Opinie

Le Coq d’Or

In 010

Wat gaat er door u heen? Je mag het sinds Sonja Barend eigenlijk niet meer vragen, maar ik kan het niet nalaten nu ik met Thea en Jan Dammes voor het pand sta dat zoveel voor hen betekent. „Pijnlijk dat er niets meer over is van de vroegere grandeur”, antwoordt Thea. En Jan: „Moet je die gele verf zien. Ziet er toch niet uit.” Thea: „Gelukkig hebben ze pas wel de markiezen weggehaald. Die waren aan flarden.”

Thea’s vader, Aad van Woerden, was hier ruim dertig jaar eerste oberkelner. ‘Hier’ is de Van Vollenhovenstraat 25, waar restauranthouder Piet Wilthagen vlak na de oorlog Le Coq d’Or opende. „Daar”, wijst Thea naar de gevel, „stond die naam in mooie gouden letters afgebeeld.”

In het nabijgelegen grand café Loos praat ik verder met Jan over de gouden tijd van het Franse etablissement. Hij toont een album met op elke foto zijn schoonvader, steeds in smoking en met beroemde gasten. „De deur werd geopend door een portier”, herinnert Jan zich van zijn vele bezoeken. „Daarachter zat Wilthagen. Als een gast geen das droeg, vroeg hij: ‘Wat komt u doen?’ ‘Eten, mijnheer.’ ‘Ja, maar toch niet zo?’ ”

Havenbaronnen en bankiers kwamen over de vloer. Jan: „Danny van Beuningen, baas van de SHV, lunchte er elke dag. Hij genoot van alle primeurs: de eerste oesters en de eerste kievitseieren. En altijd de beste wijnen. Soms was hij met zijn gezelschap duizend gulden per week kwijt. Na afloop schreef mijn schoonvader dan in sierlijke letters de nota.”

In 1957 kookte de Zwitserse topkop Raymond Willauer voor Le Coq d’Or een van Nederlands eerste Michelinsterren bij elkaar. Tot 1989 bleef die ster gehandhaafd. Prins Bernhard en Willem Duys smulden ervan. Duys wipte ook wel eens aan bij Wilthagen thuis, boven de zaak. Dan draaiden ze samen plaatjes, en Duys kende alle titels.

Allemaal voorbij. Le Coq d’Or sloot in 1995 de deuren, waarna Kip de boel overnam. Ook dat restaurant is al weer enkele jaren dicht, en sindsdien staat het pand leeg. „Vervat Vastgoed is nu de eigenaar. Thea en ik willen zo graag dat het weer een mooie zaak wordt”, zegt Jan.

Thuisgekomen bel ik de heer Vervat. Die zegt: „Het is de bedoeling dat er eind 2021 een boutique hotel in komt.” Er is dus hoop.