Naar een jong meisje was hij nooit ‘expliciet’ op zoek

Rechtszaak Drie mannen worden verdacht van betaalde seks met een 17-jarige. Het OM vindt dat bij dit delict hard moet worden opgetreden.

Foto Olga Vaskevich

Het was een oproepje uit duizenden: ‘36-jarige sugar daddy zoekt betaalde seks met leuke dame van 21’. Maar de advertentie, in november 2018 geplaatst op de ‘erotische marktplaats’ Seksjobs.nl, is niet echt. Er zit geen man met lustgevoelens achter – het bericht komt van een team van de Rotterdamse recherche, op zoek naar slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel.

Een reactie laat niet lang op zich wachten. Een jonge vrouw wil afspreken, ze noemt zich Melissa. Als een politieagent aanbelt bij haar huis, doet er een meisje open in lingerie. Ze is 17 jaar, vertelt ze nadat de agent zich kenbaar heeft gemaakt. Die zomer is ze de prostitutie ingegaan, ze kwam door een televisieprogramma op het idee. Ze heeft tot nu toe drie klanten gehad, met wie ze een aantal keer heeft afgesproken. Tegen hen zei ze dat ze 19 was.

De drie mannen moeten woensdagmiddag in de rechtbank in Dordrecht verschijnen. Door de verklaringen van het meisje en het natrekken van hun telefoonnummers, kwam de politie achter hun identiteit. Ze worden verdacht van ontucht met een jongere van 16 of 17 jaar oud die zich aanbiedt voor seks tegen betaling – een delict waarop volgens artikel 248b uit het Wetboek van strafrecht maximaal vier jaar celstraf staat.

Twee van de drie verdachten ontkennen dat ze seks hadden met Melissa. Volgens de eerste, een man met rastavlechten, bleef het enkel bij seksueel getinte telefoongesprekken. Omdat ze erg aandrong maakte hij 50 euro naar haar over, zegt hij. „Daarna zouden we afspreken maar dat is er niet meer van gekomen.” Naar een jong meisje was hij nooit „expliciet” op zoek. „Ik heb zelf twee kinderen. Ik heb geen enkele bedoeling om achter minderjarige meisjes aan te zitten.”

‘Ik vond haar zielig’

De tweede verdachte, een Rotterdammer van halverwege de veertig, dook vorig jaar in een ander onderzoek al op als klant van een minderjarig meisje. Ook die zaak wordt vandaag behandeld. Met haar had hij één keer een car date, maar omdat ze geen rustig plekje konden vinden voor de afgesproken blowjob, bleef het toen bij zoenen. Met Melissa heeft hij eveneens geen „seksueel contact” gehad, zegt de man. Het geld dat hij naar haar overmaakte – 680 euro verspreid over een paar maanden – was niet voor ontuchtige handelingen. „Ik vond haar zielig. Ze hing zielige verhalen op.”

De derde verdachte, een personal trainer, zag Melissa in ieder geval één keer – of vaker, hij weet het niet meer precies, er waren in die periode ook andere contacten. En ja, die ene keer was er sprake van seks tegen betaling. Dat ze onder de 18 was wist hij niet: „Ik schatte haar op 20, 21 jaar. Het was de eerste keer dat ik zo’n advertentie plaatste en ik had meteen de verkeerde aan de haak.”

Het OM maakt zich al een tijd grote zorgen over de toename van minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Bijna de helft van de 3.000 slachtoffers die jaarlijks worden uitgebuit, is jonger dan 18 jaar, blijkt uit een schatting van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

„We merken dat als we actief zoeken, we eigenlijk vrijwel direct meisjes of jongens vinden”, zegt officier van justitie Mirjam Blom voorafgaand aan de zitting. Naast jongeren die worden gedwongen, – zoals in de Schiedamse kelderboxzaak – ziet het OM ook jongeren die zichzelf aanbieden voor seks tegen betaling, zoals Melissa.

Om meer zicht te krijgen op deze jongeren is de politie vaker advertenties gaan zetten op sites als Seksjobs.nl. Blom: „Je moet er echt naar op zoek, want als we achter ons bureau gaan zitten wachten tot er aangifte wordt gedaan, gebeurt er niets.”

Niet alleen pooiers maar ook klanten moeten hard worden aangepakt, vindt het OM. Zij moeten zich ervan bewust zijn dat ze zich schuldig maken aan een ernstig strafbaar feit en schade toebrengen aan een minderjarige. Blom: „In alle zaken die wij opsporen hebben de klanten steeds hetzelfde verweer: ze waren zich er niet van bewust, en nooit hebben ze voldaan aan de door de wet opgelegde plicht om eerst de leeftijd te controleren. Altijd gaan eigen lustgevoelens boven de belangen van het kind.”

Alleen een celstraf is volgens het OM passend, en zo staat het ook in de wet. Toch worden in de praktijk vaak voornamelijk taakstraffen opgelegd, naast een minimale celstraf. Dit gebeurde bijvoorbeeldin de veelbesproken Valkenburgse zedenzaak, waarin 27 mannen terecht stonden wegens seks tegen betaling met een 16-jarig meisje. De straffen in deze zaak vielen flink lager uit dan het OM had geëist: verreweg de meeste verdachten kregen in hoger beroep een taakstraf plus één dag cel. Deze woensdag eist de officier straffen tot 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk. „Als de sanctie niet hoger is dan een aantal vrije dagen schoffelen”, zegt ze, „zal lust het blijven winnen van het verstand.”

Aanvulling (2 juli 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond bij de cijfers de Nationaal Rapporteur Mensenhandel niet vermeld dat het gaat om een schatting. Dit is hierboven aangepast. Of er in de Schiedamse kelderboxzaak sprake was van dwang, werd door de rechter in het vonnis niet expliciet benoemd. Doordat het meisje minderjarig was, is er volgens de rechter al sprake van misbruik. De zaak kwam aan het licht door een klant die naar de politie stapte nadat het meisje hem had verteld dat ze 16 jaar was en onder dwang in de prostitutie was beland, zo bleek destijds tijdens de zitting.