Vrij zijn is...beelden verzamelen

Vrij Hoe ontspant Nederland?

Foto Folkert Koelewijn

Het eerste beeld dat Henk Lamers (66) kocht was van het komische duo De Dikke & De Dunne. Van de markt in Nijmegen sleepte hij het naar zijn tuin aan de Pastoor van der Marckstraat in Weurt en schilderde het zilver. Het begin van een omvangrijke collectie beelden van plastic, hout, gips, beton en metaal.

Als onderhoudsschilder was Lamers al bezig met vormen en kleuren. Helaas kreeg hij last van zijn rug en, door de oplosmiddelen, hoofdpijn en andere klachten. Op zijn 38ste werd hij arbeidsongeschikt verklaard. „Ik ging rondrijden op mijn scooter. Dan zag ik onderweg dingen staan en als ik iets bijzonders zag, kocht ik het.”

Flamingo’s, rondborstige vrouwtjes, klompen, bulldogs en gieters. Lamers versiert ze met brillen en bloemenkransen en plakt ze aan elkaar met polyesterlijm. „Elk beeld heeft voor mij betekenis.” Samen vormen ze een groot gesamtkunstwerk dat uit zijn voortuin barst.

Sommige beelden liet Lamers speciaal maken. Zo zag hij eens een klompenmaker aan het werk en gaf die de opdracht een klomp van wel een meter lang te snijden. Twee grote beren, eentje schilderde Lamers opaalgroen, werden door een houtzager uit een boomstam gehakt.

Een terugkerend element zijn de glanzende rode ballen, die van het tuincentrum komen: „Dat geeft een heel leuk effect.”

Zijn vrouw Annie vindt hun beeldentuin ook mooi. Haar domein is binnen, in haar kleikamer maakt ze beelden van klei .

Lamers heeft al heel wat volk aan de tuin gehad. „Ik zie het wel als kunst. En andere mensen vaak ook.” Buurtbewoners reageren verschillend: „De een vindt het mooi, de ander te druk.”

Bijna nooit werd er iets kapotgemaakt: „Weurt is een rustig dorp anders had ik er niet aan hoeven beginnen.”

Twee jaar geleden kwam de Vierdaagse langs zijn tuin. Lamers denkt dat er wel twintigduizend foto’s werden gemaakt. Leuk, al die aandacht, maar niet goed voor de kunst. Al die gesprekken leiden maar af. Daarom gaat hij het liefst ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat aan de slag. Soms is er schade door storm, of wil hij iets veranderen. In de winter repareert hij de beelden in zijn schuurtje. En in de zomer gaat hij op jacht, hele dagen. Naar markten, braderieën en tuincentra in Cuijk, Nijmegen of Velddriel. Een vooropgezet plan heeft hij niet: „Ik ben nergens naar op zoek. Ik rijd rond op mijn scooter. Als ik zie dat iets leuk is, dan koop ik het. Het gaat om het onverwachte.”