Parkeren op de stoep

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: fiscaal recht.

Op een van de grachten van Weesp, waar betaald parkeren geldt, had hij zijn auto geparkeerd. Maar een parkeerkaartje kocht hij niet. En dus volgde een ‘naheffingsaanslag parkeerbelasting’ oftewel een parkeerboete. Onterecht, meende de man, die de kwestie voor de rechter liet komen. Daar verweerde hij zich met de volgende redenering: hij had zijn auto op de stoep geparkeerd en ja, dat was tegen de regels en hij was daarmee in overtreding. Maar omdat de stoep geen parkeerplek is, geldt daar het betaald parkeren niet. Een parkeerboete zou dan ook niet opgelegd mogen worden, volgens de man.

De rechtbank buigt zich over de foto's die de parkeerwacht nam. Daarop is volgens de rechter te zien dat de straat, waar betaald parkeren geldt, wordt begrensd door een hoge stoeprand die de weg afscheidt van een groenstrook. Ook blijkt dat de rechterwielen van de auto van de man op de stoep stonden en de rest van de auto op de rijbaan. Dus: de auto stond op de rijbaan en daar geldt betaald parkeren. „Van op de stoep of in de groenstrook parkeren, is geen sprake”, concludeert de rechterbank. De boete blijft staan.

Uitspraak: NL:RBMNE:2020:2078