‘BMW wil eerder deel productie bij autofabriek VDL Nedcar stoppen’

autoproductie

BMW wil eerder stoppen met een deel van de productie van auto’s bij de Nederlandse fabrikant VDL Nedcar in het Limburgse Born. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van De Limburger. Nu de autoverkoop wereldwijd door de coronacrisis sterk is teruggelopen, zou de Duitse fabrikant de productie in eigen fabrieken voorrang willen geven. Nedcar (5.000 werknemers), de enige autofabriek van Nederland, produceert alleen in opdracht van automerken.

De twee partijen hebben sinds afgelopen herfst een contract dat tot 2030 de productie van de BMW X1 zou garanderen, maar BMW wil hier in 2023 al mee stoppen. Industrieconglomeraat VDL, waar Nedcar onderdeel van uitmaakt, kan de plannen „bevestigen noch ontkennen”. BMW laat weten dat het „reageert op de situatie met een planning die ruim van te voren de productie aanpast”.

Naast de BMW X1 produceert Nedcar op dit moment voor BMW ook twee Mini-modellen. De contracten daarvoor lopen in 2023 ook af, waardoor nu de kans groeit dat Nedcar na dat jaar zonder opdrachtgevers zit.

BMW is net als veel andere merken hard geraakt door de coronacrisis. De autoverkoop is de afgelopen maanden gehalveerd. Mede daardoor gingen in april veel productielocaties tijdelijk dicht. Ook Nedcar bouwde ruim een maand lang geen auto’s, maar draait sinds begin mei weer voorzichtig. De volumes liggen echter wel ver onder die van 2019 en de banen van circa achthonderd flexwerkers zijn zeer onzeker. (NRC)