Recensie

Recensie

Donderwolken en planten die doodgaan

De albumtitel herinnert aan de film Sideways en doet vermoeden dat de muziek gemaakt is onder invloed van heel veel wijn. Het zou zomaar kunnen, want het tweede album van de Rolling Blackouts Coastal Fever (waarom zo’n lange naam als je hem daarna op de hoes afkort?) uit Melbourne klinkt omfloerst, weldadig en beneveld. RBCF past in een traditie van bands van down under als The Clean en The Verlaines, allemaal welluidende post-new wavebands met heldere gitaren een onderliggende sfeer van melancholie en doem. Perfect in elkaar grijpende popsongs als ‘Falling Down’ en ‘The Cool Change’ betoveren in hun The Byrds-achtige sixtiesharmonieën, maar hebben altijd weer die weemoed van grimmige donderwolken en planten die doodgaan. Rolling Blackouts C.F. heeft de intense pech dat ze hun kunstje door de coronapandemie niet live naar een hoger plan kunnen tillen. Dit is zalvende muziek die ook een beetje jammert en zeurt.