Recensie

Recensie

Mabandla zakt prettig weg tussen de noten

Hij had nu eigenlijk in Nederland moeten zijn om zijn concerten van april in te halen, maar dat is opnieuw uitgesteld tot oktober. Ook het album van de Zuid-Afrikaanse singer/songwriter Bongeziwe Mabandla kent zulke coronaproblemen, maar gelukkig is het op de streamingdiensten gewoon luisterbaar, want Iimini (wat ‘dagen’ betekent in Xhosa) biedt een rijke luisterervaring.

Het geluid van de folkzanger doet denken aan Michael Kiwanuka, soms aan Sinkane. Hij zingt hees en zoet in het Xhosa. Je hoeft de teksten niet te snappen om de hartzeer en nostalgie te horen. De minimale beats bieden genoeg diepte, maar terecht klinkt Bongeziwes gelaagde stem telkens op de voorgrond. En dat terwijl hij helemaal geen voorgrondstem heeft, verwacht geen uithalen of vocale acrobatiek. Hij heeft de neiging om prettig weg te zakken tussen de noten, als organisch deel van het klankwerk.