Ontwikkeling coronavaccin

Nederland sluit zich aan bij EU-initiatief

Nederland gaat niet langer met een kopgroep van andere EU-landen investeren in de ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus. Nederland sluit zich aan bij een ander, breder initiatief dat woensdag door de Europese Commissie is gelanceerd. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag na berichtgeving van de NOS.

Zaterdag maakte Nederland bekend samen met Frankrijk, Duitsland en Italië 300 miljoen doses te hebben besteld van het coronavaccin waar de Britse universiteit van Oxford met medicijnenfabrikant AstraZeneca aan werkt. Het vaccin is nog in ontwikkeling maar wordt alvast geproduceerd. Op de stap van de vier landen kwam meteen kritiek, omdat op dat moment al duidelijk was dat de Commissie werkte aan een soortgelijk initiatief.

De woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat de Commissie het initiatief van Nederland en de andere landen juist „prijst”. Sterker nog: inmiddels zouden zich „zeven of acht” andere EU-landen hebben aangesloten bij de kopgroep, die ook zal doorgaan met het afhandelen van de afgelopen zaterdag gesloten deal. Maar verdere stappen, zo beaamt de woordvoerder, zullen vanaf nu „samen met de Commissie” worden genomen.

Volgens de woordvoerder is de actie van de kopgroep „geen losse flodder” gebleken. „Er was tempo geboden”. De zegsman spreekt van „kapers op de kust” uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Azië die van plan waren zich in Europa in te kopen in vaccinatie-onderzoeken.