Recensie

Recensie Muziek

Heimwee en hoop tijdens thuisquarantaine

Ook de tournee van de Amerikaanse jazzpianist Brad Mehldau stopte deze coronalente abrupt. Alle shows werden afgelast, en de grenzen sloten. Mehldau en zijn gezin (hij is getrouwd met de Nederlandse zangeres Fleurine) konden niet terug naar hun woonplaats New York.

April 2020, een solosuite van 12 korte delen, is een muzikale weerslag van hun thuisquarantaine in april in Amsterdam. Een wandelingetje, social distancing, de onwetendheid, hoe de dagen aan elkaar kleven en hoe het gezin nog hechter wordt. De composities reflecteren op het sterk vereenvoudigde leven (‘stepping outside’, ‘the day moves by’). Ze zijn fraai melodieus in minimalistische contouren. Dan weer stemmig, dan hoopvol. ‘stopping, listening: hearing’ en het melancholieke ‘remembering before all this’ springen er in diepte en aanzwellende klankbeelden uit. Covers van Neil Young, Billy Joel en Jerome Kern onderstrepen dat gevoel van heimwee en hoop.