Onderzoek FIOD en justitie

Mogelijke nieuwe omkoopzaak bij Vestia

De FIOD onderzoekt al bijna twee jaar een mogelijke nieuwe omkopingszaak bij woningcorporatie Vestia. Twee oud-medewerkers zijn aangemerkt als hoofdverdachten, meldt het functioneel parket van het OM woensdag na berichtgeving van De Telegraaf. In de zaak zijn meer dan vijftig personen of bedrijven in beeld die mogelijk bij de omkoping betrokken zijn.

Het onderzoek was „bijvangst bij een ander onderzoek”, laat het functioneel parket weten. Volgens De Telegraaf ging het om een faillissementsfraude bij een Reeuwijks accountantskantoor. Dat kan het OM niet bevestigen. Vestia lijkt voor zo’n 2,5 miljoen euro te zijn benadeeld.

De bedrijven die het OM en de FIOD onderzoeken, zijn vooral actief in de onderhouds- en schoonmaakbranche. De hoofdverdachten werden eerder al door Vestia ontslagen, bevestigt de corporatie. Er loopt ook een intern onderzoek. Volgens het parket bevindt het onderzoek zich in een afrondende fase, maar er is nog geen mogelijke zittingsdatum.

In 2018 werden twee oud-medewerkers van Vestia veroordeeld voor onder meer omkoping. Zij speelden een belangrijke rol in het derivatenschandaal dat de corporatie in grote financiële problemen bracht. De twee kregen 2,5 en 3 jaar gevangenisstraf opgelegd.

De corporatie had 23 miljard euro in derivaten gestoken, en leed 2,7 miljard euro schade. Ook accountantskantoren Deloitte en KPMG kwamen onder vuur te liggen, evenals ABN Amro en Deutsche Bank. Er werd voor vele tientallen miljoenen aan schikkingen getroffen.

Ook oud-directeur Erik Staal schikte in 2015 met Vestia voor zijn rol in het derivatenschandaal. Het geld voor die schikking (een miljoen euro) bleek hij aan een goededoelenorganisatie in Zuid-Afrika onttrokken te hebben.