grond te krijgen voor techreuzen als Apple, Amazon, Facebook en Google.

Het is volgens de OESO hoog tijd dat de kapitaalvlucht naar belastingparadijzen wordt ingedamd. En individuele landen zouden, aldus de denktank, belasting moeten kunnen heffen op de omzet die multinationals in hun land behalen. Volgens de huidige regeling betalen de multinationals alleen belasting in landen waar ze gevestigd zijn of waar ze intellectueel eigendom hebben ondergebracht.

Een Nederlands bedrijf als Booking.com betaalt bijvoorbeeld vrijwel uitsluitend belasting in Nederland, terwijl het bedrijf overnachtingen van hotels overal ter wereld verkoopt.

Het doel van de OESO was oorspronkelijk om eind dit jaar een deal te bereiken, maar dit doel raakt zonder de VS buiten beeld. Frankrijk wil nu dat de EU zelf een belasting op digitale omzet gaat heffen, een plan dat stuit op weerstand van Ierland, waar veel techbedrijven gevestigd zijn.

Frankrijk en Italië hebben inmiddels zelf een digitaks ingevoerd. En dat zal Frankrijk blijven doen, meldde Le Maire op Twitter. „Ik bevestig dat er inderdaad in 2020 net als in 2019 belasting zal worden geheven op digitale giganten in Frankrijk.”

Mnuchin gooit in zijn brief de deur nog niet helemaal dicht: hij wil de gesprekken mogelijk later dit jaar hervatten. Europese diplomaten hebben volgens de FT laten weten later met een gezamenlijke reactie te komen.

Aanvulling (18-06-2020): Dit artikel is geüpdate met extra achtergrondinformatie en reacties.