Recensie

Recensie

Norah Jones smeedt sfeer en zang feilloos samen

De titel, Pick Me Up Off The Floor, klinkt dramatischer dan nodig is. Voor haar nieuwe album maakte Norah Jones een reeks sobere mijmeringen, die juist door hun eenvoud Jones’ vitaliteit bevestigen. En anders blijkt het wel uit de songtitels, zoals de ‘levens-trilogie’: ‘This Life’, ‘To Live’ en ‘I’m Alive’.

Norah Jones heeft op dit zevende album de behoefte aan pophits afgeschud. Haar nieuwe liedjes kiezen hun eigen vorm, in verhalende instrumentaties met vooral piano, orgel en pizzicato strijkers, rond haar meanderende zangstem. Die stem behaagt nog altijd. Vloeiend, met samenzweerderige dictie, ontrolt ze haar bluesy melodieën. Er is een subtiele bijrol voor Jeff Tweedy, voorman van Wilco, die haar tokkelend op zijn akoestische gitaar in enkele nummers weerwoord geeft. Soms slaat Jones met haar vuist op tafel, zoals in het stevig aanzwelleinde ‘Flame Twin’. Maar steeds verrassen de wendingen. Norah Jones heeft zang en sfeer hier feilloos samen gesmeed.