Inspectie SZW

Werk stilgelegd bij aspergekweker om zevendaagse werkweek

De Inspectie SZW heeft het werk bij een Brabantse aspergekweker tijdelijk stilgelegd omdat Oost-Europese arbeiders daar zevendaagse werkweken hadden. Het betreft 44 werknemers die al zes weken lang elke dag asperges staken, in strijd met de wettelijk verplichte rusttijd. Dat schrijft de Inspectie woensdag. De aspergestekers uit Polen en Roemenië zouden werkdagen hebben gehad van acht tot veertien uur. Ze krijgen nu tijd om te rusten, schrijft de Inspectie. De werkgever moet „zich houden aan de regels van wettelijke rust”. Die is vastgesteld op wekelijks 36 uur aaneengesloten vrije tijd. Ook zouden er tekortkomingen zijn geweest bij de huisvesting van de arbeiders, die woonden bij de werkgever. De inspectie zag ook gebreken bij de maatregelen om risico op besmetting met het coronavirus te beperken. (NRC)