Laatste ontwikkelingen Covid-19

Weer afname coronapatiënten op IC

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 18 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 19 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Voor zover bekend is bij één persoon die aanwezig was bij de antiracismedemonstratie op de Dam het coronavirus vastgesteld. De betoger was tijdens de bijeenkomst niet besmettelijk omdat hij pas na „een kleine week” klachten kreeg.
 • Ruim 40 procent van de wietgebruikers die het Trimbos-instituut ondervroeg, ging meer blowen nadat de coronamaatregelen waren ingevoerd. Stress, geestelijke gezondheid en eenzaamheid werden als belangrijkste redenen genoemd.
 • De Britse overheid gaat voor de corona-app toch gebruikmaken van technologie van Apple en Google in plaats van een eigen systeem.
 • Ruim twintig militairen in opleiding in het Brabantse Oirschot hebben mogelijk een besmetting met het coronavirus opgelopen. De militairen hebben milde klachten en worden daarom getest op het virus. Ze zitten in quarantaine tot de uitslag van de test binnen is.
 • 185.000 ondernemers krijgen uitstel van betaling voor belastingen

  Nederlandse ondernemers hebben voor ruim 10 miljard euro uitstel van betaling voor belastingen gekregen. Ruim 185.000 ondernemers kregen uitstel van betaling. Dat heeft het ministerie van Financiën donderdag bekendgemaakt. Waarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op omdat tot zeker 1 oktober uitstel kan worden aangevraagd.

  Ondernemers kunnen uitstel van betaling aanvragen voor belastingen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

  Door de uitbraak van het coronavirus kunnen ondernemers die hard getroffen worden door de crisis uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingsoorten, zoals btw en loonheffing. De Belastingdienst heeft voornamelijk uitstel verleend voor loonheffing (4 miljard euro) en btw (4 miljard euro). Ook voor de vennootschapsbelasting (1,5 miljard euro) en de inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet (700 miljoen euro) werd uitstel verleend.

  Voetbalclubs akkoord met financiële compensatie

  Cambuur, De Graafschap, NAC, Volendam en FC Utrecht worden financieel gecompenseerd voor het voortijdig beëindigen van de Keuken Kampioen Divisie en de bekerfinale. Een meerderheid van de leden van de KNVB stemde donderdag tijdens de algemene ledenvergadering in met de tegemoetkoming. De KNVB noemt de bijdrage „een gebaar naar clubs die sportief en economisch gezien een bittere pil moesten slikken vanwege het noodgedwongen vroegtijdig beëindigen van het seizoen”.

  SC Cambuur en De Graafschap krijgen respectievelijk 425.000 euro en 375.000 euro voor het mislopen van een mogelijke promotie naar de eredivisie. Algemeen Directeur Ard de Graaf van Cambuur zegt in een verklaring dat het geen reden is voor vreugde. „Het gevoel van onrecht is nog steeds groot, maar het is niet in het belang van het Nederlandse voetbal en ook niet in het belang van onze club om door te blijven vechten als het perspectief juridisch gezien ongewis is.” Naar NAC en Volendam gaat 50.000 euro.

  Ook FC Utrecht legt zich erbij neer dat de bekerfinale niet zal worden gespeeld. De club krijgt 600.000 euro maar algemeen directeur Thijs van Es zegt in een verklaring dit bedrag niet als compensatie te zien. „Heel eerlijk, dat de bekerfinale niet plaatsvindt, valt niet te compenseren.”

  Twitter avatar KNVB KNVB De Corona-crisis zette zoals verwacht de toon tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) van vandaag op de KNVB Campus in Zeist. Lees hier wat er werd besproken.👇 https://t.co/6CaQ59vbl5

  Ruim 20 militairen Oirschot mogelijk besmet met coronavirus

  Ruim twintig militairen in opleiding in het Brabantse Oirschot hebben mogelijk een besmetting met het coronavirus opgelopen. De militairen hebben milde klachten en worden daarom getest op het virus. Dat meldt Defensie donderdag.

  In afwachting van de uitslag van de testen zitten de militairen in quarantaine. Ook het overige personeel van de eenheid is uit voorzorg naar huis gestuurd. Dit moet verspreiding over de kazerne voorkomen, meldt defensie. Van dertien militairen is bekend dat ze niet besmet zijn, 22 anderen wachten nog op de testuitslag. Defensie hoopt zaterdag duidelijkheid te hebben.

  Volgens Defensie gelden er tijdens de opleiding en op de kazerne strenge richtlijnen om besmettingen te voorkomen. De lokale GGD is op de hoogte gebracht.

  Denemarken opent op 27 juni grenzen voor toeristen uit meeste EU-landen

  Denemarken opent vanaf 27 juni zijn grenzen weer voor reizigers en toeristen uit de meeste andere EU-landen. Voorwaarde is wel dat het aantal besmettingen in die landen laag is. Dat heeft de Deense regering bekendgemaakt, melden Deense media donderdag.

  Inwoners van EU-landen met minder dan twintig nieuwe wekelijkse besmettingen per 100.000 inwoners kunnen straks weer naar Denemarken. Ook worden er eisen gesteld aan het testbeleid van landen. Dit betekent dat inwoners van bijna alle EU-lidstaten Denemarken in mogen, behalve inwoners van Zweden, het VK, Ierland en Portugal. Voor Zweden kan een uitzondering gelden voor mensen die in een gebied met weinig besmettingen wonen. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer reizigers uit landen buiten de EU ook weer welkom zijn.

  Aanvankelijk wilde Denemarken de grenzen dicht houden tot 31 augustus, behalve voor Duitsers en sommige Scandinavische landen. „Ik ben blij dat we nu een belangrijke stap in de richting van normalisatie kunnen zetten”, aldus minister Jeppe Kofod van Buitenlandse Zaken. „We bevinden ons op een veel betere plek in Denemarken dan we zojuist hadden durven hopen.” Toeristen die naar Denemarken willen, moeten wel voor minstens zes dagen blijven.

  Weer afname coronapatiënten op IC

  Het aantal mensen dat op een IC ligt vanwege Covid-19 is in het afgelopen etmaal weer met zes afgenomen, tot een totaal van 67. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen dagen schommelde dit aantal rond de 70 en 80 mensen.

  Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers zegt hierover dat er in veel ziekenhuizen geen nieuwe coronapatiënten meer zijn opgenomen. Dat er naast coronapatiënten in totaal 568 mensen op een IC opgenomen liggen, duidt er volgens hem op dat de reguliere zorg nog niet helemaal terug is op het oude niveau.

  'Britse corona-app gaat toch draaien met Google/Apple-platform'

  De Britse overheid gaat voor de corona-app gebruikmaken van technologie van Apple en Google, in plaats van een eigen systeem. Dat meldt de BBC donderdag. Het nieuws volgt op de bekendmaking gisteren dat de lancering van de corona-app nog tot het einde van het jaar zou duren.

  Het systeem van Apple en Google zorgt voor een app die gebruikmaakt van bluetooth. Maar daarbij wordt rekening gehouden met de privacy van gebruikers door persoonsgegevens niet centraal op te slaan. Volgens de Britse overheid is de centralisatie noodzakelijk om een beter inzicht te krijgen in virusuitbraken.

  Het eigen traceersysteem is door de nationale gezondheidsdienst NHS getest op het Isle of Wight, waarbij bleek dat de app moeite had om in te loggen op telefoons van Apple. Het systeem van Apple/Google zou meer moeite hebben gehad met het inschatten van de afstand van gebruikers.

  Hiermee volgt het Verenigd Koninkrijk landen zoals bijvoorbeeld Duitsland, die ook voor hun corona-app gebruik maken van het systeem van Apple/Google. Gisteren werd bekend dat de Duitse app al meer dan zes miljoen keer is gedownload. Interessant is dat de code daar open source is, waardoor iedereen deze kan inzien.

  Ruim 1,5 miljoen uitkeringsaanvragen VS, ondanks heropening economie

  Nog eens 1,5 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat zijn er 58.000 minder dan een week eerder. Dat heeft het Amerikaanse ministerie voor Arbeid donderdag bekendgemaakt. Met het nieuwe cijfer komt het aantal uitkeringsaanvragen in de afgelopen dertien weken op een totaal van 45,7 miljoen.

  Hoewel de Amerikaanse economie na drie maanden coronacrisis langzaam weer open gaat, worden honderdduizenden mensen nog altijd ontslagen. Nieuwe uitkeringsaanvragen zijn een betrouwbare maatstaf om zicht te krijgen op het aantal ontslagen. Hoewel het aantal aanvragen nog altijd extreem hoog is, is er wel een daling ingezet. Het aantal uitkeringsaanvragen daalt al drie weken op rij.

  Het werkloosheidscijfer van de Verenigde Staten was vorige maand 13,3 procent, ondanks de versoepeling van de lockdown door staten. Het werkeloosheidscijfer is licht gedaald ten opzichte van de piek van april van 14,7 procent. Dat was het hoogste cijfer sinds de Grote Depressie van jaren dertig. De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, verwacht dat het werkloosheidspercentage eind 2020 nog steeds boven de 9 procent zal liggen.

  President Donald Trump streek twee weken geleden met de eer toen de daling van de werkeloosheidscijfers bekend werd. „Een bevestiging van al het werk dat we hebben gedaan”, zei hij toen. Volgens de president zijn eerdere economische voorspellingen „de grootste misrekeningen in de geschiedenis van het bedrijfsleven”.

  'Ruim 40 procent van wietgebruikers blowde meer tijdens de lockdown'

  Ruim 40 procent van de door het Trimbos-instituut ondervraagde wietgebruikers ging meer blowen nadat de coronamaatregelen zijn ingevoerd. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat donderdag is gepubliceerd door het kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Als belangrijkste redenen om meer te gaan gebruiken werden stress, geestelijke gezondheid en eenzaamheid genoemd.

  Voor het onderzoek is bij 1.563 mensen een enquête afgenomen, tussen de vier en zes weken nadat de coronamaatregelen eind maart werden geïntroduceerd. De gebruikers hadden gereageerd op een oproep via sociale media of waren bekenden van het Trimbos uit eerdere onderzoeken. Om deze reden is de steekproef „niet representatief voor de gemiddelde Nederlandse cannabisgebruiker”, stelt Trimbos. „De resultaten moeten dan ook als verkennend worden beschouwd.”

  Ondanks de lockdown bleef het gebruik gelijk bij de meeste ondervraagden (49,1 procent). Bij de 41,3 procent van de mensen die wel vaker gingen gebruiken, steeg het gemiddelde gebruik van 3 joints per dag naar 3,6. Het aandeel van gebruikers dat dagelijks cannabis tot zich nam, steeg van 67,9 procent naar 76,4 procent.

  Een kleine 7 procent van de mensen ging tijdens de lockdown juist minder gebruiken en 2,8 procent van de gebruikers is, al dan niet tijdelijk, gestopt met wiet. Mensen die dit deden noemden hun mentale en fysieke gezondheid als belangrijkste factoren om dit te doen.

  Veruit de meeste ondervraagde wietgebruikers, 85 procent, troffen coronamaatregelen bij hun gebruik. Hierbij moet gedacht worden aan het niet delen van een joint, afstand houden en alleen blowen. De manier waarop mensen de cannabis tot zich namen veranderde niet. 99 procent van de gebruikers zei de hasj of wiet te roken. 6,5 procent van de gebruikers zegt het middel te hebben verwerkt in voedsel.

  Rijen voor de coffeeshops in de Haagse Herenstraat. Het kabinet besloot in maart dat alle horeca dicht zouden gaan om verspreiding van het coronavirus in te perken. Voor afhalen bij de coffeeshops werd een dag later een uitzondering gemaakt. Foto Phil Nijhuis/ANP

  RIVM: vier nieuwe coronadoden en drie nieuwe ziekenhuisopnames

  In de afgelopen vierentwintig uur zijn er vier nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld aan het RIVM. Deze mensen zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, de meldingen komen soms met vertraging binnen. Het totaal aantal bekende sterfgevallen door het virus in Nederland staat daarmee op 6.078.

  Daarnaast zijn in het afgelopen etmaal drie meldingen binnengekomen van mensen die in een ziekenhuis zijn opgenomen (geweest), waarmee het totale cijfer op 11.835 komt. Het aantal mensen dat positief is getest op het virus is met 132 toegenomen tot 49.319. Omdat niet iedereen is getest, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

  Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt later donderdag met nieuwe getallen over het aantal IC-opnames voor het virus. De laatste dagen lagen zo'n zeventig tot tachtig Nederlandse Covid-19-patiënten op de intensive care.

  UEFA: houd 5 oktober aan als transferdeadline

  De Europese voetbalbond UEFA heeft nationale voetbalbonden donderdag geadviseerd om 5 oktober aan te houden als deadline voor de aankomende transferperiode. Normaal gesproken kunnen spelers in vrijwel alle Europese competities in juli en augustus van club wisselen. De zomerse transferperiode begint aan het einde van het seizoen, maar veel competities moeten door de uitbraak van het coronavirus nog worden afgerond.

  Eerder deze maand bepaalde de KNVB dat de zomerse transferperiode in Nederland in twee delen wordt opgesplitst. De eerste periode duurt van 1 juli tot en met 21 juli. De tweede periode van negen weken wil de bond afstemmen op de deadlines van andere competities. Daarmee wil de KNVB voorkomen dat Nederlandse clubs geen voetballers meer kunnen aantrekken, terwijl nog wel spelers kunnen vertrekken.

  Als een voetbalbond besluit ook na 5 oktober transfers toe te staan, kunnen die spelers niet in actie komen in de Champions League en Europa League. UEFA geeft clubs tot 6 oktober de tijd om spelers in te schrijven voor deze toernooien, waarvan de start van de groepsfase in de voorlaatste week van oktober gepland staat.

  Lees meer over de afwikkeling van de Champions League en Europa League: In 12 dagen moet het lukken

  Eiffeltoren eind van de maand weer open

  De Eiffeltoren gaat naar verwachting op 25 juni weer open. Het uitzicht van het Parijse boegbeeld is dan wel alleen voor fitte mensen: om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan de 324 meter hoge trekpleister alleen met de trap worden bestegen.

  Bij de opening kunnen bezoekers niet hoger dan de tweede verdieping. Ergens in juli verwacht de organisatie van de Eiffeltoren genoeg veiligheidsmaatregelen getroffen te hebben om de liften weer te kunnen gebruiken. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de Eiffeltoren niet zo lang dicht geweest.

  Normaliter bezoeken jaarlijks zo'n negentig miljoen buitenlandse toeristen Frankrijk. Zij geven miljarden euro's uit. Dit jaar proberen beheerders van het Franse nationaal erfgoed hun landgenoten te verleiden om in eigen land op vakantie te gaan met een grote reclamecampagne Cet été, je visite la France. Met de oproep tot „toeristisch patriottisme” proberen de organisaties de terugval in inkomsten op te vangen.

  Met zo'n zeven miljoen bezoekers per jaar staat de Eiffeltoren in de top vijf van de best bezochte Franse toeristische bestemmingen. Maar ook dat monument richt zich komende tijd op de Fransen zelf. „Voor het Franse publiek is dit het moment om naar de Eiffeltoren te komen”, zei de directeur, Branco Ruivo.

  Oud-president Kazachstan Nazarbajev (79) besmet met coronavirus

  De voormalig president van Kazachstan, Noersoeltan Nazarbajev, is besmet geraakt met het coronavirus. De 79-jarige oud-leider is in zelfisolatie gegaan en vervult zijn werkzaamheden op afstand, zegt zijn woordvoerder volgens Interfax.

  Sinds het einde van de Kazachstaanse lockdown vorige maand is het aantal besmettingen er snel opgelopen. De centraal-Aziatische republiek heeft haar maatregelen tegen de verspreiding van het virus deze week weer aangescherpt. Aankomend weekend zullen de winkelcentra, markten en parken in grote steden gesloten zijn. Ook worden er meer IC-bedden ingericht.

  Oud-president Nazarbajev is nog steeds een van de machtigste mannen van het land. Hij heeft de eretitel elbasy – Leider van de Natie. Ook is hij voorzitter van de Veiligheidsraad en hoofd van de regeringspartij.

  Eerder deze week bleek ook de minister van Volksgezondheid, Jelzjan Birtanov (48), besmet. Hij ligt eveneens in het ziekenhuis. Ook werd het virus vastgesteld bij de voorzitter van het parlement, Noerlan Nigmatoelin (55), en een aantal regionale leiders. De ministers van Onderwijs, van Landbouw en van Ecologie zijn in zelfquarantaine gegaan.

  In Kazachstan is van honderd mensen bekend dat ze overleden aan het coronavirus. Meer dan dertig van hen stierven in de afgelopen week.

  Chinese president Xi: renteloze leningen aan Afrikaanse landen opgeschort in coronacrisis

  Afrikaanse landen hoeven een deel van de leningen bij China vanwege de coronacrisis voorlopig niet af te lossen. Dat heeft president Xi Jinping woensdagavond laten weten, tijdens een video-conferentie tussen China, een aantal Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie. China schort de afbetalingen op voor renteloze leningen die eind 2020 aflopen.

  Met de toezegging wil Xi de landen op het continent die het zwaarst getroffen zijn door de corona-epidemie tegemoet komen. Als zij geen terugbetalingen hoeven te doen, hebben ze meer budget voor de bestrijding van Covid-19. Uit de verklaring is nog niet duidelijk welke landen in aanmerking zouden komen voor de opschorting, of wat er gebeurt met leningen waarover wel rente betaald moet worden of die later aflopen.

  De G20, het IMF en de Wereldbank bekeken in april of het mogelijk was de 's werelds armste landen respijt te geven voor rentebetalingen en aflossingen tijdens de coronacrisis. In onder meer Nigeria circuleerde afgelopen weken ook de hashtag #ChinaMustPay: daarmee gaven gebruikers van sociale media aan dat zij vinden dat China meer moest doen om de landen bij te staan in de bestrijding van de pandemie.

  In zijn aankondiging noemde Xi niet alleen leningen. Als China een vaccin weet te ontwikkelen tegen het nieuwe coronavirus, wordt dat gratis verspreid. Afrikaanse landen kunnen dan als eerste van het vaccin gebruikmaken, volgens de president. Ook wil hij doorgaan met het bouwen van ziekenhuizen in heel Afrika.

  Zo lijkt China de coronacrisis aan te grijpen om opnieuw, na filantropie en infrastructuurprojecten, zijn invloed te laten blijken op het Afrikaanse continent.

  Lees ook deze analyse uit april: Schuldhulp voor arme en opkomende landen is onafwendbaar

  Eén betoger op de Dam positief getest op het coronavirus

  Voor zover bekend is bij één persoon die aanwezig was bij de antiracismedemonstratie op de Dam het coronavirus vastgesteld. De betoger kreeg pas „een kleine week” na de demonstratie klachten en was tijdens de bijeenkomst dus niet besmettelijk, zo heeft het Amsterdamse gemeentebestuur donderdag bekendgemaakt. Het is ook mogelijk dat diegene de besmetting na de demonstratie heeft opgelopen.

  De patiënt heeft zich zelf bij de GGD gemeld met klachten. De maximale incubatietijd van veertien dagen sinds de demonstratie is nu voorbij en het lijkt er dus op dat de antiracismebetoging in elk geval geen grote besmettingshaard is geweest. Bij de andere GGD'en in Nederland hebben zich volgens de Amsterdamse zorgwethouder Simone Kukenheim ook geen mensen met klachten gemeld die bij de demonstratie waren.

  Na de demonstratie, waar duizenden mensen aanwezig waren, ontstond veel bezorgdheid over het feit dat het te druk was om anderhalve meter afstand te houden. Burgemeester Femke Halsema moest zich voor de gemeenteraad verantwoorden omdat er onvoldoende maatregelen getroffen waren om de drukte tegen te gaan. Dat kwam doordat het aantal aanwezigen door zowel het stadsbestuur en de politie als de organisatie vooraf was onderschat. De burgemeester wilde de demonstratie tegen onder meer politiegeweld niet opbreken omdat ze bang was dat daarvoor ingrijpen van de politie nodig zou zijn.

  Of met deze ene besmetting de volledige nasleep van de demonstratie in beeld is, is nog niet duidelijk, zegt het RIVM. Het is „een beetje giswerk” of iedereen met klachten zich wel heeft laten testen. Ook kan het zijn dat patiënten pas later in beeld komen bij de gezondheidsdiensten, als hun klachten erger worden. Verder zit er nog wat vertraging tussen het aantal ziektegevallen en wanneer de RIVM de meldingen binnenkrijgt. Maar: „gelukkig zien we niet dat iedereen massaal omvalt van de corona”.

  Deze voorzichtig positieve conclusie betekent niet dat een massale bijeenkomst zoals op de Dam vanaf nu weer kan. „Het feit dat het één keer goed gaat betekent niet dat het een tweede keer niet alsnog misgaat. Het feit blijft dat we alert moeten zijn en ons aan de maatregelen moeten gaan houden. Het virus is niet weg”, zegt de woordvoerder van het RIVM.

  De antiracismebetoging op de Dam in Amsterdam, ruim twee weken geleden. Foto Sem van der Wal/ANP

  Correctie (18 juni 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat de betoger die later besmet bleek in beeld kwam bij contactenonderzoek naar een andere patiënt. Die informatie (afkomstig van het Amsterdamse gemeentebestuur) was onjuist, liet de GGD weten. De update is aangepast.

  25 nieuwe besmettingen in Suriname

  • De Verenigde Staten gaan niet opnieuw in lockdown nu het aantal coronavirusbesmettingen in verschillende staten weer oploopt. Dat heeft president Donald Trump donderdagochtend vroeg gezegd op Fox News, meldt persbureau Reuters. „We gaan het land niet opnieuw sluiten. We hoeven dat niet te doen”, zei Trump. De president is ook voornemens om zaterdag een verkiezingsbijeenkomst te organiseren in de stad Tulsa. Hierbij worden honderdduizend mensen verwacht.
  • In Suriname is het aantal besmettingen ten opzichte van woensdag met 25 gestegen naar 261. Daarvan zijn 48 patiënten inmiddels hersteld van de ziekte. Het land heeft in totaal zes sterfgevallen geregistreerd, waarvan vier in de afgelopen week.
  • De Argentijnse president Alberto Fernández is uit zelfbescherming in quarantaine gegaan vanwege het toenemende aantal Covid-19-gevallen in het Zuid-Amerikaanse land. Verschillende politici uit de omgeving van Fernández zijn besmet geraakt, onder wie de gouverneur van Buenos Aires en andere lokale bestuurders.
  • Bij het bekendmaken van de werkeloosheidscijfers heeft de Australische premier Scott Morrison donderdag gezegd dat zijn land een „duistere tijd” tegemoetgaat. Meer dan 838.000 Australiërs hebben in de afgelopen drie maanden hun baan verloren. Premier Morrison verwacht dat het zijn land „zo'n twee jaar gaat kosten” om de economie terug te krijgen op het precoronaniveau.

  Weer besmetting in 'coronavrij' Nieuw-Zeeland

  In Nieuw-Zeeland, dat zich vorige week virusvrij verklaarde, is een derde persoon positief getest op Covid-19. Het gaat om een man tussen de zestig en zeventig jaar oud uit Pakistan, die via Qatar en Australië naar Nieuw-Zeeland is gevlogen. Dat meldt de krant New Zealand Herald donderdag.

  De man vloog van Pakistan naar Doha, de hoofdstad van Qatar, en op 11 juni naar het Australische Melbourne. Vanuit daar kwam hij op 13 juni aan in Nieuw-Zeeland en werd, nadat hij klachten had, op 16 juni op corona getest.

  Tijdens de reis droeg de man een mondkapje. Hij werd vergezeld door iemand anders met wie hij nauw contact had. De twee zitten beiden in quarantaine. Het ministerie van Nieuw-Zeeland is nu bezig de rest van de passagiers van het vliegtuig te traceren.

  Nadat Nieuw-Zeeland zich zelf coronavrij had verklaard, werd het virus eerder deze week toch weer vastgesteld bij twee vrouwen. Zij waren teruggekomen uit het Verenigd Koninkrijk.

  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Foto Bianca de Marchi/EPA

  Welkom in een nieuw blog

  Hier houden we het laatste nieuws uit binnen- en buitenland bij omtrent de uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag.

  • De Europese Commissie stelt 2,7 miljard euro beschikbaar om rechten op coronavaccins aan te kopen. Brussel gaat in gesprek met farmaceuten en ontwikkelaars over het opkopen van doses vaccins voor een vaste prijs, als blijkt dat een vaccin werkt. Ondertussen stopt Nederland met het investeren in vaccins met een Europese kopgroep.
  • De sportwereld komt weer op gang. De eerste tennistoernooien zijn gepland voor augustus en het restant van de Champions League wordt in dezelfde maand verspeeld.
  • Uitzendkrachten van Randstad, Tempo-Team, Yach en BMC die momenteel geen werk hebben door de coronacrisis én een tijdelijk contract hebben, staan vanaf maandag op straat. Randstad Groep Nederland stelt dat zij vanaf 22 juni „beroep moeten doen op de WW”. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat.
  • Brazilië heeft een recordaantal besmettingen gemeld. Het Zuid-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Tot dusver zijn meer dan 45.000 mensen overleden aan de longziekte.
  • De Nieuw-Zeelandse regering heeft de grensbewaking aangescherpt om te voorkomen dat het coronavirus opnieuw opleeft. Het land is vorige week virusvrij verklaard, maar ontdekte deze week weer twee nieuwe besmettingen. Het ging om twee vrouwen die vanuit Londen naar Nieuw-Zeeland waren gereisd om een ziek familielid te bezoeken.
  • Bij het RIVM zijn vier nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Het aantal Nederlandse Covid-19-patiënten dat op IC's wordt verzorgd, is met vijf afgenomen tot 73.

  Lees hier het hele coronablog van woensdag 17 juni terug