Noodwet Hongarije

Hongaars parlement stemt in met beëindiging van de noodtoestand

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag ingestemd met het opheffen van de noodtoestand waarmee het zichzelf in maart buitenspel had gezet. Destijds besloot premier Viktor Orbán per decreet te regeren vanwege de coronapandemie. Hoewel de formele noodtoestand rond het virus nu is beëindigd, kan Orbán deze zonder tussenkomst van het parlement op elk moment weer opnieuw instellen. Het door de partij van Orbán gedomineerde parlement had tot de noodwet besloten vanwege de coronacrisis. De oppositie had destijds nog verzocht een tijdslimiet aan de noodwet te verbinden, maar dat werd afgewezen. Journalisten en burgers die desinformatie zouden verspreiden (over onder meer het virus) konden een celstraf opgelegd krijgen van vijf jaar. Die wet blijft gehandhaafd. (NRC)