Antiracisme

Quaker stopt met ontbijtmerk vanwege ‘racistisch stereotype’

De Amerikaanse voedselgigant Quaker Oats stopt met het merk van een dochterbedrijf omdat die een „racistisch stereotype” bevat. De 130 jaar oude ontbijtfabrikant Aunt Jemima heeft een zwarte vrouw op de verpakking staan met een racistische voorgeschiedenis. De beeltenis van Aunt Jemima is gebaseerd op een liedje van een zogeheten minstrel show - een type vermaak uit de negentiende eeuw waarin witte mensen zichzelf zwart schminkten en de spot werd gedreven met zwarte mensen. Al langer werd Quaker Oats beschimpt vanwege de achtergrond van Aunt Jemima. Deze kritiek is opnieuw onder de aandacht gebracht door de Amerikaanse zangeres Kirby. Haar TikTok-video genaamd how to make a non-racist breakfast over het merk ging viral (meer dan 3 miljoen downloads). (NRC)