Leefde het echtpaar duurzaam gescheiden ?

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: fiscaal recht over duurzaam gescheiden leven en parkeren op de stoep.

Foto Getty Images

Zij woont in Nederland, haar echtgenoot al jaren in Marokko. Volgens de Belastingdienst leefden de twee echtelieden dan ook al jaren duurzaam gescheiden. En dus had de fiscus bij de aangifte van de vrouw (over 2014) de betalingen van haar man aan haar (in totaal 37.660 euro) als inkomen (partneralimentatie) beschouwd. Maar volgens de vrouw, die over 2014 een aangifte van 1 euro had gedaan, behoorden die betalingen tot de privésfeer.

Hoewel zij en haar man al jaren in verschillende landen woonden – zij in Nederland voor de kinderen, hij in Marokko omdat hij in Nederland niet kon aarden – ontmoetten ze elkaar geregeld in Nederland of Marokko en verbleven dan bij elkaar. In eerste aanleg gaat de rechtbank mee in het verweer van de vrouw en wijst de rechter erop dat de echtgenoten „niet ieder hun eigen leven leiden als waren zij niet met elkaar gehuwd” en dat de betalingen dus geen belastbare inkomsten zijn. De fiscus stelde hoger beroep in, dat onlangs diende bij het gerechtshof in Amsterdam. Daar draaide het wederom om de vraag of de vrouw duurzaam gescheiden leefde van haar echtgenoot.

Voor het hof weegt zwaar dat de man al heel lang – sinds 1992 – niet meer op hetzelfde adres woont als zijn vrouw en dat zij in een brief aan de fiscus heeft geschreven „niet van plan [is] de samenleving in de toekomst met mijn echtgenoot te hervatten”. Bovendien toont de vrouw ook niet aan dat zij, zoals ze zegt, de helft van het jaar in Marokko woont en haar man daar bezoekt. Uit bankgegevens blijkt eerder dat de vrouw het overgrote deel van het jaar in Nederland is. De door haar gekochte vliegtickets zouden ook voor anderen kunnen zijn – daarover is veel onduidelijk wat de vrouw niet nader toelicht.

En het hof merkt op dat er ook geen ander bewijs is voor haar claim dat ze niet gescheiden leefde van haar man, zoals een verklaring van haar echtgenoot. De ontvangen betalingen zijn dan ook belastbaar.

Uitspraak: NL:GHAMS:2020:1420